COMECE: Întâlnirea anuală la nivel înalt a liderilor religioşi din UE (comunicat)
17.07.2012, Bruxelles (Catholica) - Solidaritatea inter-generaţională a fost punctul central al Întâlnirii din acest an a liderilor religioşi europeni cu preşedinţii instituţiilor UE. A fost cea de-a opta întâlnire la nivel înalt care s-a organizat la invitaţia preşedintelui Jose Manuel Barroso şi a fost co-prezidată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi de Laszlo Surjan, vice-preşedintele Parlamentului European. Comisia Europeană menţine un dialog deschis, transparent şi constant cu Bisericile şi comunităţile religioase, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care a consacrat acest dialog în legislaţia de bază (articolul 17 TFUE). Una dintre expresiile acestui dialog este Întâlnirea anuală la nivel înalt a liderilor religioşi.
În acest an, Comisia UE a dedicat Întâlnirea la nivel înalt temei „Solidaritatea inter-generaţională: stabilirea parametrilor pentru societatea de mâine din Europa”, dat fiind că anul 2012 marchează „Anul european pentru îmbătrânirea activă şi solidaritatea între generaţii”. Episcopii COMECE au dedicat la rândul lor acestui subiect Adunarea Plenară de primăvară din acest an şi au subliniat faptul că generaţiile nu pot trăi numai pentru ele, ci trebuie să se bazeze unele pe altele. Dialogul şi solidaritatea dintre generaţiile mai în vârstă şi generaţiile mai tinere formează baza pentru dezvoltarea umană a societăţilor noastre: ele aduc speranţă şi împlinire personală.
Pentru a face faţă gravei crize demografice din Europa, Mons. Andre-Joseph Leonard, Arhiepiscop de Malines-Bruxelles, a sugerat în şedinţa de astăzi (joi, 12 iulie), că între opţiunile diferite – pe lângă reforma sistemelor de pensii şi privind imigrarea – consolidarea familiilor, în special a familiilor stabile, este singurul mod sustenabil de a depăşi criza. Aceasta implică măsuri curajoase în domeniul politicii fiscale, sprijin financiar pentru al treilea sau al patrulea copil, măsuri sociale care să favorizeze un echilibru între muncă şi viaţa de familie. În acest context, Mons Gianni Ambrosio (Italia), vice-preşedinte COMECE, a subliniat necesitatea pentru Europa şi pentru statele membre de a păstra duminicii caracterul de zi comună de odihnă. „Mai ales pentru familie, pentru viaţa spirituală a membrilor ei şi pentru relaţiile umane, atât în interiorul familiei, cât şi cu rudele şi prietenii, odihna comună de duminică este de o importanţă fundamentală.” A reamintit că Bisericile, alături de sindicatele şi principalele organizaţii ale societăţii civile, şi-au unit forţele pentru ca duminica să fie liberă de muncă în UE şi în legislaţia Statelor Membre.
Referindu-se la situaţia dramatică a şomajului în Spania, Mons. Adolfo Gonzales-Montes (Spania, delegat COMECE) a denunţat „practicile politice iresponsabile şi imorale din Spania, care au condus la sacrificarea tinerei generaţii”, lovită acum de o rată a şomajului de 50%. El a cerut UE să promoveze măsuri sănătoase şi adevărate de combatere a şomajului în rândul tinerilor şi a subliniat rolul de susţinere a fondurilor UE, inclusiv contribuţia UE în domeniul politicilor pentru tineret. În România, ca în multe alte ţări din Europa de Est, familiile sunt încercate de faptul că unul sau ambii părinţi trebuie să se deplaseze pentru a lucra în Europa de Vest, pentru a-şi sprijini astfel familiile de acasă, a explicat Mons. Virgil Bercea (vice-preşedinte COMECE). „Aceasta este cauza destrămării multor familii şi a creşterii copiilor fără unul sau ambii părinţi, fapt care – pe termen lung – va crea alte probleme pentru societatea europeană”. El a cerut instituţiilor UE să creeze mecanisme specifice pentru ţări precum România, care să le ajute să se dezvolte mai rapid din punct de vedere economic, astfel încât să poată oferi oportunităţi pentru cetăţeni lor. „Aceste mecanisme ar trebui să includă transparenţă pentru modul în care banii publici sunt cheltuiţi, garanţii pentru un sistem independent de justiţie, eradicarea corupţiei, protecţia drepturilor omului şi a libertăţii religioase.” (Johanna Touzel, purtător de cuvânt şi ofiţer de presă COMECE)