Papa către Episcopii italieni: Noi transmitem credința cu Isus în centru

17.06.2025, Vatican (Catholica) - „Este nevoie de un impuls reînnoit pentru a proclama și a transmite credința. Aceasta înseamnă să îl punem pe Isus Cristos în centru.” Papa Leon al XIV-lea a amintit acest lucru când s-a adresat Conferinței Episcopale Italiene (CEI), în Aula Binecuvântărilor din Vatican, marți dimineață. În remarcile sale, Papa a făcut apel la colegialitate, mărturie și, mai presus de toate, la „a-i ajuta pe oameni să trăiască o relație personală cu Domnul”, urmând calea indicată de exortația apostolică Evangelii gaudium a regretatului Papă Francisc, „astfel încât să poată descoperi bucuria Evangheliei”.
Afirmând că trăim într-o perioadă de mare fragmentare, Sfântul Părinte a făcut apel la întoarcerea „la fundamentele credinței noastre, la kerygma”. Acesta, a spus el, este primul mare angajament care le motivează pe toate celelalte, și anume „aducerea lui Cristos «în venele» umanității, prin reînnoirea și împărtășirea misiunii apostolice”. Papa Leon i-a invitat pe Episcopii italieni să discearnă modalități de a aduce Vestea cea Bună tuturor, „cu acțiuni pastorale capabile să ajungă la cei mai îndepărtați” și „cu instrumente adecvate pentru reînnoirea catehezei și a limbajului de proclamare”.
Sfântul Părinte i-a invitat să i se alăture pentru a merge împreună, „cu bucurie în inimi și cu cântec pe buze”, pentru că Dumnezeu, a remarcat el, „este mai mare decât mediocritatea noastră”. „Să ne lăsăm atrași de El! Să ne punem încrederea în providența Sa”, a spus el. Pontiful le-a spus Episcopilor italieni să promoveze o Biserică care întruchipează Evanghelia și este un semn al Împărăției lui Dumnezeu, prin proclamarea Veștii Bune, a păcii, a demnității umane și a dialogului. Relația cu Cristos, a subliniat Sfântul Părinte, ne cheamă să dezvoltăm atenția pastorală față de tema păcii.
„Domnul ne trimite în lume pentru a aduce însuși darul Său: «Pacea fie cu voi!» – și pentru a deveni artizanii ei în locurile vieții cotidiene”, a spus Papa, menționând că se gândește la parohii, cartiere, zone interioare ale țării și periferii urbane și existențiale. „Acolo unde relațiile umane și sociale devin dificile și apar conflicte, chiar și subtile”, a îndemnat el, „trebuie să existe o Biserică vizibilă a reconcilierii”. De asemenea, i-a îndemnat pe prelați să promoveze colegialitatea între ei și cu Succesorul lui Petru și să reflecte principiul comuniunii prin cooperarea cu autoritățile civile. „CEI este, de fapt”, a observat el, „un loc de dialog și de sinteză a gândirii Episcopilor cu privire la cele mai importante probleme pentru binele comun”.
Papa a amintit când predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, în 2006, a descris Biserica din Italia ca fiind „o realitate foarte vibrantă care menține o prezență răspândită în rândul oamenilor de toate vârstele și condițiile” și unde „tradițiile creștine sunt încă adesea adânc înrădăcinate și continuă să dea roade”. Cu toate acestea, a deplâns el, comunitatea creștină din țară se confruntă de mult timp cu noi provocări „legate de secularism, o anumită dezamăgire față de credință și criza demografică”. Cu toate acestea, Sfântul Părinte a reluat îndemnul frecvent al regretatului Papă Francisc de „a nu fi tulburați” și de a lucra pentru pace.
Spunând că fiecare comunitate trebuie să devină o „casă a păcii”, Papa Leon a subliniat că pacea „nu este o utopie spirituală”, ci mai degrabă o cale umilă, făcută din acțiuni zilnice. A identificat, de asemenea, provocări „care pun sub semnul întrebării respectul pentru demnitatea persoanei umane”, cum ar fi inteligența artificială, biotehnologiile, economia datelor și social media, care, a observat el, transformă profund percepția și experiența noastră de viață. „În acest context”, a avertizat el, „demnitatea ființei umane riscă să fie aplatizată sau uitată, înlocuită de funcții, automatisme, simulări”, mai ales că „persoana nu este un sistem de algoritmi: ea este o creatură, o relație, un mister”.
Papa Leon și-a exprimat speranța că drumul Bisericii din Italia poate include, „în simbioză coerentă cu centralitatea lui Isus, o viziune antropologică drept instrument esențial al discernământului pastoral”. „Fără o reflecție vie asupra ființei umane – în corporalitatea, vulnerabilitatea, setea de infinit și capacitatea ei de relaționare”, a avertizat el, „etica se reduce la un cod, iar credința riscă să devină fără trup”. Înainte de a încheia, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe Episcopi să înainteze în unitate, îndemnându-i să privească cu seninătate spre ziua de mâine și să nu se teamă de alegeri curajoase. „Nimeni nu vă poate împiedica să fiți aproape de oameni, să împărtășiți viața, să mergeți cu cei mai mici, să îi serviți pe cei săraci”, a spus el. Și „nimeni”, a subliniat Papa Leo, „nu vă poate opri să vestiți Evanghelia – și Evanghelia este cea pe care suntem trimiși să o aducem, pentru că aceasta este ceea ce fiecare – în primul rând noi înșine – are nevoie pentru a trăi bine și a fi fericit”.
De asemenea, Papa i-a îndemnat pe Episcopii din Italia să fie atenți la credincioșii laici, hrăniți de cuvântul lui Dumnezeu și formați în doctrina socială a Bisericii, ca să fie protagoniștii evanghelizării la locul de muncă, în școli, în spitale, în mediul social și cultural, în economie și în politică. Înainte de a le acorda binecuvântarea apostolică, Papa Leon al XIV-lea i-a încredințat pe Episcopii italieni ocrotirii Maicii Domnului, Fecioarei de la Loreto, de la Pompei și de la nenumăratele Sanctuare răspândite în Italia.