Papa Leon: IA trebuie să ajute și să nu împiedice dezvoltarea copiilor și a tinerilor

20.06.2025, Vatican (Catholica) - „Inteligența artificială (IA), în special cea generativă, a deschis noi orizonturi la multe niveluri diferite, inclusiv îmbunătățirea cercetării în domeniul sănătății și al descoperirilor științifice, dar ridică și întrebări îngrijorătoare cu privire la posibilele repercusiuni asupra deschiderii umanității către adevăr și frumusețe, asupra capacității noastre distinctive de a înțelege și procesa realitatea.”
Papa Leon al XIV-lea a făcut această observație în mesajul său adresat celei de-a doua Conferințe anuale de la Roma privind inteligența artificială, publicat vineri. El a remarcat că prezența participanților „atestă necesitatea urgentă a unei reflecții serioase și a unei discuții continue asupra dimensiunii etice inerente IA, precum și asupra guvernării responsabile a acesteia” și și-a exprimat satisfacția că a doua zi a conferinței are loc în Palatul Apostolic, „un semn clar al dorinței Bisericii de a participa la aceste discuții care afectează în mod direct prezentul și viitorul familiei noastre umane”. „Împreună cu potențialul extraordinar de a aduce beneficii familiei umane, dezvoltarea rapidă a IA ridică și întrebări mai profunde” cu privire la utilizarea corectă a acestei tehnologii în crearea unei societăți globale mai autentice, mai juste și mai umane.
Deși IA este „fără îndoială un produs excepțional al geniului uman”, el a subliniat, la fel ca Papa Francisc în trecut, că IA este „mai presus de toate, un instrument”. Recunoașterea și respectarea caracteristicilor unice ale persoanei umane este esențială pentru discutarea oricărui cadru etic adecvat pentru guvernarea IA. „Sunt sigur că toți suntem preocupați de copii și tineri și de posibilele consecințe ale utilizării IA asupra dezvoltării lor intelectuale și neurologice.” „Tinerii noștri”, a insistat el, „trebuie ajutați, și nu împiedicați, în călătoria lor spre maturitate și responsabilitate adevărată”, subliniind că „ei sunt speranța noastră pentru viitor”. „Bunăstarea societății”, a subliniat el, „depinde de capacitatea lor de a-și dezvolta darurile și capacitățile date de Dumnezeu și de a răspunde cerințelor vremurilor și nevoilor celorlalți cu un spirit liber și generos.”
Nici o generație, a recunoscut Sfântul Părinte, nu a avut vreodată acces atât de rapid la cantitatea de informații disponibile în prezent prin intermediul IA. „Dar, din nou, accesul la date – oricât de extins ar fi – nu trebuie confundat cu inteligența”, care implică în mod necesar „deschiderea persoanei față de întrebările fundamentale ale vieții și reflectă o orientare către Adevăr și Bine”. Deși IA a fost utilizată în moduri pozitive și chiar nobile pentru a promova o mai mare egalitate, Papa Leon a avertizat totuși asupra „posibilității utilizării abuzive în scopuri egoiste, în detrimentul altora sau, mai rău, pentru a incita la conflict și agresiune”.
Din partea sa, a spus el, Biserica dorește să contribuie la o discuție calmă și informată asupra acestor întrebări presante, subliniind mai presus de toate necesitatea cântăririi ramificațiilor IA în lumina „dezvoltării integrale a persoanei umane și a societății”. „Aceasta implică”, a subliniat Sfântul Părinte, „luarea în considerare a bunăstării persoanei umane nu numai din punct de vedere material, ci și intelectual și spiritual. Înseamnă protejarea demnității inviolabile a fiecărei persoane umane și respectarea bogăției și diversității culturale și spirituale a popoarelor lumii”. „În ultimă instanță, beneficiile sau riscurile IA trebuie evaluate tocmai în funcție de acest criteriu etic superior”, a spus el, avertizând împotriva societăților de astăzi care se confruntă cu o anumită „pierdere” sau „cel puțin o eclipsă” a ceea ce este uman și afirmând că acest lucru „ne provoacă pe toți să reflectăm mai profund asupra adevăratei naturi și unicității demnității noastre umane comune”.
La final, Pontiful a subliniat că „înțelepciunea autentică are mai mult de-a face cu recunoașterea adevăratului sens al vieții decât cu disponibilitatea datelor”. În această lumină, și-a exprimat speranța că deliberările Conferinței „vor lua în considerare și IA în contextul necesității învățării intergeneraționale care va permite tinerilor să integreze adevărul în viața lor morală și spirituală, alimentând astfel deciziile lor mature și deschizând calea către o lume mai solidară și mai unită”. În concluzie, Papa Leon a afirmat: „Sarcina care vă stă în față nu este ușoară, dar este de o importanță vitală”.