Papa Francisc: Rugăciunea Angelus în contextul vizitei în Asti

20.11.2022, Asti (Catholica) - În perioada 19-20 noiembrie, Sfântul Părinte a vizitat provincia italiană Asti, la 50 de kilometri est de Torino. Tatăl Papei Francisc, Mario José Bergoglio, a trăit în Dieceza de Asti înainte de a emigra în Argentina în 1929. Cu prilejul vizitei a celebrat o Liturghie duminică în Catedrala din Asti și a rostit rugăciunea „Îngerul Domnului”. Apoi a rostit următoarea alocuțiune, pe care o redăm după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
La sfârșitul acestei celebrări doresc să exprim recunoștința mea Diecezei, provinciei și orașului Asti: mulțumesc pentru primirea călduroasă pe care mi-ați rezervat-o! Sunt foarte recunoscător față de autoritățile civile și religioase și pentru pregătirile care au făcut posibilă această vizită dorită. Vouă tuturor aș vrea să vă spun că a la fame propri piasi’ encuntreve! [mi-a făcut plăcere să vă întâlnesc!]; și să vă urez: ch’a staga bin! [să vă simțiți bine!].
Un gând și o îmbrățișare specială aș vrea să adresez tinerilor – mulțumesc că ați venit în număr așa de mare. De anul trecut, chiar în Solemnitatea lui Cristos Rege se celebrează în Bisericile particulare Ziua Mondială a Tineretului. Tema, aceeași de la următoarea ZMT din Lisabona, la care reînnoiesc invitația de a participa, este „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Sfânta Fecioară Maria a făcut asta când era tânără și ne spune că secretul pentru a rămâne tineri se află tocmai în acele două verbe, a ne ridica și a merge. Mie îmi place să mă gândesc la Sfânta Fecioară Maria care s-a dus în grabă, s-a dus chiar în grabă, s-a dus în grabă și de atâtea ori eu o rog, pe Sfânta Fecioară Maria: „Grăbește-te să rezolvi problema aceasta!” A ne ridica și a merge: a nu rămâne pe loc să ne gândim la noi înșine, irosind viața pentru a urmări comoditățile sau ultima modă, ci a ținti spre Înalt, a porni la drum, a ieși din propriile frici pentru a întinde mâna spre cel care are nevoie. Și astăzi este nevoie de tineri cu adevărat „nesupuși”, neconformiști, care să nu fie sclavi ai unui celular, ci să schimbe lumea ca Maria, ducându-l pe Isus celorlalți, îngrijindu-se de ceilalți, construind comunități fraterne cu ceilalți, realizând visuri de pace!
Timpul nostru trăiește o foamete de pace: trăim o foamete de pace. Să ne gândim la atâtea locuri din lume biciuite de război, îndeosebi la martirizata Ucraina. Să ne străduim și să continuăm să ne rugăm pentru pace! Să ne rugăm și pentru familiile victimelor incendiului grav petrecut în zilele trecute într-un lagăr de refugiați la Gaza, în Palestina, unde au murit și mulți copii. Domnul să îi primească în cer pe cei care și-au pierdut viața și să mângâie acea populație atât de încercată de ani de conflict. Și acum să o invocăm pe Regina păcii, pe Sfânta Fecioară Maria, căreia îi este dedicată această frumoasă catedrală. Ei îi încredințez familiile noastre, pe bolnavi și pe fiecare dintre voi, cu preocupările și intențiile bune pe care le purtați în inimă.