Cardinalul Bustillo: Vizita Papei Francisc în Corsica este un cadou de Crăciun

26.11.2024, Roma (Catholica) - Cardinalul François-Xavier Bustillo, Episcop de Ajaccio, descrie vizita de o zi a Papei Francisc în Corsica din decembrie ca fiind „un frumos cadou de Crăciun”. Vorbind pentru Vatican News, prelatul a spus că Biserica din insulă primește acest dar special „nu ca un privilegiu, ci ca o responsabilitate de a ne onora memoria și de a ne inspira viitorul”. În interviu, prelatul explică scopul acestei călătorii apostolice și vorbește despre Biserica din Corsica și despre devotamentul catolic al poporului său.
– Care este scopul vizitei Papei în Corsica?
– Am organizat un congres despre tradițiile religioase populare din Mediterana, așa că vor fi prezenți Episcopi din Sicilia, Sardinia, Spania și Franța. Este un moment în care vrem să împărtășim între noi ceea ce suntem, ceea ce trăim și aceste tradiții religioase populare care există în țările noastre. De asemenea, am considerat că este important să aducem o dimensiune teologică. În loc să privim unele tradiții populare ca pe un simplu folclor, este vorba despre a le vedea ca pe o oportunitate de a evangheliza prin intermediul tradițiilor populare transmise nouă de strămoșii noștri.
– Cât de important este faptul că Sfântul Părinte vine personal să sărbătorească aceste tradiții populare?
– Este o modalitate de a încuraja misiunea prin aceste metode. Când ne gândim la misiune, uneori ne gândim la strategii, și simțim că trebuie să studiem marketingul și așa mai departe. Dar avem, de asemenea, tradiții care sunt foarte simple și nu necesită strategii speciale de marketing. Trebuie doar să ieșim în stradă, să ne exprimăm devotamentul față de Fecioară sau de un sfânt, să cântăm, să cinstim, să mergem și să spunem pur și simplu că suntem credincioși. Așadar, misiunea are aceste două aspecte. Există, de asemenea, un aspect mai sofisticat, care implică reflecție și un răspuns adecvat. Apoi există tradițiile populare, care spun: „Uite, aici este ceea ce avem deja”. Pornim de aici și poate mergem mai departe cu aceste tradiții, dincolo de tradițiile populare pe care tocmai le-ați menționat, care vor fi, de asemenea, punctul central al acestui congres.
– Cum ați descrie Biserica corsicană?
– Biserica noastră este o Biserică strâns legată de tradițiile catolice. Deoarece este o insulă și în comunități mai mici, acestea au păstrat tradiții legate de un sfânt, un martir sau Madonna. Așadar, Biserica mea este una care a păstrat dimensiunea tradițională, spirituală și religioasă. Ceea ce cred că este important nu este să rămânem doar la un nivel de tradiție exterioară sau externă, ci să vedem cum aceste tradiții ne inspiră să trăim pe deplin și cu pasiune. Acesta este mesajul, Evanghelia. Isus ne spune: „Ieșiți pe străzi”. Isus spune: „Mergeți doi câte doi”. El ne invită să riscăm întâlnirea cu alții, iar în timpul adunărilor populare are loc o întâlnire cu alții, posibil oameni din toate categoriile sociale – de dreapta, de stânga, prieteni, dușmani – toți uniți prin credință. Cred că acest lucru este important. În țara mea și în Dieceza mea, aceste tradiții aduc oamenii împreună. Oamenii se așteaptă ca preotul, parohul sau Episcopul să celebreze și să onoreze această mișcare, chiar și pe străzile din orașele noastre.
– Catolicii corsicani sunt catolici francezi, dar își trăiesc ei credința catolică diferit de cei de pe continent?
– Există mai multă seninătate, după părerea mea. Catolicii mei, chiar și cu autoritățile civile – deputați, senatori, primari – nu întâmpină mari dificultăți în relația dintre Biserică și autoritățile civile. Deci, există o laicitate. Desigur, fiecare are responsabilitățile sale în oraș, dar noi le trăim într-o manieră senină și responsabilă, fiecare la locul său, dar dorind întotdeauna binele tuturor și bunăstarea poporului nostru.
– Știm cât de mult este atașat Papa Francisc de problemele țărilor mediteraneene. Corsica a fost aproape întotdeauna reprezentată la reuniunile mediteraneene. Care este rolul insulei în acest „laborator al păcii” care este Mare Nostrum?
– Ne aflăm într-o poziție cu adevărat strategică. Suntem aproape de Sardinia, așa că este important pentru noi să lucrăm la tradițiile noastre astfel încât acestea să se poată extinde dincolo de insula noastră. De aceea este bine să vorbim despre un „laborator” și să fim capabili să transmitem o viață pașnică și senină între autoritățile civile și cele religioase, conectată la oameni către alte locuri. Vedem că există multe războaie chiar și aici în Mediterana, deci cum putem transmite o viață pașnică, fraternă, senină prin tradițiile noastre? Din acest motiv, ne dorim ca autoritățile civile și ecleziastice să poată dialoga. Astăzi nu putem fi dușmani instituționali. Trebuie să existe responsabilitate, un angajament pentru binele poporului nostru, pentru că dacă rămânem între noi, uităm de popor, de comunitate. Iar comunitatea are nevoie de autorități civile angajate pentru bunăstare și de autorități spirituale care se gândesc la suflet, amintindu-le că există valori, idealuri și o viziune comună, chiar dacă fiecare autoritate are propriul rol.
– Vă amintiți o vizită a unui succesor al lui Petru în Corsica?
– Nu, nu cred că a existat una. Nu a existat niciodată o vizită.
– Așadar, vizita Papei Francisc de pe 15 decembrie este cadoul său de Crăciun pentru dumneavoastră?
– Este un frumos cadou de Crăciun. Domnul este bun, iar important este să primim acest dar, nu ca pe un privilegiu, ci ca pe o responsabilitate de a ne onora memoria și de a ne inspira viitorul.