Pr. Mark-Mary Ames: Cum să crești în sfințenie

12.02.2025, Cluj (Catholica) - Pr. Mark-Mary Ames este actualmente una dintre cele mai cunoscute figuri catolice din SUA datorită podcastului-fenomen „Rozariul într-un an”, care îi succedă podcasturilor de asemenea faimoase „Biblia într-un an” și „Catehismul într-un an”, prezentate de pr. Mike Schmitz. Pr. Ames este cunoscut de mult timp internauților pentru numeroasele videouri produse în seria Ascension Presents. Acum se prezintă publicului român prin prima sa carte, apărută în 2021 în SUA și săptămâna aceasta în România, la Editura Viața Creștină, intitulată „Cum să crești în sfințenie. Pași mici pentru progrese spirituale mari”. Cartea are 180 de pagini, format 14,8×21, și poate fi comandată la prețul de 35 de lei de pe Viata-Crestina.ro.
Autorul, pr. Ames, este membru al comunității Fraților Franciscani ai Reînnoirii (CFR), iar în această carte prezintă moduri în care laicii pot aplica principiile vieții franciscane în propriile lor vieți, printr-o serie de strategii concrete. „Înțelegem că viața este un pelerinaj și că viața noastră spirituală, asemenea unei călătorii fizice, se face pas cu pas”, scrie autorul în Introducere. „Încercăm mereu să facem cel mai bun pas următor. Această carte va propune un ideal, și încă un ideal foarte înalt, dar nu doresc să fiți descurajați de el dacă simțiți că nu puteți să îl atingeți mâine. Propun acest ideal ca destinație, ca un loc spre care călătorim, înțelegând că poate fi necesară o călătorie. Pe măsură ce citiți, vă cer să îl invitați în rugăciune pe Domnul să vă dezvăluie care este cel mai bun pas următor. Cel mai bun pas următor ar putea fi un pas mic. Cel mai bun pas următor ar putea fi o rugăciune. Sau ar putea fi să coborâți din barcă atunci când îl auziți pe Isus invitându-vă să umblați pe apă. Dar să continuăm să facem acest pelerinaj poco a poco, puțin câte puțin, pas cu pas, începând mereu prin a-l invita pe Domnul să ne călăuzească și să ne ajute în această călătorie.”
„Și mi-ar plăcea ca tot ce vă propun în această carte să fie aplicat poco a poco, puțin câte puțin, în mod strategic și prudent, în propriile familii sau comunități. Amintiți-vă că cel mai bun pas următor pentru alții poate să nu fie același cu cel mai bun pas următor pentru voi, așa că trebuie să fim foarte prudenți și răbdători în ceea ce privește modul în care aducem schimbări culturale în familiile noastre. Dorim să fim deosebit de prudenți dacă modificările sunt unele semnificative care implică soția/soțul și copiii. Pe măsură ce citiți cartea, vă cer să reflectați în rugăciune la a merge acolo unde simțiți că Domnul vă invită, dar în același timp să vorbiți și să îi ascultați pe cei care vor fi afectați de schimbările pe care le veți face. Schimbarea poate fi foarte dificilă, mai ales atunci când sunt implicate și alte persoane. Dar dacă aplicați cu prudență ceea ce învățați în această carte, în mod adecvat și cu călăuzirea Spiritului Sfânt, rezultatul poate fi o comuniune mai profundă între familie, comunitate și Domnul.”
Autorul mai scrie: „Mulți dintre voi știți la un nivel abstract de ce este nevoie pentru a crește în sfințenie. Vom «mărunți» unele dintre aceste lucruri într-un mod care să fie util și concret. Dar voi face un pas mai departe și voi oferi propuneri foarte practice și specifice pentru modurile în care puteți aplica aceste principii în viețile voastre. Și le ofer pentru că cred că claritatea este de ajutor; vă scutește de pași în plus pentru a încerca să înțelegeți. În același timp, le ofer conștient că este posibil ca aceste propuneri să nu fie pentru toată lumea. Așa că vă încurajez să le analizați, să le aplicați în viețile voastre acolo unde este posibil, să le nuanțați și să le ajustați acolo unde este necesar și să săriți peste ele atunci când este cazul. Vă voi face multe sugestii. Vă rog să nu vă lăsați copleșiți. Pe parcursul călătoriei noastre împreună, vă voi oferi, de asemenea, câteva îndrumări specifice despre cum și în ce ritm să integrați aceste schimbări în viețile voastre.”
Iată capitolele cărții: I. Rugăciunea: Viața în relație cu Domnul; II. Familia: Puterea relației; III. Cultura catolică și viața liturgică: Mai mult decât petice; IV. Simplitate: Chemarea creștină la a fi mulțumit; V. Iubirea pentru săraci: Cristos bate la ușa ta; VI. Preoți prin Botez: „Creștinule, adu-ți aminte de demnitatea ta”; VII. Profeți prin Botez: A trăi o viață provocatoare; VIII. Regi prin Botez: Cultivarea fericirii, sănătății și sfințeniei; IX. Reînnoirea care dăinuie: Mecanismul convertirii.