Papa Francisc laudă curajul unei laice de 23 de ani, fondatoarea unei societăți misionare
18.05.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a lăudat luni curajul Paulinei Jaricot, laica fondatoare a Societății pentru Propagarea Credinței pe când avea doar 23 de ani. Jaricot va fi beatificată la Lyon, în centrul-estul Franței, pe 22 mai. Cardinalul Luis Antonio Tagle, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, va prezida ceremonia. Societatea pentru Propagarea Credinței este cea mai veche dintre cele patru Societăți Pontificale de Misiune (SPM), un grup umbrelă de societăți misionare catolice aflate sub autoritatea Papei. Primele trei organisme au primit titlul de „pontificale” în urmă cu 100 de ani. SPM își desfășoară adunarea generală în perioada 16-23 mai la Lyon, într-un an cu mai multe aniversări misionare semnificative.
„Vă întâlniți așadar la Lyon pentru că acolo, în urmă cu 200 de ani, o tânără de 23 de ani, Pauline Marie Jaricot, a avut curajul să fondeze o operă pentru a susține activitatea misionară a Bisericii”, a spus Papa Francisc în mesajul său din 16 mai. „Câțiva ani mai târziu”, a precizat el, „ea a inițiat «Rozariul viu», un organism dedicat rugăciunii și împărțirii de ofrande”. „Provenind dintr-o familie bogată, a murit în sărăcie: prin beatificarea ei, Biserica atestă că a știut să acumuleze comori în ceruri”, a spus el. Jaricot a înființat Asociația de Propagare a Credinței în 1822, ca o modalitate prin care toți catolicii să ajute misiunile prin rugăciune și mici donații.
„Lui Pauline Jaricot îi plăcea să spună că Biserica este misionară prin natura ei și că, prin urmare, fiecare persoană botezată are o misiune; de fapt, este o misiune”, a spus Sfântul Părinte. El a subliniat că „impulsul evanghelizator nu a scăzut niciodată în Biserică și rămâne întotdeauna dinamismul ei fundamental”, explicând că acesta este motivul pentru care a acordat un „rol special” noului Dicaster pentru Evanghelizare în „Praedicate evangelium”, noua constituție apostolică. Când constituția va intra pe deplin în vigoare, la 5 iunie, Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări vor fi fuzionate în Dicasterul pentru Evanghelizare, prezidat direct de Papă.
Pontiful a evidențiat trei aspecte ale SPM despre care a spus că au contribuit la succesul misiunilor de-a lungul timpului, alături de acțiunea Duhului Sfânt. „În primul rând, convertirea misionară: bunătatea misiunii depinde de drumul ieșirii din sine, de dorința de a nu își centra viața pe sine, ci pe Isus, pe Isus care a venit să slujească și nu să fie slujit”, a spus el. „În acest sens, Pauline Jaricot și-a văzut existența ca pe un răspuns la milostivirea plină de compasiune și tandrețe a lui Dumnezeu: încă din tinerețe a căutat identificarea cu Domnul ei, chiar și prin suferințele prin care a trecut, pentru a aprinde flacăra iubirii sale în fiecare om”, a mai spus el. „Aici se află sursa misiunii, în ardoarea unei credințe care nu se mulțumește și care, prin convertire, devine zi de zi imitație, pentru a canaliza mila lui Dumnezeu pe cărările lumii”.
Al doilea aspect, rugăciunea, face posibil primul aspect, a spus Papa. „Nu întâmplător Pauline a așezat Opera de Propagare a Credinței alături de Rozariul viu, vrând să reitereze că misiunea începe cu rugăciunea și că nu se poate realiza fără ea”, a spus el. „Da, pentru că Spiritul Domnului este cel care precedă și permite toate faptele noastre bune: primatul este întotdeauna al harului Său. În caz contrar, misiunea ar deveni o alergare în zadar.” Ultimul aspect este caritatea, a spus Papa Francisc. „Împreună cu rețeaua de rugăciune, Pauline a inițiat o colectă de ofrande pe scară largă și într-o formă creativă, însoțind-o cu informații despre viața și activitățile misionarilor”, a spus el. „Donațiile atâtor oameni simpli au fost providențiale pentru istoria misiunilor.” În 2022 se aniversează al patrulea centenar de la înființarea Congregației de Propaganda Fide, care a supravegheat expansiunea dramatică a lumii catolice după înființarea sa de către Papa Grigore al XV-lea. Organismul este cunoscut astăzi sub numele de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor.