Papa Francisc: Duceți Evanghelia în lume fără să deveniți lumești

15.02.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat miercuri că creștinii sunt chemați să ducă Evanghelia în lume fără să devină lumești. „Căderea în mondenitate este, pentru Biserică, cel mai rău lucru care se poate întâmpla”, a spus el. Vorbind în cadrul audienței generale din 15 februarie, în Aula Paul al VI-lea, Papa Francisc a reflectat asupra cuvintelor lui Isus către discipolii Săi: „Iată, vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor” (Matei 10,16). Mulți creștini vor fi tentați să se gândească: „Să devenim relevanți, numeroși, prestigioși, iar lumea ne va asculta și ne va respecta, iar noi îi vom învinge pe lupi”, a spus Sfântul Părinte, dar, în schimb, Domnul ne cere „să fim smeriți”. „El ne cere să fim așa, să fim blânzi și dorind să fim nevinovați, să fim dispuși la sacrificiu. Iată ce reprezintă mielul: blândețea, inocența, dăruirea, tandrețea. Iar El, Păstorul, își va recunoaște mieii și îi va proteja de lupi”, a spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc a citat o omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur, de la sfârșitul secolului al IV-lea, în care afirma: „Atâta timp cât suntem miei, vom cuceri, și chiar dacă suntem înconjurați de mulți lupi, îi vom învinge. Dar dacă devenim lupi… vom fi înfrânți pentru că vom fi lipsiți de ajutorul păstorului. El nu păstorește lupi, ci miei.” De asemenea, Sfântul Părinte a remarcat că este surprinzător faptul că Isus le-a spus discipolilor Săi „ce să nu ducă”, mai degrabă decât ce să ducă într-o misiune: „Nu luați nici aur, nici argint, nici ban la brâu, nici desagă pentru drum, nici două tunici, nici încălțăminte și nici toiag” (Matei 10,9-10). „Domnul vă face mai ușoară sarcina. […] El spune să nu vă bazați pe certitudini materiale, ci să mergeți în lume fără lumesc. Adică să mergem în lume, nu cu stilul lumii, nu cu valorile lumii, nu cu valorile lumii, nu cu lumescul”, a spus Pontiful.
Discursul a fost al patrulea din ciclul de cateheze al Papei Francisc despre „pasiunea pentru evanghelizare”. Sfântul Părinte a spus că Biserica este „complet misionară și în misiune își găsește unitatea”. „Așadar, mergeți înainte, blânzi și buni ca niște miei, fără aspecte lumești și umblând împreună”, a spus el. La finalul audienței, Pontiful le-a cerut catolicilor să nu uite să se roage pentru poporul ucrainean, pentru ca „suferința lor cruntă” să se încheie în curând. De asemenea, a mulțumit muzicienilor dintr-o orchestră de tineret care au cântat la audiența generală și a salutat pelerinii care au călătorit din Anglia, Vietnam, Franța, Portugalia, Italia, Statele Unite și alte țări – inclusiv România. „Inspirat de Sfinții Chiril și Metodiu, apostoli ai slavilor și co-patroni ai Europei, a căror sărbătoare liturgică am celebrat-o ieri, vă invit să dați zilnic mărturie despre Evanghelie, răspândind în jurul vostru parfumul carității lui Cristos, care cucerește inimile pentru bine”, a spus el.
În Aula Paul al VI-lea din Vatican, s-a aflat astăzi și PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași, aflăm de pe pagina Facebook diecezană. Acesta a fost însoțit de seminariștii și preoții formatori de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, prezenți la Roma în pelerinaj (10-16 februarie 2023), împreună cu pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iași. Cu această ocazie, la finalul audienței, PS Iosif Păuleț l-a salutat personal pe Papa Francisc.