Papa către preoții din Roma: Voi toți sunteți prețioși în ochii lui Dumnezeu

12.06.2025, Vatican (Catholica) - „Vă mulțumesc pentru viața voastră dăruită în slujba Împărăției, pentru munca voastră zilnică, pentru atâta generozitate în exercitarea ministerului, pentru tot ceea ce trăiți în tăcere și care uneori este însoțit de suferință sau neînțelegere.” Papa Leon al XIV-lea a afirmat acestea când i-a primit în această dimineață la Vatican pe toți preoții din Dieceza de Roma, împreună cu diaconii și seminariștii Diecezei. Înainte de a se adresa celor prezenți, a spus: „Aș dori să cer o puternică rundă de aplauze pentru voi toți, cei care sunteți aici și pentru toți preoții și diaconii din Roma!”
Sfântul Părinte a subliniat că îi salută pe toți cu afecțiune și prietenie, spunând că a dorit să aibă această întâlnire pentru a-i cunoaște mai îndeaproape și pentru a începe să meargă împreună. Recunoscând că ei desfășoară slujiri diferite, a subliniat că „toți sunteți prețioși în ochii lui Dumnezeu și în realizarea planului Său”. A amintit că Dieceza de Roma este „cu adevărat particulară”, deoarece mulți preoți provin din diferite părți ale lumii și, prin urmare, datorită acestei universalități, a dorit să discute trei puncte. Primul, a spus el, este deosebit de aproape de inima sa, și anume unitatea și comuniunea. Papa Leon a subliniat că „Domnul știe bine că atunci când preoții sunt uniți cu El” și „uniți între noi, ei pot da roade și pot oferi lumii o mărturie credibilă”. Preotul, a insistat el, este chemat să fie un om al comuniunii, dar „știm că această comuniune este astăzi împiedicată de un climat cultural care promovează izolarea sau autoreferința”.
Nici unul dintre noi, a observat el, nu este scutit de aceste capcane care amenință temeinicia vieții noastre spirituale. Având în vedere acest lucru, a asigurat: „Aș dori să vă ajut, să merg cu voi, astfel încât fiecare să își recapete seninătatea în slujirea sa; dar tocmai pentru aceasta, vă cer un efort reînnoit în fraternitatea preoțească, înrădăcinată într-o viață spirituală solidă, în întâlnirea cu Domnul și în ascultarea cuvântului Său”. Comuniunea, a remarcat el, trebuie să se traducă și în angajament în cadrul acestei Dieceze, spunând că mersul împreună „este întotdeauna o garanție a fidelității față de Evanghelie”.
În continuare, a trecut la cel de-al doilea punct, acela de „a fi exemplar”. Sfântul Părinte a amintit că, atunci când a hirotonit preoți pe 31 mai, a subliniat cât de important este să aibă o viață transparentă, bazându-se pe cuvintele Sfântului Paul care le-a spus bătrânilor din Efes: „Voi știți cum am trăit”. Astfel, Papa Leon a îndemnat: „Vă cer acest lucru cu inima unui tată și a unui păstor, să ne angajăm cu toții să fim preoți credibili și exemplari!” Sfântul Părinte a spus că „suntem conștienți de limitele naturii noastre” și că „Domnul ne cunoaște profund”; „dar am primit un har extraordinar, ne-a fost încredințată o comoară prețioasă prin care suntem slujitori, servitori. Iar slujitorului i se cere să fie credincios.” „Lăsați-vă atrași încă o dată de chemarea Învățătorului”, a încurajat Papa, „să simțiți și să trăiți iubirea din primul ceas, cea care v-a determinat să faceți alegeri puternice și renunțări curajoase”. „Dacă împreună ne străduim să fim exemplari într-o viață umilă”, a spus el, „atunci vom fi capabili să exprimăm puterea înnoitoare a Evangheliei pentru fiecare bărbat și femeie”.
În fine, cel de-al treilea punct pe care Papa Leon l-a oferit preoților a fost să privească provocările timpului nostru „într-o cheie profetică”. „Suntem preocupați și îndurerați”, a recunoscut el, „de tot ceea ce se întâmplă în fiecare zi în lume: violența care generează moarte ne rănește, inegalitățile ne provoacă, la fel ca sărăcia, atâtea forme de marginalizare socială, suferința generalizată care acum nu cruță pe nimeni”, realități care, a remarcat el, nu se întâmplă „doar în altă parte”, ci privesc și orașul nostru Roma. Pontiful le-a spus că Domnul i-a vrut tocmai în această perioadă plină de provocări și că, chiar dacă „uneori acestea par mai mari decât forțele fiecăruia”, preoții sunt „chemați să le îmbrățișeze, să le interpreteze evanghelic, să le trăiască drept oportunități de mărturie”. Sfântul Părinte a spus: „să nu fugim de ele!” Și le-a mai spus preoților că angajamentul pastoral, precum cel de studiu, trebuie să devină „o școală” pentru toți, în care toți „să învețe cum să edifice Împărăția lui Dumnezeu în actualitatea unei istorii complexe și stimulative”.
Pontiful a amintit că în istoria recentă am văzut exemplul unor „preoți sfinți” care au știut să unească pasiunea pentru istorie cu vestirea Evangheliei și a încurajat: „Să ne luăm putere din aceste exemple pentru a continua să sădim semințe de sfințenie în orașul nostru”. „Dragii mei”, a reiterat Papa Leon al XIV-lea, „vă asigur de apropierea mea, de afecțiunea mea și de dorința mea de a merge cu voi”. Cu acest sentiment, Sfântul Părinte a încheiat rugându-i pe preoți să fie însoțiți de următorul îndemn al Sfântului Augustin, care a spus: „Iubiți această Biserică, rămâneți în această Biserică, fiți această Biserică. Iubiți-l pe Păstorul cel Bun, pe Mirele cel frumos, care nu înșală pe nimeni și nu vrea ca nimeni să piară. De asemenea, rugați-vă pentru oile risipite: ca și ele să vină, ca și ele să recunoască, ca și ele să iubească, astfel încât să existe o singură turmă și un singur Păstor.”
Ce cuvinte pline de adevăr și înțelepciune. Aici, în aceste fraze nu este o filozofie teoretică. Eu simt că sunt izvorâte dintr-o trăire adevărată în suferință. Și eu am simțit durerea altora, la fel cum am simțit-o pe a mea. Dumnezeu să vă binecuvânteze părinte papă Leon (dacă îmi este îngăduit). Fiți sănătos și îndelungat în zile. Amin! Pace tuturor!