Papa Leon încurajează eforturile Episcopilor europeni pentru sinodalitate și pace

28.06.2025, Vatican (Catholica) - Papa Leon al XIV-lea i-a primit sâmbătă dimineață în Vatican pe președintele și vicepreședintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), reafirmând angajamentul Bisericii față de dialogul ecumenic, angajamentul sinodal și evanghelizarea pe întregul continent european. Arhiepiscopul Gintaras Grušas, președintele CCEE, și Cardinalul Ladislav Német, vicepreședintele organismului, care au fost primiți în audiență cu puțin timp înainte ca Sfântul Părinte să se adreseze unei delegații a Patriarhiei ecumenice cu ocazia Sărbătorii Sfinților Petru și Paul, au împărtășit cu Radio Vatican despre întâlnirea lor cu Sfântul Părinte.
Vorbind după audiență, Arhiepiscopul Grušas a descris întâlnirea ca fiind „în primul rând prezentarea a ceea ce facem noi, CCEE, în Europa”. A spus că printre temele-cheie discutate a fost angajamentul continuu al CCEE față de dialogul ecumenic. „Ne pregătim să semnăm o versiune actualizată a «Charta Oecumenica», semnată pentru prima dată în urmă cu 25 de ani”, a explicat el, descriind-o ca un cadru reînnoit pentru „a lucra împreună pentru unitatea creștinilor, în special în Europa”. Papa, a spus el, a încurajat CCEE „să insiste și să continue în această lucrare”, în special în contextul Sinodului. Mons. Grušas a remarcat provocarea punerii în aplicare a procesului sinodal în peisajul divers din punct de vedere cultural și lingvistic al Europei, dar a subliniat importanța colaborării: „Sfântul Părinte și-a exprimat sprijinul pentru noi și ne-a îndemnat să continuăm această misiune”.
Arhiepiscopul Grušas s-a referit, de asemenea, la preocupările grave legate de războaie și conflicte în Orientul Mijlociu și Europa. „Continuăm să ne rugăm pentru pace”, a spus el, numind războiul o „chemare la rugăciune” și la diplomație. S-a referit la criza actuală din Ucraina și la ambițiile președintelui Putin ca fiind o sursă de „preocupare”, aliniindu-se la apelul Papei de a pleda pentru pace și pentru săraci în detrimentul cheltuielilor militare.
Vicepreședintele CCEE a comentat, de asemenea, recomandările recente ale Papei Leon al XIV-lea când, în discursul său către ROACO, a avertizat împotriva propagandei false a reînarmării. „Acestea sunt cuvinte frumoase la care subscriu pe deplin. S-a răspândit o opinie falsă că fără armament nu putem trăi, că reînarmarea este singura soluție pentru pace. Acest lucru nu este adevărat. O vedem cu războaiele din ultimii ani, dar și cu războaiele despre care nu se vorbește. Și când citesc sumele planificate pentru reînarmare”, subliniază el, „mă doare să mă gândesc că atât de mulți oameni mor din cauza lipsei de medicamente, școli, apă și alte lucruri necesare”.
Prelatul a menționat și pagubele deja vizibile în mod dramatic care rezultă din suspendarea ajutorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care este crucial pentru țările din sudul global: „Vedem care sunt consecințele – tinerii și copiii mor. Atât de multe școli vor fi închise pentru că nu există finanțare.” Cardinalul Ladislav Német a oferit o reflecție mai amplă asupra stării credinței în Europa, contestând evaluările excesiv de negative. „Suntem într-o situație foarte bună”, a spus el, „pentru că nu este atât de rău pe cât spunem de multe ori”. Deși a recunoscut declinul participării în unele regiuni, a subliniat că „majoritatea țărilor europene au o viață consacrată frumoasă”, inclusiv un „val de sentimente religioase în rândul generațiilor tinere”. În fine, a lăudat vitalitatea comunităților ortodoxe și a subliniat importanța învățării reciproce: „Învățăm de la ortodocși.” Întrebat despre calea de urmat pentru evanghelizare, Cardinalul Német a făcut apel la o mărturie curajoasă, dar incluzivă. „Trebuie să fim mai curajoși în a vorbi clar despre Isus”, a spus el, „dar evitând izolarea, fundamentalismul și exclusivismul”.