Papa către Caritas Internationalis: Continuați să împărtășiți iubirea lui Dumnezeu în caritate

11.05.2023, Vatican (Catholica) - Continuați să răspundeți iubirii lui Dumnezeu, a spus joi Papa Francisc, încurajându-i pe membrii consiliului reprezentativ și pe angajații Fundației Pontificale Caritas Internationalis din Vatican. Caritas Internationalis este o confederație de peste 160 de membri care lucrează direct cu săracii în aproape toate țările lumii. Caritas, inspirat de credința catolică, ajută prin asistarea celor săraci, vulnerabili și excluși, indiferent de rasă sau religie, pentru a construi o lume bazată pe dreptate și iubire fraternă. În remarcile sale, Sfântul Părinte a lăudat imensa lor activitate caritabilă la nivel global, realizată din iubire și care înmulțește iubirea lui Cristos. „Nu trebuie să uităm niciodată că, la originea întregii noastre activități caritabile și sociale, se află Cristos însuși, care, ‘iubindu-i pe ai Săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit’.”
„Fiecare dintre noi poate să răspundă iubirii lui Dumnezeu pentru noi devenind semnul și instrumentul ei pentru alții. Nu există un mod mai bun de a-i arăta lui Dumnezeu că înțelegem semnificația Euharistiei decât dăruindu-le celorlalți ceea ce noi înșine am primit atunci când, ca răspuns la iubirea lui Cristos, ne facem noi înșine un dar pentru alții.” Papa i-a îndemnat să se întoarcă la sursa iubirii lui Dumnezeu pentru noi, „tocmai pentru că identitatea Caritas Internationalis depinde direct de misiunea pe care a primit-o”. „Când îmbrățișăm iubirea lui Dumnezeu și când ne iubim unii pe alții în El, sondăm adâncimile identității noastre, ca indivizi și ca Biserică, și sensul existenței noastre”, a spus el.
Sfântul Părinte s-a oprit un moment pentru a vorbi despre cum Euharistia le poate da putere, amintind că în Euharistie se află „Prezența Reală și continuă a lui Cristos, care se oferă pe sine pentru noi și care ne-a iubit primul, fără să ceară nimic în schimb… Euharistia ne este destinată. Este mâncarea și băutura care ne susține în călătoria noastră, care ne împrospătează în oboseala noastră, care ne ridică atunci când cădem și care ne cheamă să acceptăm în mod liber tot ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi și pentru mântuirea noastră.” În prezența acestui „dar necondiționat și supraabundent pe care Cristos l-a făcut din iubire”, a spus Pontiful, trebuie să ne întrebăm ce putem face. „Putem intra în misterul bucuros și supra-abundent al dăruirii”, a adăugat el, „cu recunoștință, arătându-i mulțumirile noastre lui Dumnezeu, întorcându-ne spre frații și surorile noastre care suferă, care au nevoie de îngrijire, care au nevoie de ajutorul nostru pentru a-și recăpăta demnitatea de fii și fiice…”
„Chiar și cele mai extraordinare acțiuni, chiar și cele mai eroice acte de generozitate, cum ar fi renunțarea la toate bunurile proprii pentru a-i ajuta pe cei care mor de foame”, a spus Papa, „dacă sunt făcute fără iubire, nu sunt de nici un folos”. Iubirea, a spus el, ne deschide ochii și ne lărgește privirea, permițându-ne „să recunoaștem în străinul care ne intersectează calea chipul unui frate sau al unei surori care are un nume, o poveste, o dramă, față de care nu putem rămâne indiferenți”. „În lumina iubirii lui Dumnezeu”, a remarcat el, „realitatea celuilalt iese din umbră, iese din anonimat și dobândește valoare, relevanță. Nevoile aproapelui nostru ne provoacă, ne tulbură și trezesc în noi un sentiment de responsabilitate”.
Sfântul Părinte le-a reamintit descrierea Sfântului Paul despre iubirea autentică. Iubirea, a sugerat el, presupune să facem loc pentru ceilalți și să fim conștienți de atitudinile noastre. „Vreți să știți dacă un creștin trăiește caritatea? Priviți cu atenție pentru a vedea dacă este dispus să ajute în mod liber, cu zâmbetul pe buze, fără să crâcnească sau să se enerveze. Iubirea este răbdătoare, scrie Paul, iar răbdarea este capacitatea de a îndura încercări neașteptate, munci zilnice, fără a pierde bucuria și încrederea în Dumnezeu. Pentru că este rezultatul unei munci lente a duhului, în care învățăm să ne stăpânim pe noi înșine și să ne recunoaștem limitele”. Sfântul Părinte i-a îndemnat să „coopereze cu Biserica Universală în semănatul semințelor, proclamând Evanghelia prin fapte bune”; „să însoțească Bisericile locale în angajamentul lor activ în caritatea pastorală”; și să exemplifice „unitatea”. Papa Francisc a încheiat prin a-i încredința pe toți mijlocirii Mariei, Mama Bisericii, transmițându-le binecuvântarea sa și cerându-le rugăciuni.