Papa Francisc: Responsabilitatea denunțări corupției umane
16.03.2022, Vatican (Catholica) - După pauza provocată de reculegerea din Postul Mare, Papa Francisc a continuat miercuri, 16 martie, noua serie de cateheze despre sensul și valoarea bătrâneții. Cateheza de astăzi a fost precedată de o lectură din Geneză despre Noe. „Atunci când este vorba de a salva de corupție și de potop viața pământului, Dumnezeu încredințează acțiunea fidelității celui mai bătrân dintre toți, dreptului Noe”, a subliniat Sfântul Părinte. Și apoi a întrebat retoric: „Bătrânețea va salva lumea? În ce sens? Și cum va salva lumea, bătrânețea? Și care este orizontul? Viața de dincolo de moarte sau numai supraviețuirea până la potop?”
În cateheza sa, Papa a făcut aluzie la curentele care consideră omul ca un rău. „Să ne gândim că era mai bine dacă nu ne-am fi născut? Trebuie să dăm crezare anumitor teorii recente, care denunță specia umană ca o daună evolutivă pentru viața de pe planeta noastră? Totul negativ? Nu.” Revenind la Noe, a amintit de cuvintele lui Isus despre potop (din Luca 17). Mântuitorul descria vremurile dinaintea potopului ca unele în care se mânca, bea… „De fapt, a mânca și a bea, a se însura și a se mărita, sunt lucruri foarte normale și nu par exemple de corupție”, a spus Sfântul Părinte. „Unde se află corupția? Unde era corupția, acolo? În realitate, Isus pune accentul pe faptul că ființele umane, când se limitează doar să se bucure de viață, pierd chiar și percepția corupției, care le mortifică demnitatea și îi otrăvește sensul. Când se pierde percepția corupției, iar corupția devine un lucru normal.”
A continuat: „Corupția poate să devină normalitate, mă întreb eu? Frați și surori, din păcate da. Se poate respira aerul corupției așa cum se respiră oxigenul.” După aceasta a subliniat valoarea înțelepciunii bătrânilor, ca resursă pentru combaterea corupției. „Noile generații așteaptă de la noi, bătrânii, de la noi, cei în vârstă, un cuvânt care să fie profeție, care să deschidă uși pentru noi perspective în afara acestei lumi nesăbuite a corupției, a obișnuinței cu lucrurile corupte. Binecuvântarea lui Dumnezeu alege bătrânețea, pentru această carismă așa de umană și umanizatoare. Ce sens are bătrânețea mea? Fiecare dintre noi, bătrânii, putem să ne întrebăm. Sensul este acesta: a fi profet al corupției și a spune celorlalți: «Opriți-vă, eu am parcurs acel drum și nu te duce la nimic! Acum eu îți spun experiența mea.» Noi, bătrânii, trebuie să fim profeți împotriva corupției, așa cum Noe a fost profetul împotriva corupției din timpul său.”
Sfântul Părinte a subliniat că Noe nu a ținut predici, nu s-a plâns, nu a adresat reproșuri, ci s-a îngrijit de viitorul generației aflate în pericol. „El construiește arca primirii și primește în ea oameni și animale. În grija față de viață, în toate formele sale, Noe împlinește porunca lui Dumnezeu repetând gestul duios și generos al creației, care în realitate este însuși gândul pe care îl inspiră porunca lui Dumnezeu: o nouă binecuvântare, o nouă creație. Vocația lui Noe rămâne mereu actuală. Patriarhul sfânt mai trebuie să mijlocească pentru noi. Și noi, femei și bărbați de o anumită vârstă – ca să nu spun bătrâni, pentru că unii se ofensează – să nu uităm că avem posibilitatea înțelepciunii, de a spune celorlalți: «Uite, acest drum de corupție nu duce la nimic». […] Fiți atenți: voi (bătrânii) aveți responsabilitatea de a denunța corupția umană în care se trăiește și în care merge înainte acest mod de a trăi din relativism, totalmente relativ, ca și cum totul ar fi permis. Să mergem înainte.”
După cateheză, Papa a amintit de războiul din Ucraina, cerând tuturor să se roage împreună cu el, „cerând Domnului iertarea și cerând pacea”. Rugăciunea rostită a fost una scrisă de un Episcop italian, a dezvăluit el. Iată o parte din rugăciune: „Doamne Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de noi păcătoșii!. Doamne Isuse, născut sub bombele din Kiev, ai milă de noi! Doamne Isuse, mort în brațele mamei într-un buncăr din Harkov, ai milă de noi! Doamne Isuse, trimis pe front la vârsta de douăzeci de ani, ai milă de noi! Doamne Isuse, care încă vezi mâinile înarmate la umbra crucii tale, ai milă de noi!”