Episcopii canadieni condamnă noua lege privind sinuciderea asistată
12.04.2021, Washington (Catholica) - Episcopii catolici din Canada au condamnat noua lege privind sinuciderea asistată și solicită cetățenilor să se roage și să contacteze oficialii aleși de ei pentru a-și exprima opoziția pe această temă. „În acest moment este important să ne informăm, să ne reînnoim implicarea oriunde am trăi și să facem parteneriat cu membrii parohiei noastre sau cu alte grupuri și organizații religioase pentru a continua să facem lobby pe lângă aleșii noștri în legătură cu aceste probleme”, a declarat într-o scrisoare din 9 aprilie președintele Conferinței Episcopale Canadiene. Episcopii s-au opus de mult timp eutanasierii și altor forme de sinucidere asistată, a spus Arhiepiscopul Richard Gagnon de Winnipeg, în scrisoarea adresată catolicilor din țară, în numele confraților săi Episcopi.
„Poziția noastră rămâne fără echivoc. Eutanasierea și sinuciderea asistată constituie uciderea deliberată de vieții umane cu încălcarea Poruncilor lui Dumnezeu; ele erodează demnitatea comună prin eșecul de a-i vedea, de a-i accepta și de a-i însoți pe cei care suferă și pe cei pe moarte”, a scris el. „Mai mult, subminează datoria fundamentală pe care o avem de a avea grijă de cei mai slabi și mai vulnerabili membri ai societății”, susține Arhiepiscopul Gagnon. „Viața umană trebuie protejată de la concepție până la moartea naturală, în toate etapele și în toate condițiile”. La 17 martie, Senatul canadian a aprobat proiectul de lege C-7, care a extins eligibilitatea pentru „Asistență medicală la moarte”. Legislația a eliminat cerința ca o persoană care cere sinuciderea asistată să fie pe moarte (să aibă o moarte „în mod rezonabil previzibilă”) și, de asemenea, permite ca o persoană să primească sinucidere asistată chiar dacă are doar boli mintale ca singură afecțiune de bază.
Arhiepiscopul Gagnon și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că noua lege va face ca persoanele cu boli mintale sau cu dizabilități să fie presate să își pună capăt vieții. „Presiunile posibile”, a spus el, „sunt prea reale, periculoase și potențial distructive”. Arhiepiscopul Gagnon a spus că el și confrații Episcopi „doresc să angajeze credincioșii noștri catolici într-un subiect de o importanță crucială pentru noi toți” și i-a încurajat să nu se descurajeze. „Ca Episcopi, vă vom însoți cu rugăciunea și vom milita împotriva ‘culturii morții’ care continuă să erodeze demnitatea vieții umane în țara noastră”, se menționează în scrisoare. „Pledoaria noastră trebuie să continue pentru accesul rapid la îngrijirea sănătății mintale, sprijin social pentru persoanele cu astfel de boli și programe de prevenire a sinuciderii”, a scris Mons. Gagnon. „Trebuie să includă managementul și sprijinul social pentru persoanele cu boli cronice și/sau degenerative, precum și pentru cele care trăiesc izolat în instituțiile noastre de îngrijire pe termen lung.”
Proiectul de lege C-7 a fost scris ca răspuns la o decizie a Curții Superioare din Quebec, din 2019, care a constatat că limitarea sinuciderii asistate doar la persoanele pe moarte într-un „termen rezonabil” ar fi o încălcare a drepturilor omului. Provincia a fost dată în judecată de două persoane cu afecțiuni cronice, dar nu terminale, care au solicitat accesul la sinuciderea asistată. Unul dintre reclamanți în acest caz, Jean Truchon, a avut o paralizie cerebrală și și-a încheiat viața în aprilie 2020. Scrisoarea Arhiepiscopului Gagnon a menționat că proiectul de lege C-7 nu include protejarea conștiinței pentru profesioniștii din domeniul medical care nu doresc să participe la sinuciderea asistată. În Canada, legea permite profesioniștilor din domeniul medical să pună capăt vieții pacienților lor; în Statele Unite, legile suicidului asistat de stat cere ca pacientul să își autoadministreze medicamentul letal.
„Considerăm inacceptabil ca profesioniștii din domeniul sănătății care se opun eutanasiei și sinuciderii asistate să fie obligați să participe la acte pe care conștiința lor le consideră greșite din punct de vedere moral”, se menționează în scrisoarea Arhiepiscopului. „Uciderea directă a unei persoane nu poate fi considerată niciodată o datorie. La fel, ne opunem categoric să permitem ca eutanasierea și sinuciderea asistată să aibă loc în instituții ce se numesc catolice.” Scrisoarea lăuda îngrijirile paliative ca fiind „benefice pentru starea fizică, emoțională și spirituală a unui pacient, mai ales atunci când sunt furnizate din vreme” și „într-o comunitate de îngrijire”.