Primiția pr. Rudolf Constantin Cocriș în parohia Sfânta Maria a Harurilor

13.07.2023, București (Catholica) - Duminică, 9 iulie 2023, în ziua în care s-au împlinit 394 de ani de la construirea bisericii „Bărăția”, pr. Rudolf Constantin Cocriș, fiu al comunității parohiale, a celebrat prima Sfântă Liturghie în parohia de origine, „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția), în prezența celor trei comunități: română, maghiară, germană. Pr. Rudolf Constantin Cocriș a primit Taina Sfintei Preoții pe data de 1 iulie, în Catedrala romano-catolică din Timișoara, prin impunerea mâinilor PS Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara.
Într-o atmosferă de bucurie, cu biserica împodobită în straie de sărbătoare, cele trei comunități prezente, alături de credincioșii proveniți din alte parohii, au așteptat cu nerăbdare primiția pr. Rudolf. La altar, alături de primițiant, s-au aflat pr. paroh Cristinel Țâmpu, pr. Adrian Boboruță, predicatorul acestei Sfintei Liturghii, și preoții gazdă, pr. Niculae Ilie, pr. vicar Paul Aurel Isciuc și cei doi preoți pensionari, pr. Alexandru Cobzaru și pr. Eugen Bortoș. În prima bancă, invitat special, prieten al primițiantului, a asistat pr. arhimandrit Mihail Râșnoveanu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr. Adrian Boboruță, originar din Arhidieceza Romano-Catolică de București, actualmente preot în Viena, care a subliniat cum nu se poate mai bine cei mai importanți pași pe care un preot nou-sfințit trebuie să îi parcurgă la începutul apostolatului, explicând principalele simboluri care se găsesc în fiecare biserică, scaunul prezbiteral, pupitrul, altarul, ușa bisericii, și ce reprezintă acestea pentru un preot. Pentru început, pr. Boboruță a scos în evidență, dând niște exemple precise, cât de importantă este rugăciunea neîncetată și așteptarea când vine vorba de planul și misiunea lui Dumnezeu: Avraam a așteptat 80 de ani până la chemarea lui Dumnezeu, Moise 40 de ani, Sara a așteptat 90 de ani până să aibă un copil, David a așteptat 15 ani ca să împărățească, Iosif a așteptat 13 ani ca să guverneze în Egipt, iar Isus a așteptat 30 de ani ca să-și înceapă lucrarea.
În continuare, pr. Adrian a subliniat semnificația timpului în care pr. Rudolf a fost necesar să aștepte, 31 de ani până în ziua în care a fost hirotonit preot, felicitându-l pentru perseverență, rugăciune, statornicie și pentru modul în care a reușit să treacă peste încercările și dezamăgirile călătoriei pământești de până acum, nedezlipindu-se de tot ceea ce l-a legat, de mic, de Dumnezeu, fără a abandona nici o clipă rugăciunea. În ceea ce privește scaunul prezbiteral, pr. Adrian i-a adresat primițiantului următoarele cuvinte: „Isus ți-a dat acest scaun. Nu te îndoi (…), fii tolerant în conducere, dar clar și prevăzător. (…) În tot ceea ce faci și spui de la scaunul prezbiteral, fă-o pentru Dumnezeu și pentru oameni. Nu-ți fie teamă, pentru că Duhul lui Isus este cu tine.” Despre pupitru sau amvon, părintele predicator i-a spus: „Ești «Arhiereul Cuvântului», de aici proclami Cuvântul lui Dumnezeu ca Vestea cea Bună despre Împărăția lui Dumnezeu care ne-a fost adusă. Vestea cea Bună, nu amenințare, condamnare sau judecare. Nu-ți aduce niciodată dezamăgirea, descurajarea, frustrarea sau supărarea la amvon. Tu vestești prezența Împărăției lui Dumnezeu, care înseamnă viață, pace și bucurie”.
Despre al treilea simbol al slujirii, altarul, pr. Boboruță i-a adresat următoarele: „Altarul și Euharistia sunt temelia preoției tale. Aici, la altar, îți asumi misiunea lui Isus: să fii pâine pentru lume, precum Isus. Numai așa poți evita primejdia de a deveni un simplu celebrant «mecanic» al Liturghiei, rigid, scrupulos, atent mai degrabă la gesturile liturgice exterioare, conform normelor scrise în rubrici sau în «programul» parohial.” Iar în final, referitor la al patrulea simbol, ușa bisericii, pr. Rudolf a fost sfătuit astfel: „Să fii ospitalier și primitor. Fii pentru ei ușa care duce la Dumnezeu”.
În încheierea cuvântului de învățătură, pr. Adrian Boboruță l-a încurajat pe preotul nou-sfințit să fie sfânt și să îl reprezinte pe Isus, cu vrednicie, între oameni, să se roage și să se încredințeze Preasfintei Fecioare Maria, Ajutorul veșnic și Împărăteasa preoților. După predică a urmat momentul Ofertoriului, în cadrul căruia reprezentanții celor trei comunități, îmbrăcați în port tradițional, au adus daruri la sfântul altar. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh i-a înmânat pr. Rudolf cadoul din partea PS Iosif Csaba Pál, însoțit de un buchet de flori, adresându-i cuvinte de încurajare, statornicie și rugându-l pe Dumnezeu să reverse asupra primițiantului darurile și harurile necesare pentru un apostolat rodnic și binecuvântat.
La rândul său, în încheiere, pr. Rudolf Constantin Cocriș a adresat mulțumiri în primul rând lui Dumnezeu, pentru darul Sfintei Preoții; preoților prezenți, membrilor corului care au pus mult suflet și au reușit să prezinte un program cu totul deosebit, în cor fiind invitați și foști colegi de-ai săi de la Filarmonica „George Enescu” din București, credincioșilor și tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la organizarea acestei sărbători unice în viața fiecărui preot, prima Sfântă Liturghie în parohia de origine. După Sfânta Liturghie, toți credincioșii prezenți au fost invitați la o agapă fraternă în curtea parohiei.