Papa Francisc: Pe Cruce Isus a învins păcatul și răul prin iubirea Sa

14.09.2022, Nur-Sultan (Catholica) - Papa Francisc a spus, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, că gândurile sale sunt alături de Ucraina. Vorbind la o mare slujbă în aer liber în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, pe 14 septembrie 2022, Pontiful a spus că se gândește la „toate zonele din lumea noastră devastate de război, în special la iubita Ucraina”. „Fie ca niciodată să nu ne obișnuim cu războiul sau să ne resemnăm cu inevitabilitatea lui. Să venim în ajutorul celor care suferă și să insistăm să se facă eforturi reale pentru a se ajunge la pace”, a continuat Sfântul Părinte. „Ce mai trebuie să se întâmple și de câte morți va mai fi nevoie pentru ca conflictul să cedeze în fața dialogului pentru binele oamenilor, al națiunilor și al întregii umanități?”
Papa a afirmat că „singura cale de a ajunge la pace este dialogul”, o temă la care a revenit în multe dintre discursurile sale de la cel de-al șaptelea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale din Kazahstan, desfășurat în această săptămână. Și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o nouă amplificare a tensiunilor în regiunea Caucazului și a cerut oamenilor să se roage pentru ca pacea să prevaleze în teritoriile disputate. „Fie ca lumea să învețe să construiască pacea prin limitarea cursei înarmărilor și prin convertirea sumelor enorme cheltuite pentru război în asistență concretă pentru popoare”, a spus el. În predica sa de la Liturghie, Papa Francisc a explicat că sărbătoarea anuală a Înălțării Sfintei Cruci a Bisericii Catolice celebrează modul în care „Isus a luat asupra Sa tot păcatul nostru și răul din lumea noastră și le-a învins prin iubirea Sa”.
Episcopii romano-catolici din Ucraina au declarat 2022 ca fiind Anul Sfintei Cruci. Iar Consiliul Episcopilor Europeni a făcut apel la „adorație euharistică în fiecare biserică din Europa” pentru a se ruga pentru pace în Ucraina, cu ocazia acestei sărbători. „Frați și surori, aceasta este calea, calea mântuirii noastre, a renașterii și a învierii noastre: să privim la Isus cel răstignit… Căci de la crucea lui Cristos învățăm iubirea, nu ura; compasiunea, nu indiferența; iertarea, nu răzbunarea. Brațele întinse ale lui Isus sunt îmbrățișarea de iubire tandră cu care Dumnezeu dorește să ne îmbrățișeze”. Kazahstanul este o țară majoritar musulmană în care trăiește o minoritate de catolici de diferite etnii – un număr estimat de 250.000 în total. Majoritatea catolicilor din Kazahstan sunt de rit latin, dar există și o minoritate de rit oriental de aproximativ 3.000 de persoane. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat țara în 2001, fiind primit cu entuziasm.
Papa Francisc a sosit la locul celebrării Liturghiei într-un papamobil deschis, salutând mulțimea de câteva mii de persoane care ovaționa. El a cerut mulțimii să își amintească faptul că a fi creștin înseamnă „a trăi fără venin: a nu ne mușca unii pe alții, a nu ne plânge, a nu ne blama și a nu ne învinovăți, a nu răspândi răul, a nu polua pământul cu păcatul și neîncrederea care vin de la cel rău”. Pontiful a mai spus: „Noi am renăscut din coasta străpunsă a lui Isus răstignit. Fie ca noi să ne eliberăm de otrava morții și să ne rugăm ca, prin harul lui Dumnezeu, să putem deveni din ce în ce mai pe deplin creștini: martori bucuroși ai vieții noi, ai iubirii și ai păcii”.
Populația din Kazahstan se pare că a fost evanghelizată pentru prima dată de misionarii franciscani în secolul al XIII-lea. Populația catolică a crescut prin deportările de credincioși din întreaga Uniune Sovietică. Credincioșii au suferit persecuții active atunci când Kazahstanul făcea parte din Uniunea Sovietică; astăzi, este un stat oficial laic în care libertatea religioasă este tolerată. Papa Francisc a reamintit „violența și persecuția atee” pe care le-au îndurat creștinii din Kazahstan. El a spus că Dumnezeu, ca răspuns la răspândirea răului în lume, „ni l-a dat pe Isus”. „Confruntându-se cu mizeria noastră, Dumnezeu ne oferă un nou orizont: dacă ne păstrăm privirea fixată asupra lui Isus, mușcătura răului nu mai poate prevala asupra noastră, pentru că pe cruce a luat asupra Sa veninul păcatului și al morții și a zdrobit puterea lor distructivă”.