După peste 700 de ani, din nou un Papă deschide Poarta Sfântă din L’Aquila

28.08.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a devenit primul Papă din ultimii 728 de ani care a deschis Poarta Sfântă a bazilicii din secolul al XIII-lea din L’Aquila, Italia. În timpul unei vizite făcute duminică, 28 august 2022, în orașul italian situat la peste 100 de km nord-est de Roma, Sfântul Părinte a participat la o tradiție veche de secole, Iertarea Celestiniană, cunoscută în italiană sub numele de Perdonanza Celestiniana. Deschiderea Porții Sfinte a marcat un moment cheie în celebrarea anuală stabilită de Papa Celestin al V-lea în 1294. „Timp de secole, L’Aquila a păstrat viu darul pe care Papa Celestin al V-lea i l-a lăsat. Este privilegiul de a reaminti tuturor că cu milostivire și numai cu ea, viața fiecărui om poate fi trăită cu bucurie”, a spus Papa Francisc în predica sa din timpul slujbei de la Bazilica Santa Maria di Collemaggio din L’Aquila.
„A fi iertat înseamnă a experimenta aici și acum ceea ce se apropie cel mai mult de înviere. Iertarea este trecerea de la moarte la viață, de la experiența angoasei și a vinovăției la cea a libertății și a bucuriei. Fie ca această biserică să fie întotdeauna un loc în care să putem fi reconciliați și să experimentăm acel har care ne pune din nou pe picioare și ne dă o nouă șansă”, a spus el. Papa Francisc a început călătoria de o zi la ora 7.50 a.m, călătorind cu elicopterul de la Vatican la L’Aquila. El a vizitat catedrala din oraș, care este încă în reconstrucție după ce a fost grav avariată în timpul unui cutremur din 2009, în care au murit peste 300 de persoane.
Papa a purtat o cască de protecție în timp ce a vizitat zona de reconstrucție a bisericii avariate. El a vorbit cu membrii familiilor victimelor cutremurului în piața orașului din fața catedralei, unde în mulțime erau prezenți și deținuți locali. Oamenii au ovaționat și au fluturat steaguri ale Vaticanului în timp ce Papa Francisc i-a salutat dintr-un scaun cu rotile. Sfântul Părinte a spus: „În primul rând, vă mulțumesc pentru mărturia voastră de credință: în ciuda durerii și a pierderilor, care aparțin credinței noastre ca pelerini, v-ați fixat privirea asupra lui Cristos, răstignit și înviat, care cu iubirea Sa a răscumpărat nonsensul durerii și al morții. Iar Isus v-a așezat din nou în brațele Tatălui, care nu lasă să cadă în zadar o lacrimă, nici măcar una, ci le adună pe toate în Inima Sa milostivă”, a adăugat el.
După ce a vorbit cu familiile victimelor, Papa Francisc s-a deplasat cu papamobilul la Bazilica Santa Maria di Collemaggio din L’Aquila, unde a celebrat o slujbă în aer liber, a recitat rugăciunea Angelus și a deschis Poarta Sfântă. În scurtul său mesaj Angelus, Pontiful a spus că se roagă pentru poporul din Pakistan, unde inundațiile au ucis peste 1.000 de persoane și au strămutat alte mii. Papa Francisc a cerut, de asemenea, mijlocirea Fecioarei Maria pentru a obține „iertarea și pacea pentru întreaga lume”, menționând Ucraina și toate celelalte locuri care suferă din cauza războiului. În timpul vizitei sale la L’Aquila, Papa a spus că dorește ca acest oraș din centrul Italiei să devină „o capitală a iertării, păcii și reconcilierii”. „Așa se construiește pacea, prin iertarea primită și dăruită”, a spus el.
L’Aquila este locul unde a fost înmormântat Papa Celestin al V-lea, care a condus Biserica Catolică timp de doar cinci luni înainte de a se retrage, la 13 decembrie 1294. Acest Pontif, care a fost canonizat în 1313, este înmormântat în Bazilica Santa Maria di Collemaggio din L’Aquila. În primăvară, anunțul Vaticanului că Papa Francisc va vizita L’Aquila a provocat speculații că această călătorie ar putea fi preludiul demisiei Papei în vârstă de 85 de ani. Atunci când Papa Benedict al XVI-lea a devenit primul Papă în aproape 600 de ani care să se retragă, în 2013, observatorii Vaticanul și-au amintit că acesta vizitase mormântul Papei Celestin al V-lea cu ani în urmă. În timpul călătoriei sale din 28 aprilie 2009, Papa Benedict al XVI-lea și-a lăsat pe mormânt paliumul – fâșia de lână albă dată Arhiepiscopilor Mitropoliți. Privind în urmă, comentatorii au sugerat că Papa Benedict își arăta intenția de a se retrage.
În predica sa din L’Aquila, Papa Francisc l-a lăudat pe Papa Celestin al V-lea pentru umilința și curajul său. „Într-adevăr, nu există altă cale de a împlini voința lui Dumnezeu decât asumându-ne puterea celor umili, nu există altă cale. Tocmai pentru că sunt așa, cei umili par slabi și învinși în ochii oamenilor, dar în realitate ei sunt adevărații învingători, pentru că sunt singurii care se încred în totalitate în Domnul și îi cunosc voința”. La finalul slujbei, mulțimea s-a rugat Litania tuturor sfinților și a privit cum Papa Francisc a deschis Poarta Sfântă a bazilicii. Potrivit Cardinalului Giuseppe Petrocchi din L’Aquila, Papa Francisc este primul Papă în 728 de ani care a deschis Poarta Sfântă. Au mai fost în anii trecuți Cardinali care au deschis Poarta Sfântă pentru Iertarea Celestiniană, după ce primarul local a citit bula de iertare. Papa Celestin a donat bula papală la L’Aquila, unde este păstrată într-o capelă din turnul primăriei.
Bula de iertare întocmită de Papa Celestin al V-lea oferă indulgență plenară tuturor celor care, după ce și-au mărturisit păcatele și s-au căit pentru ele, merg în Bazilica Santa Maria di Collemaggio începând de la Vesperele din ziua de 28 august până la apusul soarelui din ziua de 29 august. O indulgență plenară este un har acordat de Biserica Catolică prin meritele lui Isus Cristos, ale Mariei și ale tuturor sfinților, pentru a înlătura pedeapsa temporală datorată păcatului. Indulgența Papei Celestin a fost excepțională la acea vreme, având în vedere că era disponibilă oricui, indiferent de statut sau avere, și nu costa nimic în afară de pocăința personală, într-o perioadă în care indulgențele erau adesea legate de milostenie.
După ce a deschis Poarta Sfântă, Papa Francisc a fost condus pe un scaun cu rotile prin bazilică până la mormântul Papei Celestin al V-lea, unde a petrecut în tăcere un moment de rugăciune în fața relicvelor predecesorului său papal. „În spiritul lumii, care este dominată de mândrie, Cuvântul lui Dumnezeu de astăzi ne invită să fim smeriți și blânzi. Smerenia nu constă în devalorizarea de sine, ci mai degrabă în acel realism sănătos care ne face să ne recunoaștem potențialul dar și lipsurile”, a spus Papa Francisc. „Pornind tocmai de la lipsurile noastre, smerenia ne face să ne întoarcem privirea de la noi înșine și să ne îndreptăm privirea spre Dumnezeu, Cel care poate face totul și care ne oferă și ceea ce nu putem avea de unii singuri. ‘Toate sunt posibile pentru cel care crede’ (Marcu 9,23)”.