Biserica Ortodoxă Ucraineană ținând de Patriarhia Moscovei își declară „independența deplină”
30.05.2022, Kiev (Catholica) - Un consiliu al Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce ține de Patriarhia Moscovei a decis vineri „autosuficiența și independența deplină” a acesteia, distanțând Biserica de Ortodoxia rusă. Decizia vine în contextul în care se împlinesc trei luni de la invazia rusă în Ucraina, care a fost susținută în mod proeminent de Patriarhul Kirill al Moscovei. „Consiliul a adoptat modificări și completări relevante la statutul privind administrarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, indicând autosuficiența și independența deplină a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a decis Biserica pe 27 mai, la Kiev.
Consiliul a condamnat, de asemenea, războiul ruso-ucrainean și a dezbătut posibilitatea de a-și pregăti Marele Mir, ceea ce e considerat un semn de autocefalie în tradiția rusă. „Consiliul condamnă războiul ca fiind o încălcare a poruncii lui Dumnezeu «să nu ucizi»”, se spune în document, și și-a exprimat „dezacordul față de poziția Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii legat de războiul din Ucraina”. A cerut ca autoritățile ruse și ucrainene să continue să negocieze. Având în vedere dificultățile de comunicare pe fondul războiului, Episcopilor eparhiali li s-a acordat „dreptul de a lua decizii independente cu privire la anumite probleme ale vieții eparhiale care țin de competența Sfântului Sinod sau a primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cu informarea ulterioară a ierarhiei, atunci când se va restabili oportunitatea”.
Având în vedere migrarea a milioane de ucraineni pe fondul războiului, Consiliul a hotărât să sprijine diaspora, exprimându-și „convingerea profundă că Biserica Ortodoxă Ucraineană nu poate lăsa credincioșii săi fără îngrijire spirituală, trebuie să le fie aproape în încercările lor și să organizeze comunități bisericești… Este necesar să se dezvolte în continuare lucrarea de misiune în străinătate în rândul ucrainenilor ortodocși, pentru a le conserva credința, cultura, limba și identitatea ortodoxă”. Ortodoxia răsăriteană din Ucraina este împărțită între Biserica Ortodoxă ținând de Moscova și Biserica Ortodoxă națională, căreia Patriarhul Ecumenic i-a acordat autocefalia în 2019. De la invazia rusă, unele parohii ale Bisericii moscovite s-au transferat la Biserica națională, iar unele au încetat să îl mai pomenească pe Patriarhul Kirill în cadrul Sfintei Liturghii.
Consiliul și-a exprimat „regretul profund față de lipsa de unitate în Ortodoxia ucraineană”, afirmând că este „deosebit de dezamăgitor” faptul că acordarea autocefaliei către Biserica națională „a adâncit neînțelegerile și a dus la confruntări fizice”. Dialogul ar putea fi reluat, a spus aceasta, dacă Biserica Ortodoxă națională oprește „confiscările forțate de biserici și transferurile forțate de parohii” ale Bisericii asociate Moscovei; „realizează că statutul lor canonic […] nu este de fapt autocefal”; și „rezolvă problema canonicității ierarhiei, deoarece pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, ca pentru majoritatea Bisericilor Ortodoxe naționale, este destul de evident că pentru a recunoaște canonicitatea ierarhiei, este necesar să se refacă succesiunea apostolică a Episcopilor ei”.