O prezentare generală a Bisericii din Timorul de Est

31.08.2024, Vatican (Catholica) - Evanghelizarea Timorului de Est a început în prima jumătate a secolului al XVI-lea, odată cu colonizarea insulei de către portughezi, care au menținut controlul asupra părții sale estice (cu scurtul interludiu al ocupației japoneze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial) până în 1975, când a fost ocupată cu forța de Indonezia.
Lupta pentru independență și vizita Papei Ioan Paul al II-lea în 1989
Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat pentru scurt timp teritoriul la 12 octombrie 1989, când acesta se afla încă sub stăpânire indoneziană, în cadrul celei de-a 44-a călătorii apostolice în Extremul Orient și Mauritius (6 octombrie – 16 octombrie 1989). Vizita a atras atenția internațională asupra situației dificile a poporului est-timorez și asupra atrocităților comise de armata de ocupație indoneziană. Aceste atrocități au fost denunțate în mod repetat de cei trei administratori apostolici succesivi din Dili. După declararea independenței la 20 mai 2002, în urma referendumului din 1999 susținut de ONU, Sfântul Scaun și Republica Timorul de Est au stabilit relații diplomatice. În 2019, cele trei Dieceze ale țării, Dili, Bacau și Maliana, au fost înființate ca provincie ecleziastică.
O majoritate catolică covârșitoare
Cu o majoritate catolică covârșitoare de 95% din populația sa de 1,4 milioane de locuitori, Timorul de Est este astăzi a doua națiune catolică din Asia, după Filipine. Rolul activ al Bisericii în timpul celor 25 de ani de luptă pentru autodeterminare și apropierea sa de populație au contribuit la creșterea în continuare a populației catolice. Vocațiile continuă să fie numeroase. Printre ordinele religioase prezente în teritoriu se numără salezienii, iezuiții – care au sosit pentru prima dată în 1899, au fost expulzați în 1910 și au revenit în 1958 -, misionarii verbiți și diverse institute religioase feminine, dintre care unele sunt locale.
Rolul activ al Bisericii Catolice în societatea locală
De la independența Timorului de Est, Biserica a continuat să joace un rol activ în societate, în special în sectoarele educației și asistenței medicale și sociale. A intervenit, de asemenea, în probleme publice, cum ar fi în discuția privind reforma legii avortului în 2009. Rolul special al Bisericii Catolice în societate este recunoscut de Constituția din 2002 care garantează libertatea deplină de conștiință, religie și cult pentru toate religiile, încurajează colaborarea între diferitele confesiuni religioase și interzice orice formă de discriminare bazată pe afilierea religioasă. Articolul 11 prevede: „Statul recunoaște și apreciază participarea Bisericii Catolice la procesul de eliberare națională a Timorului de Est”.
Colaborarea strânsă cu statul și relațiile cu alte religii
De la stabilirea relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun, a existat o colaborare strânsă cu statul. Această colaborare s-a consolidat și mai mult după semnarea unui concordat la 15 august 2015, care definește termenii în care Biserica este liberă să își ofere serviciile, atât în ceea ce privește asistența spirituală în închisori, spitale și orfelinate, cât și cu referire la activitățile caritabile și la organizarea de servicii educaționale. La rândul său, statul subvenționează Biserica Catolică. Relațiile cu alte comunități religioase, în special cu comunitățile musulmană și protestantă, sunt, de asemenea, bune.