Comemorarea Arhiepiscopului Ioan Ploscaru în Catedrala Lugojului

03.08.2021, Lugoj (Catholica) - Pe 31 iulie a.c. s-au împlinit 23 ani de la trecerea la cele veșnice a celui care a fost Arhiepiscop Ioan Ploscaru, fost Episcop al Eparhiei de Lugoj și mărturisitor al credinței în închisorile comuniste timp de 15 ani. Înaltpreasfinția Sa a trecut la cele veșnice în data de 31 iulie 1998.
În seara zilei de 31 iulie 2021, după Sfânta Liturghie s-a oficiat un parastas de pomenire în memoria Arhiepiscopului mărturisitor al credinței, de către Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, consilier eparhial și protopop de Lugoj și pr. Ioan Pop, parohul Catedralei. A doua zi, duminică 1 august 2021, la Sfânta Liturghie Arhierească, ÎPS Ioan Ploscaru a fost pomenit în cadrul ecteniei morților.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost pontificată de Preasfințitul Alexandru, Episcop de Lugoj, avându-l alături pe Preasfințitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Vicar Angelo-Narcis Pop, părintele protopop Teodor Baba și pr. Adrian Lung, protopop de Reghin, Teaca și Gheorgheni. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup al Corului „Reînvierea” al Catedralei. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Alexandru a evocat personalitatea predecesorului său, făcând o scurtă biografie. A fost evocată și tăria și perseverența în credință a celui care a îndurat 15 ani de închisoare și 25 de ani de clandestinitate doar pentru că nu a dorit să se lepede de Cristos și Biserica Sa.
S-a reamintit că la 21 ianuarie 1990 Înaltpreasfinția Sa, Ioan Ploscaru a celebrat prima Sfântă Liturghie ca Episcop, după 42 de ani, în Catedrala din Lugoj, retrocedată. A fost prima Catedrală greco-catolică retrocedată cu mare generozitate de către Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu, care de altfel a retrocedat cultului greco-catolic toate bisericile din teritoriul canonic al Înaltpreasfinției Sale. „Înaltpreasfințitul Ioan Ploscaru chiar dacă nu a devenit fericit”, a spus Preasfințitul Alexandru, „și chiar dacă nu este unul din cei șapte Episcopi martiri ai Bisericii noastre, este un mărturisitor al credinței pentru că nu a murit in închisoare dar, dacă era nevoie, ar fi acceptat și acest lucru. Dumnezeu i-a oferit Înaltpreasfințitului Ioan Ploscaru, harul să vadă cu ochii lui cum se prăbușesc sisteme politice ale celor fără de Dumnezeu și cum Cristos și Biserica Sa își continuă cu tărie drumul în istorie pentru că este o instituție divină, supranaturală, instituită de Isus Cristos.”
În continuare Preasfințitul Alexandru a afirmat că este o mare onoare de a fi succesorul martirilor, amintind că mai înainte de Arhiepiscopul Ioan Ploscaru a fost Episcopul Ioan Bălan, care a fost declarat Fericit împreună cu ceilalți șase Episcopi greco-catolici români martiri, chiar de către Sfântul Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj la 2 iunie 2019. „Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru jertfele sfinților martiri și pentru ceea ce ne-a lăsat ca moștenire episcopatul nostru și mai ales, mă refer la Episcopul Ioan Ploscaru, la Episcopul Ioan Bălan și la ceilalți înaintași ai săi”, a spus în încheiere Preasfințitul Alexandru. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)
IPS Arhiepiscopul Ion Ploscaru a fost și este un mărturisitor al Credinței noastre bimilenară. Mă rog ca marele ierarh și fie declarat „Fericit” căci a fost un adevărat mărturisitor al Bisericii Greco-Catolice din România și a fost, de asemenea, un mare duhovnic al multor preoți ortodocși din Banat între care mă număr și eu. Nu mă mira faptul căci IPS Mitropolit Nicolae Corneanu a retrocedat toate bisericile confiscate de comuniști imediat dopa Revoluția Anticomunista din 1989. Cu puțin înainte de trece la cele veșnice, Mitropolitul Corneanu s-a împărtășit cu greco-catolicii, spre admiratia multor personalități.