Papa Francisc avertizează cu privire la „spiritualitatea Coca-Cola”

05.11.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a avertizat marți împotriva „spiritualității Coca-Cola” la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. Vorbind la celebrarea Dies Academicus a universității, el le-a spus profesorilor și studenților să evite să devină „discipoli ai spiritualității Coca-Cola”, folosind metafora pentru a avertiza împotriva abordărilor superficiale ale formării în credință. „V-ați întrebat unde mergeți și de ce faceți lucrurile pe care le faceți?”, i-a provocat el pe cei prezenți la evenimentul din 5 noiembrie. „Este necesar să știm unde mergem fără a pierde din vedere orizontul care unește drumul fiecăruia cu scopul actual și final.”
Părintele iezuit Mark A. Lewis, rector al Universității Gregorian, a deschis evenimentul remarcând că Episcopul nicaraguan Rolando Álvarez, închis apoi exilat, și care a studiat la universitate, „predică Evanghelia cu curaj și rămâne solidar cu preoții săi, cu turma sa și cu toți cei care sunt privați de drepturile lor umane”. Pornind de la exemplul Sf. Francisc Xavier, Sfântul Părinte a subliniat necesitatea la „a fi misionari din iubire pentru frații și surorile noastre și de a fi disponibili la chemarea Domnului”. A îndemnat comunitatea academică să evite „pretențiile care transformă proiectul lui Dumnezeu în ceva birocratic, rigid și fără căldură, suprapunând agende și ambiții peste planurile providenței”. A cerut să se pună „inimă” în munca de formare, avertizând că, fără aceasta, educația devine fie „intelectualism arid, fie narcisism pervers”. „Când lipsește inima, se vede”, a subliniat Papa Francisc.
Pontiful a făcut apel la o universitate cu „mirosul oamenilor”, ce promovează imaginația și dezvăluie iubirea lui Dumnezeu, „care face întotdeauna primul pas într-o lume care pare să își fi pierdut inima”. El a deplâns că „lumea este în flăcări” din cauza „nebuniei războiului, care acoperă orice speranță cu umbra morții”. A îndemnat comunitatea să „deschidă privirea inimii” și să caute unitatea în diversitate prin schimbul de daruri, făcând apel la un studiu mai aprofundat al tradițiilor răsăritene. A îndemnat la evitarea ideilor abstracte născute în birouri și la promovarea „contactului cu viața oamenilor, cu simbolurile culturilor și cu strigătele de suferință ale celor săraci”. „Atingeți acest trup, mergeți în noroi și murdăriți-vă mâinile”, a subliniat el.
Vizita a marcat o evoluție semnificativă în istoria Universității, coincizând cu integrarea recentă a trei instituții – Collegium Maximum, Institutul Biblic Pontifical și Institutul Oriental Pontifical – sub directivă papală. Fondată în 1551 ca și Colegiu Roman de către Sf. Ignațiu de Loyola, Universitatea Gregoriana deservește în prezent 2.952 de studenți din 121 de țări, care studiază teologie, filozofie, drept canonic, psihologie și antropologie, printre alte discipline. După ce a părăsit universitatea, Papa a vizitat-o în privat pe Emma Bonino, personalitate politică italiană, în apartamentul acesteia din Roma. Bonino, în vârstă de 76 de ani, care a fost recent spitalizată pentru probleme respiratorii și cardiace, este cunoscută ca o voce importantă în mișcarea pro-avort din Italia. Papa Francisc a condamnat în repetate rânduri avortul în termenii cei mai duri. Biroul de presă al Vaticanului a confirmat că vizita a avut loc, dar nu a oferit informații suplimentare.