Papa Francisc: Crucea lui Cristos rămâne ancora mântuirii

21.09.2022, Vatican (Catholica) - Reflectând asupra recentei sale călătorii în Kazahstan, Papa Francisc a declarat miercuri, 21 septembrie 2022, că faptul că a oficiat Sfânta Liturghie în sărbătoarea Sfintei Cruci înconjurat de „arhitectura ultramodernă” a capitalei Nur-Sultan l-a făcut să se gândească la semnificația crucii în zilele noastre. „Într-o lume în care progresul și regresul se întrepătrund, crucea lui Cristos rămâne ancora mântuirii”, a spus Papa Francisc în Piața San Pietro la audiența sa generală de miercuri. Pontiful a subliniat că crucea este „un semn al speranței care nu dezamăgește, deoarece se întemeiază pe iubirea lui Dumnezeu, milostiv și credincios”.
Papa Francisc a spus că vizita sa din 13-15 septembrie în țara din Asia Centrală i-a amintit de numeroșii martiri din Kazahstan care „au suferit atât de mult pentru credință în timpul lungii perioade de persecuție: uciși, torturați, întemnițați pentru credință”. Sfântul Părinte a lăudat conducerea kazahă care, ”după ce s-a eliberat de sub jugul regimului ateu, propune acum o cale a civilizației care condamnă în mod clar fundamentalismul și extremismul”. Scopul principal al călătoriei Papei în Kazahstan a fost acela de a lua parte la o conferință interreligioasă, cel de-al VII-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale.
Papa Francisc a declarat că scopul congresului este de a plasa „religiile în centrul eforturilor de a construi o lume în care să ne ascultăm unii pe alții și să ne respectăm reciproc în diversitate”. „Iar acest lucru nu înseamnă relativism”, a adăugat el. „Este ascultare și respect”. De-a lungul călătoriei sale de săptămâna trecută, Pontiful a făcut apel în mod repetat la dialog și pace în „războiul tragic și fără sens” din Ucraina. La finalul audienței sale generale, și-a repetat apelul, exprimându-și solidaritatea cu poporul ucrainean „nobil și martirizat”.
Papa a spus că trimisul său în Ucraina, Cardinalul Konrad Krajewski, l-a sunat cu o zi înainte și a descris „durerea poporului, acțiunile sălbatice, monstruozitățile și cadavrele torturate care au fost găsite”. S-a referit foarte probabil la recenta vizită a Cardinalului Krajewski la o groapă comună din Izium, Ucraina, unde 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, au fost exhumate până în prezent. Papa Francisc a amintit, de asemenea, de Ziua Mondială de Luptă împotriva bolii Alzheimer, menționând că boala „afectează atât de mulți oameni care, din cauza acestei afecțiuni, sunt adesea plasați la marginea societății”. „Ne rugăm pentru bolnavii de Alzheimer, pentru familiile lor și pentru îngrijitorii lor iubitori, pentru ca aceștia să fie tot mai mult susținuți și ajutați”, a spus el.