Papa Francisc: Să ne lăsăm contagiați de dragoste, nu de virus
28.07.2020, Vatican (Catholica) - Rădăcinile vieții noastre sunt în Cristos, de unde luăm puterea de a înfrunta problemele dificile care ne așteaptă după perioada de criză. Modelul reprezentat de Isus înseamnă apropiere, dragoste și slujire. Reflecția Papei Francisc despre timpul marcat de Covid-19 este prezentă și în prefața cărții intitulată „Comuniune și speranță”, publicată de Librăria Editurii Vaticane – Departamentul pentru Comunicare. Volumul este îngrijit de Cardinalul Walter Kasper și de preotul german George Augustin.
Este un volum plin de reflecții teologice care pot suscita o „nouă speranță și o nouă solidaritate”, bazate pe certitudinea că, la fel ca în primele luni dificile ale răspândirii pandemiei, și astăzi prezența Domnului ne însoțește și ne liniștește prin certitudinea victoriei Sale asupra morții. Această speranță este exprimată de Papa Francisc în prefața cărții intitulată „Comuniune și speranță”. Sfântului Părinte observă că pandemia de coronavirus ne-a surprins pe toți asemenea unei furtuni, schimbând viața familiilor noastre, modul de a lucra, activitățile publice, lăsând în urmă moarte, dificultăți economice și îndepărtare de Preasfânta Euharistie și de sacramente.
Această situație dramatică a demascat „vulnerabilitatea” omului, „inconsistența și nevoia sa de răscumpărare”, punând totodată sub semnul întrebării multe certitudini aflate la baza vieții noastre – scrie papa Francisc în prefață, referindu-se la „întrebări fundamentale despre fericire” și despre „comoara credinței noastre creștine”. Unde „se află cele mai profunde rădăcini care ne susțin pe toți în timp de furtună” și ce este cu adevărat important și necesar? „Pandemia” – observă Pontiful – „este un semnal de alarmă care conduce la reflecție” tocmai cu privire la aceste aspecte. „Este un moment al încercării și al alegerii, astfel încât să ne putem orienta viața către Dumnezeu, sprijinul și țelul nostru, într-un mod reînnoit.”
În prefața cărții, Papa revine la apelul la solidaritate și la angajare împotriva nedreptății globale și a indiferenței, apel adresat lumii întregi. De fapt, situația de urgență pe care o traversăm, ne face să înțelegem cât de mult „depindem de solidaritatea celorlalți și ne determină la slujirea celor din jurul nostru, într-un mod nou, care ne face să auzim strigătele săracilor și ale planetei noastre atât de grav bolnavă. Izbucnirea pandemiei a coincis cu perioada Sărbătorii Învierii Domnului, de unde vine mesajul care luminează prezentul și viitorul și care evită paralizia: este mesajul victoriei vieții asupra morții. Paștele ne aduce speranță, încredere și curaj, ne întărește spiritul solidarității și al fraternității.” Pericolul contagierii de virus trebuie să ne învețe un alt tip de „molipsire”, aceea a iubirii, care este transmisă de la inimă la inimă. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)