Un călugăr răpit de ISIS a fost hirotonit Arhiepiscop de Homs, Siria

06.03.2023, Roma (Catholica) - Jacques Mourad a fost consacrat ca Arhiepiscop siriac-catolic de Homs, Siria. În vârstă de 54 de ani, el a fost hirotonit vineri, în cadrul unei ceremonii la care au participat o mulțime de binevoitori, precum și câteva zeci de preoți și Episcopi, precum și Patriarhii diferitelor Biserici catolice și ortodoxe din regiune. Arhiepiscopul Mourad, care a fost călugăr la mănăstirea Mar Musa din Siria timp de mai mulți ani înainte de a fi răpit de teroriștii Statului Islamic, este bine cunoscut ca un susținător al dialogului creștin-musulman.
Într-un interviu acordat Asia News, Arhiepiscopul Mourad a remarcat că situația din Eparhia sa, care a suferit în urma multor ani de război, violență și instabilitate economică, este una „complexă”. În ciuda acestui fapt, totuși, Arhiepiscopul a dat o notă optimistă, afirmând că „majoritatea” creștinilor din zonă, predominant fermieri cu „o legătură profundă cu pământul lor”, au rămas. De asemenea, și-a exprimat recunoștința pentru preoții din Dieceza sa, care sunt „tineri și care aduc o mare contribuție la misiune”, spunând că au lucrat împreună „cu un spirit de sinodalitate”. În fine, Arhiepiscopul Mourad a lăudat, de asemenea, „ecumenismul practic” din regiune, observând cum catolicii, ortodocșii și protestanții lucrează împreună „în mod minunat”. Prelatul a precizat că printre prioritățile sale ca Arhiepiscop se vor număra „reînnoirea educației teologice și biblice” a preoților și ajutarea familiilor „să trăiască cu demnitate”, într-o perioadă în care presiunea sărăciei este „insuportabilă”.
Înainte de consacrarea sa, Arhiepiscopul Mourad a fost timp de mai mulți ani călugăr la mănăstirea Mar Musa din Siria, o comunitate religioasă fondată de iezuitul italian Paolo dall’Oglio și dedicată dialogului dintre creștini și musulmani. Într-un interviu acordat pentru Vatican News în 2019, Arhiepiscopul a discutat mai în profunzime despre această dedicare la dialog. „Încrederea în dialog este un principiu”, a spus el. „Nu este legată de atitudinea celorlalți. În plus, noi, creștinii sirieni, am trăit alături de musulmani timp de peste 1400 de ani. Avem o istorie de trăire a vieții în comun cu ei. În spatele terorismului actual se află o rețea politică ce folosește totul pentru a face rău. Nu este o rețea inspirată direct de islam, ci de un proiect politic… Ca și creștini, trebuie să oprim acest mod de gândire, inspirat de o anumită propagandă, potrivit căruia fiecare musulman este un terorist.”
Vorbind pentru Asia News, Mons. Mourad a declarat că, în calitate de Arhiepiscop, își va folosi experiența sa în dialogul interreligios pentru a-și fundamenta activitatea în noua sa Dieceză. Rolul său, a spus el, este de a cultiva ca Arhiepiscop semințele pe care le-a plantat pe când era călugăr la Mar Musa, semințe de „deschidere, ospitalitate și rugăciune”.