Catolicii din Timorul de Est l-au primit pe Papa Francisc în oaza lor de vocații religioase

10.09.2024, Dili (Catholica) - În Timorul de Est, o țară în care 98% din populație este catolică, Papa Francisc a fost întâmpinat marți, 10 septembrie 2024, cu mare entuziasm de către clerul local și persoanele consacrate. Aproximativ 600 de clerici și persoane consacrate au umplut Catedrala, iar alți 1.500 de credincioși s-au adunat afară, în timp ce călugărițele, preoții și Episcopii și-au exprimat recunoștința pentru numeroasele vocații și pentru viața religioasă vibrantă din această țară catolică. Printre cei adunați s-au numărat și călugărițele care slujesc săracii din regiunile muntoase ale țării în curs de dezvoltare.
Vorbind în Catedrala Neprihănitei Zămisliri din capitala Dili în 10 septembrie, Papa i-a încurajat pe cei cu vocații religioase să păstreze credința țării catolice, neuitând niciodată să proclame Vestea Bună a Evangheliei. „Biserica există pentru a evangheliza, iar noi suntem chemați să aducem altora… viața nouă a Evangheliei”, a spus Pontiful. „Evanghelia lui Isus are puterea de a transforma… și de a genera o nouă societate”. Papa Francisc a aterizat în Timorul de Est pe 9 septembrie, pentru a treia etapă a călătoriei sale de 11 zile în Asia de Sud-Est și Oceania. Evanghelizarea a fost o temă esențială a călătoriei, care l-a purtat deja din națiunile insulare din Indonezia în Papua Noua Guinee.
Aflat în largul coastei nordice a Australiei, la granița dintre Asia și Oceania, Timorul de Est este una dintre cele mai noi națiuni ale lumii – a devenit stat suveran în 2002. „Știm că în inima lui Cristos, periferiile existențiale sunt de fapt centrul. O Biserică ce nu vede periferiile și se ascunde în centru este o Biserică bolnavă. Dar dacă o Biserică se gândește la periferii și trimite misionari, periferiile devin centru”, a spus Sfântul Părinte. Suveranul Pontif s-a adresat liderilor Bisericii după ce a ascultat un discurs de bun venit al Episcopului Norberto de Amaral, președintele Conferinței Episcopale locale, și mărturia unei surori, a unui preot și a unui catehet.
Sora Rosa Sarmento, canossiană, a subliniat statutul Timorului de Est ca fiind cea mai catolică țară din Asia de Sud-Est și „o oază de vocații la preoție și călugărie”. Ea a remarcat faptul că persoanele consacrate din Timor slujesc acum în alte părți ale lumii, inversând situația istorică în care misionarii europeni veneau în Timor. Sora Rosa a cerut binecuvântarea Papei „pentru copiii, adolescenții, tinerii, bărbații, femeile, bătrânii noștri, în special pentru persoanele cu dizabilități, care sunt numeroase”. Misionarii au adus pentru prima dată credința catolică pe insula Timor în 1515. Jumătatea estică a insulei, zona care a devenit Timorul de Est, a fost o colonie portugheză timp de secole înainte de a fi invadată și ocupată de țara vecină Indonezia în 1975. După aproape trei decenii de luptă, Timorul de Est a obținut independența în 2002.
Pr. Sancho Amaral, un preot diecezan în vârstă de 68 de ani, cu 39 de ani de slujire, a împărtășit din experiența sa în sprijinirea mișcării de independență timoreze. El a relatat un moment crucial din 1991, când l-a ajutat pe comandantul șef Kay Rala Xanana Gusmão – care în prezent este prim-ministru – să meargă din Dili în satul Ossu. Cei doi bărbați au evitat cu greu detectarea de către armata indoneziană, la oprirea la un punct de control. „Deoarece purtam reverenda, am coborât geamul mașinii cu brațul stâng întins, cu fața încruntată și neprietenoasă, și am întrebat: ‚Ada apa?’, adică ‚De ce ne-ați oprit?’ Dar când soldații și-au dat seama că sunt preot, ne-au lăsat să trecem. Așadar, reverenda, ca veșmânt al identității preoțești, ne-a salvat de pericol”. Preotul a subliniat modul în care Dumnezeu îi protejează pe cei chemați la misiune, chiar și în timp de război, adăugând: „Astăzi pot fi aici pentru a da mărturia mea de viață, pentru că Dumnezeu mă iubește și are grijă de mine”.
O a treia mărturie i-a aparținut lui Florentino de Jesus Martins, un catehet în vârstă de 89 de ani, care a împărtășit angajamentul său de o viață față de Biserică. A început slujirea de catehet în 1956 și a slujit timp de 56 de ani, inclusiv în locuri de misiune și în alte locații, pentru Dieceza de Dili. În lipsa mijloacelor de transport moderne, Martins a povestit cum de multe ori trebuia să meargă pe jos între șase și zece kilometri pentru a face cateheză. „De-a lungul drumului, m-am confruntat uneori cu provocări precum ploaia și vântul puternic, sau cu înnoptări în timpul călătoriei. În ciuda provocărilor, nu am fost niciodată descurajat și am continuat să lucrez cu cea mai mare responsabilitate, zel și devotament.” Deși s-a pensionat în 2017 din cauza problemelor de sănătate, Martins încă îi sprijină și îi sfătuiește pe alți cateheți.
În discursul său, Papa Francisc a spus că, așa cum Maria din Betania – sora Martei și a lui Lazăr – a uns picioarele lui Isus cu parfum, catolicii sunt chemați să păstreze și să răspândească parfumul lui Cristos și al Evangheliei Sale. „Iubiți prieteni, voi sunteți parfumul lui Cristos”, a spus el, subliniind creșterea abundentă în țară a lemnului de santal parfumat, foarte valoros, și făcând legătura cu bonum odor Christi. „Ca un arbore de santal, veșnic verde și puternic, care crește și produce fructe, voi sunteți discipoli misionari care purtați parfumul Duhului Sfânt pentru a ‘intoxica’ viețile celorlalți”. Suveranul Pontif a avertizat audiența să nu cadă în „mediocritate spirituală călduță”, în loc să păstreze cu fidelitate parfumul lui Cristos.
„Noi [catolicii] privim pe bună dreptate înapoi cu recunoștință la istoria noastră anterioară, la sămânța credinței semănată aici”, a spus Papa, lăudându-i pe martorii care tocmai vorbiseră adunării. „Dar este acest lucru suficient? În realitate, trebuie să întețim mereu flacăra credinței”. El a explicat că acest lucru înseamnă aprofundarea cunoașterii doctrinei creștine, purificarea în lumina Evangheliei și creșterea spirituală. Timorul de Est, „înrădăcinat într-o lungă istorie creștină, are nevoie, de asemenea, de un impuls reînnoit spre evanghelizare, astfel încât parfumul Evangheliei să ajungă la toată lumea, un parfum de reconciliere și pace după suferința anilor de război; un parfum de compasiune, care îi va ajuta pe cei săraci să se pună pe picioare și va inspira un angajament reînnoit pentru relansarea bunăstării economice și sociale a țării; un parfum de justiție împotriva corupției”, a adăugat el. „Fiți atenți la corupție”.
De asemenea, Papa Francisc i-a îndemnat pe catolicii locali să contracareze suferința alcoolismului și a violenței și să învingă orice lipsă de respect față de demnitatea femeii, cu parfumul Evangheliei. „Evanghelia lui Isus are puterea de a transforma aceste realități întunecate și de a genera o nouă societate”. În încheiere, Papa a adresat un apel tuturor celor adunați în Catedrala din Dili: „Nu fiți descurajați! Așa cum ne-a amintit pr. Sancho în mărturia sa emoționantă, Dumnezeu știe cum să aibă grijă de cei pe care i-a chemat și i-a trimis în misiunea Sa”.