Întâlnirea formativă cu preoții și soțiile acestora din protopopiatul de Oradea

02.11.2021, Oradea (Catholica) - Sâmbătă, 30 octombrie 2021, în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, a avut loc ultima întâlnire din seria Întâlnirilor formative cu preoții și soțiile acestora din Eparhia de Oradea. După rugăciunea de început, PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și de încurajare în acea datorie a fiecăruia de a-și înmulți talanții primiți de la Dumnezeu, nu pentru sine, ci pentru a-i dărui celorlalți: „Dacă știm să oferim cu generozitate ceea ce am primit, cu adevărat talantul pe care l-am primit va crește și va spori”.
Mulțumind preoților și soțiilor acestora, PS Virgil a continuat: „Doresc să vă mulțumesc dumneavoastră preoților, pentru tot ceea ce faceți și pentru maniera în care înmulțiți talantul și dăruiți în fiecare zi cu generozitate și disponibilitate tot ceea ce ați primit. Și în același timp, doresc să le mulțumesc doamnelor preotese, care stând lângă dumneavoastră au și ele o cruce personală pe care probabil mulți nu o văd dar pe care eu o știu foarte bine. Prin sufletul unei femei, după cum a spus dreptul Simeon, trece foarte adesea sabie.”
Pr. Mihai Vătămănelu, Vicarul general al Eparhiei, a continuat întâlnirea printr-o cateheză care a cuprins o sinteză a cărții Sacramentul Preoției și Sacramentul Căsătoriei. Curs de formare pentru preoții și soțiile lor, a pr. Renzo Bonetti, bazându-se pe câteva întrebări esențiale: „Ce vrea să îmi spună mie Isus ca preot și ca soți? Cu cine se aseamănă cuplul meu? Ce ADN conține, ca să îi dezvolt potențialul?” Subliniind legătura profundă dintre cele două Sacramente, pr. Mihai a sintetizat: „Împreună, Căsătoria și Preoția, sunt cele două Sacramente care construiesc Biserica, precum cele două aripi ale unui porumbel. Porumbelul nu poate zbura numai cu o singură aripă. În zilele noastre Biserica ‚zboară’, mai bine zis se prăbușește, pentru că folosește o singură ‚aripă’. Este esențial să funcționeze și ‚aripa căsătoriei’. Pentru că această structură comunională este cea care face să funcționeze modalitatea treimică. «Amoris Laetitia» subliniază de mai multe ori care este misiunea specifică soților, dar clericalismul triumfă în toată Biserica. M-aș bucura ca voi, preoții căsătoriți, să aduceți această noutate în Biserică. Pentru că Spiritul Sfânt a sugerat aceste lucruri Bisericii încă din timpul Conciliului Vatican al II-lea.”
„Până când voi nu reușiți să scoateți la iveală divinul care este în voi, riscul este ca și în Biserică preoții să devină icoane statice. Altfel spus, preoții sunt convinși că e important să devină frumoși, prețioși: ‚Am câștigat un rol’, ‚Am devenit important’, ‚Am ajuns într-o parohie bună’, ‚Am ajuns unde doream’, ‚Acum sunt stimat de lume’. Pentru un preot toate acestea sunt un mormânt. Înseamnă că nu mai este viață, pentru că preotul prețuiește rolul pe care-l are, crezând că e important ca alții să-i recunoască valoarea. Valoarea pe care alții i-o dau, el consideră că îi este suficientă. Voi, preoții căsătoriți, care aveți cele două Sacramente – Preoția și Căsătoria – încă nu ați învățat să le împletiți, să le lichefiați ca să obțineți apă. În ciuda faptului că sunteți preoți căsătoriți, continuați să țineți preoția de o parte, iar căsătoria de cealaltă parte. Este adevărat că aceste două Sacramente se ating, colaborează, se înțeleg. Dar este cu totul altceva a cunoaște misiunea specifică a fiecăruia dintre cele două Sacramente. Maturizarea comunității voastre depinde și de sfințenia voastră personală și de sfințenia cuplului vostru. Astăzi este o provocare să fii preot și să fii soț. Un lucru e sigur: călătorind cu Isus, va crește, va spori iubirea voastră reciprocă. Dacă iubirea voastră reciprocă nu crește, înseamnă că nu trăiți bine din punct de vedere spiritual.”
Pr. Antoniu Chifor, vicarul cu preoții din Eparhia noastră, a intervenit, în continuarea întâlnirii, pentru a prezenta planul de formare și datele cursurilor de formare pentru preoți și soțiile acestora, precum și perioadele altor cursuri și întâlniri formative pentru preoții și laicii din Eparhia de Oradea. Ramona Dragoș, reprezentantul Biroului Pastoral, le-a adus la cunoștință celor prezenți detaliile legate de Broșura Anului Pastoral, elaborată de Consiliul Pastoral al episcopiei, și care conține agenda cu toate evenimentele importante din anul pastoral 2021-2022.
Ultimele cărți legate de Preoție și Căsătorie, ale Pr. Renzo Bonetti – expert în Sacramentul Căsătoriei si pastorația familiei din Italia, au fost prezentate de către pr. Mihai Tegzeș. „Căsătoria – un sacrament pentru misiune”, „Taina Căsătoriei – adevărata identitate a soților”, „Familia Amoris Laetitia – curs pentru logodnici”, „În familie credința face diferența”, „Iertarea în cuplu”, apărute prin îngrijirea Departamentului pentru Pastorația Familiilor și a Adulților din Eparhia de Oradea, sunt niște instrumente utile și practice atât pentru viața interioară a cuplului, cât și pentru cei care vor să se implice în pastorația familiilor. A avut loc apoi prezentarea programului formativ pentru familii și a exercițiilor spirituale care se vor ține în două serii: una în Postul Crăciunului și cealaltă în Postul Paștelui.
În finalul întâlnirii, Preasfinția Sa Virgil Bercea a dat cuvântul soțiilor prezente, cu rugămintea de a împărtăși din experiența și activitatea lor, bucurii și dificultăți, mulțumindu-le pentru dăruirea și implicarea lor în viața Bisericii. Acest moment, plin de profunzime și mărturii de viață extraordinare, i-a umplut pe toți cei prezenți de încredere și speranță în viitorul Bisericii Greco-Catolice din România. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)