Episcopii europeni cer sprijinirea creștinilor persecutați în Nigeria
03.07.2020, Vatican (Catholica) - Președintele Comisiei Episcopilor Europeni a promis creștinilor persecutați din Nigeria că va pleda pentru sporirea sprijinului din partea Uniunii Europene. Cardinalul Jean-Claude Hollerich, care conduce Comisia Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE), a scris o scrisoare către Episcopii nigerieni, afirmând că organismul ce îl conduce va pleda pentru asistența și cooperarea UE cu autoritățile nigeriene pentru combaterea violenței și persecuției.
Cardinalul și-a exprimat solidaritatea cu comunitățile creștine nigeriene, care, a scris el, „trăiesc sub atacurile continue ale teroriștilor, insurgenților și milițiilor, atacuri ce în unele cazuri ating niveluri de persecuție criminală autentică”, se arată într-o declarație a Comisiei Europene din 2 iulie. Se estimează că 6.000 de creștini nigerieni au fost uciși din 2015 încoace, în mare parte de Boko Haram și de militanți Fulani, informează Comisia Europeană. Peste 600 de creștini au fost uciși până acum în 2020, potrivit unui raport din 15 mai al Societății Internaționale pentru Libertățile Civile și Statul de Drept. Creștinii au fost decapitați, fermele incendiate și preoți și seminariști răpiți pentru răscumpărare.
Un atac al Boko Haram asupra unui sat din nord-estul statului nigerian Borno s-a soldat pe 9 iunie cu cel puțin 81 de morți. Atacul a fost cel mai recent al unui grup islamist ce acționează împotriva populației creștine a țării. La începutul lunii iunie, un pastor creștin și soția sa însărcinată au fost uciși la ferma lor din regiunea de nord-est a țării. În ianuarie, militanții au răpit patru seminariști catolici de la Seminarul Bun Păstor din Kaduna, ucigându-l pe unul dintre ei – Michael Nnadi. La 1 martie, preotul nigerian David Echioda a fost răpit de persoane înarmate, după Liturghia de duminică, dar a fost eliberat după câteva zile. Comisia Episcopilor Europeni a solicitat statelor membre ale UE „să își sporească eforturile pentru a opri violența din Nigeria, pentru a aduce criminalii în justiție, pentru a sprijini victimele și a promova dialogul și pacea”, se arată în declarația COMECE. În mai 2020, Episcopii „au îndemnat comunitatea internațională să utilizeze instrumente diplomatice, politice și financiare pentru a ajuta autoritățile nigeriene să oprească violența, să aducă criminalii în justiție, să sprijine victimele și să includă pe deplin creștinii (reprezentând 47% din populația națională) în toate structurile și nivelurile administrațiilor – inclusiv în poliție și în forțele armate”.
Liderii din Statele Unite ale Americii au solicitat sprijin suplimentar pentru creștinii din Nigeria. Pe 25 iunie, fostul reprezentant Frank Wolf a spus că SUA ar trebui să aibă un trimis special în Nigeria pentru a coordona protejarea populației creștine și pentru a preveni destabilizarea ulterioară a zonei. În februarie, ambasadorul american pentru libertatea religioasă, Sam Brownback, a declarat pentru CNA că Nigeria este una dintre țările cu situația îngrijorătoare când vine vorba despre încălcări ale libertății religioase. Brownback a afirmat că este îngrijorat de faptul că situația din Nigeria se va răspândi în țările din apropiere dacă nu se va face nimic pentru a stopa persecuția religioasă. „Sunt foarte mulți oameni care sunt uciși în Nigeria și ne temem că acest fenomen se va răspândi în regiune”, a declarat el pentru CNA. „Este un fenomen care mi-a reținut atenția – în ultimii doi ani, dar mai ales în ultimul an.” Cardinalul Hollerich a spus că este preocupat în special de oamenii care sunt forțați să își părăsească locuințele din cauza violenței crescute din Nigeria. A mai spus că este important ca Europa să îi întâmpine și să îi protejeze pe acești refugiați. „Gândurile și inima mea sunt alături de numeroșii tineri care sunt nevoiți să își părăsească țara din cauza violențelor și a lipsei de perspective socio-economice”, a spus prelatul.