Papa Francisc: Universitatea nu trebuie să fie doar pentru câțiva privilegiați
26.11.2019, Tokyo (Catholica) - Vorbind la o universitate iezuită din Tokyo în ziua de marți, 26 noiembrie 2019, Papa Francisc a spus că o educație universitară de calitate nu trebuie să fie ceva la care să nu poată ajunge o persoană obișnuită, și că trebuie să promoveze dreptatea și binele comun. El a cerut ca educația studenților la Universitatea Sophia să îi pregătească pe aceștia să fie interesați „de ceea ce în conduita voastră este drept și uman, onest și responsabil, ca apărători hotărâți ai celor vulnerabili, și să puteți fi cunoscuți prin acea integritate care este atât de necesară în aceste momente, în care cuvintele și acțiunile sunt adesea false sau înșelătoare”.
„Studiul universitar de calitate, în loc să fie considerat un privilegiu al câtorva, trebuie însoțit mai degrabă de conștiința de a fi slujitori ai dreptății și ai binelui comun, serviciu de realizat în zona în care fiecare este chemat să îl desfășoare… Domnul și Biserica Sa se bazează pe voi ca protagoniști în misiunea de a căuta, a găsi și a răspândi Înțelepciunea divină și a oferi bucurie și speranță societății de astăzi.” Papa s-a adresat unui grup de studenți ai Universității, precum și cancelarului lor și provincialului iezuit al Japoniei. Pontiful și-a petrecut dimineața ultimei sale zile în Japonia la Universitatea Catolică Sophia. A celebrat Sfânta Liturghie cu iezuiții în capela Universității și, după micul dejun, i-a vizitat pe preoții în vârstă și bolnavi din Japonia, înainte de a se adresa reprezentanților Universității.
Oprirea sa la Universitate a fost ultimul punct din agenda încărcată a călătoriei sale de 6 zile în Asia, ca a început cu o vizită în Thailanda în perioada 20-23 noiembrie. Călătoria a urmărit încurajarea în credință a micilor comunități catolice din aceste țări, care reprezintă sub 0,5% din populație în ambele părți. Pornind de la numele Universității, Sophia, cuvântul din greaca veche pentru înțelepciune, Sfântul Părinte a spus: „Întotdeauna omul, cu scopul de a gestiona propriile resurse în mod constructiv și eficient, a avut nevoie de adevărata Sophia, de adevărata Înțelepciune. Într-o societate așa de competitivă și orientată tehnologic, această Universitate ar trebui să fie nu numai un centru de formare intelectuală, ci și un loc în care o societate mai bună și un viitor mai bogat în speranță pot să ia formă.”
A mai spus și că Universitatea Sophia trebuie „să creeze o atmosferă care să favorizeze reflecția și discernământul”, în conformitate cu tradiția ignațiană pe care se bazează. „Niciun student din această universitate nu ar trebui să absolve fără să fi învățat cum să aleagă, responsabil și liber, ceea ce știe în conștiință că este cel mai bun.” Deși catolicii sunt o minoritate în Japonia, Papa a spus că „prezența lor se simte”. „Eu însumi am fost martor la stima generală față de Biserica Catolică și sper ca acest respect reciproc să poată crește în viitor. Am observat și că, în pofida eficienței și a ordinii care caracterizează societatea japoneză, se percepe că se dorește și se caută ceva mai mult: o dorință profundă de a crea o societate tot mai umană, mai compătimitoare, mai milostivă.”
„Universitatea Sophia s-a remarcat mereu printr-o identitate umanistă, creștină și internațională. Încă de la întemeierea sa, Universitatea a fost îmbogățită de prezența de profesori care proveneau din diferite țări, uneori și din țări care erau în conflict între ele. Totuși, toți erau uniți de dorința de a da ce este mai bun tinerilor din Japonia. Tot acest spirit rămâne și în multele moduri în care voi oferiți ajutor celui care are mai multă nevoie, aici și în străinătate… Universitatea voastră în ansamblul său este chemată să se concentreze asupra tinerilor, care nu numai că trebuie să fie destinatari ai unei educații calificate, ci și să participe la această educație, oferind ideile lor și împărtășind viziunea lor și speranțele pentru viitor. Fie ca Universitatea voastră să poată fi cunoscută prin acest model de confruntare și prin îmbogățirea și vitalitatea pe care el le produce.”