Papa Francisc în Kenya: trebuie lucrat pentru pace
25.11.2015, Nairobi (Catholica) - Papa Francisc și-a început călătoria în Africa ajungând în Kenya, unde a lăudat „tânăra și vibranta națiune” și i-a încurajat pe kenyeni să continue să lucreze pentru pace în țara lor. „Experiența arată că violența, conflictul și terorismul alimentează frica, neîncrederea și disperarea născute din sărăcie și frustrare”, a afirmat Pontiful în primul discurs public din Kenya. Sosirea sa în Nairobi marchează prima parte a călătoriei din perioada 25-30 noiembrie în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană.
Sfântul Părinte a fost salutat de președintele Uhuru Kenyatta, de liderii guvernului și de membrii corpurilor diplomatice, care l-au primit în Casa de Stat din Nairobi. Pontiful a spus că oficialii publici kenyeni au o responsabilitate specială pentru protejarea păcii și pentru asigurarea unei societăți juste. „În măsura în care societățile noastre experimentează diviziunile, fie etnice, religioase sau economice, toți oamenii de bună voință sunt chemați să lucreze pentru reconciliere și pace, pentru iertare și vindecare.” Kenya a suferit după atacuri teroriste majore în ultimii ani. În aprilie, 147 de persoane au fost ucise când militanți Al-Shabab au deschis focul asupra unor studenți de la Universitatea Garissa din nord-estul țării. Ucigașii i-au executat pe cei ce s-au declarat creștini. În 2013, 67 de persoane au fost ucise când teroriștii au atacat cumpărătorii de la Mall-ul Westgate din Nairobi.
Papa Francisc a vorbit despre nevoia de curaj. „În cele din urmă lupta împotriva acestor inamici ai păcii și prosperității trebuie dusă de oameni care cred fără teamă în – și dau mărturie onestă despre – marile valori spirituale și politice care au inspirat nașterea națiunii”, a spus el. A lăudat „bogata diversitate” din națiunea kenyană, spunând că joacă un rol important în regiune, în contextul în care și alte națiuni se străduiesc să creeze „o societate multietnică cu adevărat armonioasă, dreaptă și inclusivă”. Frumusețea naturală și resursele țării sunt lăudabile, dar de asemenea și „cultura conservării” ce caracterizează poporul kenyan.
„Grava criză a mediului” cu care se confruntă astăzi umanitatea cere „o mai mare sensibilitate la relația dintre ființele umane și natură” și sprijin pentru „modele responsabile de dezvoltare economică”. Tinerii reprezintă în orice națiune „cea mai valoroasă resursă”. Protejarea lor este „cel mai bun mod de a asigura un viitor demn de înțelepciunea și de valorile spirituale dragi bătrânilor lor, valori care sunt însăși inima și sufletul unui popor”. „Avem responsabilitatea de a transmite frumusețea naturii în integritatea ei generațiilor viitoare și obligația de a exercita o administrare dreaptă a darurilor pe care le-am primit.” Pontiful i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul continuu al Bisericii pentru țară, prin educație și opere de caritate.
Papa i-a oferit președintelui Kenyatta un desen cu fațada Bazilicii San Pietro, realizat de Arhitectul Gian Lorenzo Bernini, în secolul XVII. În discursul de primire, președintele a vorbit despre marile oportunități și provocări cu care se confruntă Kenya, inclusiv în eforturile de a promova standarde înalte în guvernare, inclusivitate și pace, răspunzând de asemenea problemelor de mediu. A subliniat și rolul Bisericii, ca „partener puternic”, în dezvoltarea socială și economică a țării. Biserica este cel mai mare furnizor, după stat, de servicii medicale și conduce numeroase orfelinate și centre pentru copii vulnerabili. Rețeaua catolică de învățământ include 8000 de școli primare și secundare, cinci colegii și o universitate. Președintele a subliniat că și el a urmat școli catolice. Discursul și l-a încheiat cu o rugăminte: „Sfinte Părinte, vă cer să vă rugați pentru Kenya, pentru ca Dumnezeu să ne audă și să vindece această patrie.”