Episcopii venezueleni îi susțin pe protestatari, împotriva lui Maduro
24.01.2019, Caracas (Catholica) - Episcopii din Venezuela și-au exprimat miercuri sprijinul pentru demonstrațiile pașnice de opoziție din întreaga țară. La unul dintre aceste marșuri din Caracas, liderul opoziției, Juan Guaido, s-a declarat președinte interimar. Guaido este șeful Adunării Naționale. El a promis un guvern de tranziție și alegeri libere. Curând după aceea, președintele american Donald Trump a declarat că l-a recunoscut pe Guaido ca președinte, declarând că Adunarea Națională este singura „ramură legitimă a guvernului” în Venezuela și că președinția lui Nicolas Maduro este „nelegitimă”. Columbia, Brazilia, Peru, Ecuador și Costa Rica l-au recunoscut de asemenea Guaido.
Din momentul în care Maduro i-a succedat lui Hugo Chávez în funcția de președinte al Venezuelei, în 2013, țara a fost marcată de violențe și de frământări sociale. Sub guvernul socialist, țara a înregistrat deficite și hiperinflații severe, iar milioane de persoane au emigrat. La începutul acestei luni, Episcopii au declarat ca ilegitim mandatul al doilea de președinte al lui Maduro. Acesta a câștigat alegerile prezidențiale din 2018, care au fost boicotate de opoziție și a fost respins de majoritatea comunității internaționale. Marșurile din 23 ianuarie au fost convocate de Adunarea Națională, despre care Comisia pentru Justiție și Pace a Conferinței Episcopale din Venezuela a spus că a fost „aleasă prin votul liber și democratic al poporului venezuelean” și că „este în prezent singurul organ de autoritate publică ce are legitimitate”. De asemenea, comisia a cerut ca „diversele organisme de securitate ale statului să respecte cetățenii care demonstrează astăzi” (23 ianuarie 2019), invocând dreptul lor de a nu fi supuși represiunii violente, detențiilor arbitrare, tratamentului crud și utilizării armelor de foc și a substanțelor toxice”. În plus, a cerut „poporului catolic și oamenilor de bună voință să se roage pentru Venezuela în acest moment, ca ordinea constituțională să fie restabilită și să ajungem o națiune prosperă din punct de vedere spiritual și material”.
Zeci de mii de venezueleni au mers ieri în sprijinul opoziției. Forțele de securitate i-au întâmpinat pe unii dintre protestatari cu gaze lacrimogene. În Maturin, cel puțin 700 de susținători ai opoziției care au participat la marș au fost închiși în Catedrală timp de câteva ore, de către armata venezueleană. Numeroși Episcopi participă la marșurile opoziției, printre care și Luis Enrique Rojas Ruiz, auxiliar de Mérida; Mario del Valle Moronta Rodriguez de San Cristóbal; Víctor Hugo Basabe de San Felipe; și Ulises Antionio Gutiérrez Reyes de Ciudad Bolívar. Suporterii guvernului Maduro desfășoară contra-proteste. Marșurile opoziției au fost convocate de Adunarea Națională pentru a marca aniversarea loviturii de stat din 1958, care l-a răsturnat pe dictatorul Marcos Perez Jimenez.
Înaintea marșurilor opoziției, Conferința Episcopilor Venezueleni le-a descris ca „un semn de speranță, ceva nou care începe să fie generat în țara noastră: schimbări necesare pentru dezvoltarea umană integrală a fiecărei persoane, dar întotdeauna în democrație și în conformitate cu Constituția Națională. […] Aceste marșuri nu sunt sfârșitul drumului, ci un semn al viitorului în desfășurare, pe care trebuie să îl construim între noi, fără excepții”, au spus Episcopii într-o declarație intitulată „23 ianuarie 1958: O etapă istorică pentru democrația venezueleană”. Episcopii au numit lovitura de stat din 1958 „un semn inspirator al triumfului rațiunii sociale în fața abuzului de putere; al unității poporului care era slab în fața regimului de abuz, de corupție și de represiune, ce reunea în sine toate relele pe care un guvern autoritar le poate avea”.
De atunci, republica venezueleană a dezvoltat o „conștiință democratică”, care a apreciat separarea puterilor, tranzițiile pașnice la guvernare și descentralizarea, au spus Episcopii. „Lamentabil, deteriorarea vieții democratice prin factori cunoscuți tuturor, a deschis calea introducerii unui regim guvernamental în care mulți și-au pus speranțele, dar care, în cele din urmă, a fost contrar principiilor eticii sociale și respectului demnității umane”. Prelați au spus că marșurile din 23 ianuarie amintesc „de acel eveniment care a fost semnificativ în lupta civilizației cu barbarismul. Facem acest lucru conștient de suferința la care poporul venezuelean a fost supus prin acțiuni guvernamentale”. Episcopii au mai spus că „majoritatea poporului cere o schimbare de direcție, care să includă o perioadă de tranziție până la alegerea noilor autorități naționale”.
La 9 ianuarie, Episcopii au declarat că pretenția lui Maduro de a începe un nou mandat „deschide ușa nerecunoașterii guvernului, deoarece nu are sprijin democratic în justiție și drept”. Rebeliunea din 21 ianuarie a 27 membri ai Gărzii Naționale din Caracas a fost reprimată repede. Guvernul socialist al Venezuelei este răspunzător de criza prin care trece țara. Începând cu anul 2003, controlul prețurilor la aproximativ 160 de produse, inclusiv uleiul de gătit, săpunul și făina, au însemnat că, în timp ce sunt accesibile, ele dispar de pe rafturile magazinelor doar pentru a fi revândute pe piața neagră la prețuri mult mai mari. Politicile economice slabe, inclusiv controalele stricte ale prețurilor, însoțite de rate ridicate ale inflației, au dus la o lipsă severă la capitolul necesități de bază, cum ar fi hârtia igienică, laptele, făina, scutecele și medicamentele. Aproximativ 3 milioane de persoane au părăsit țara din 2014 încoace. Inflația în Venezuela în 2018 a fost estimată de Adunarea Națională la 1,3 milioane de procente.