Papa Francisc: Ecumenismul nu este opțional
19.01.2019, Vatican (Catholica) - „Angajarea comună în favoarea ecumenismului este o exigență esențială a credinței pe care o mărturisim, o condiție care se naște din înseși identitatea noastră de discipoli ai lui Isus”, a spus Papa Francisc vineri. „Ca discipoli, în timp ce îl urmăm pe același Domn, înțelegem tot mai mult că ecumenismul este un drum, un drum care, așa cum au subliniat constant diferiții Pontifi de la Conciliul Vatican II încoace, este ireversibil. Nu este un drum opțional.”
Afirmațiile au fost făcute la tradiționala întâlnire cu delegația ecumenică finlandeză, care de mulți ani vine la Vatican la începutul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care coincide cu sărbătoarea Sf. Henric, Episcop catolic, sărbătorit însă și de luterani, ce a murit ca martir la 20 ianuarie 1156. La începutul întâlnirii, Episcopul luteran de Kuopio a adresat un salut Sfântului Părinte. În discursul său, Papa a subliniat că „problemele teologice și ecleziologice care încă de distanțează se vor putea rezolva numai în cursul acestui drum comun – nu se vor rezolva niciodată dacă rămânem pe loc”. A încurajat deci întâlnirile pentru rezolvarea disputelor teologice și a salutat realizările actuale, precum recenta Declarație a Comisiei de dialog luterano-catolic din Finlanda despre Biserică, Euharistie și Slujire. „Trebuie continuat dialogul, ducând înainte ceea ce s-a demarat”, a spus el.
Pontiful și-a încheiat discursul referindu-se la tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an, care are în centru versetul biblic „Căutați să fiți într-adevăr drepți” (cf. Deuteronom 16,18-20). „Este la plural și ne amintește că nu se poate lucra pentru dreptate singuri: dreptatea pentru toți se cere și se caută împreună”, a spus el. „Într-o lume sfâșiată de războaie, uri, naționalisme și diviziuni, rugăciunea și angajarea comune pentru o dreptate mai mare nu pot fi amânate. Sunt omisiuni pe care nu putem să ni le permitem. Am încredere că mărturia noastră comună de rugăciune și de credință va aduce rod și că vizita voastră va întări colaborarea deja solidă între luterani, ortodocși și catolici în Finlanda. Pentru aceasta și pentru fiecare dintre voi invoc harul îmbelșugat al lui Dumnezeu, cerându-vă să continuați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.”