Memoriile Cardinalului Etchegaray despre călătoriile în China
06.11.2004, Paris (Catholica) - Cardinalul Roger Etchegaray şi-a pus în scris memoriile legate de cele patru misiuni efectuate în China ca diplomat al Vaticanului. Prelatul francez, care a fost şi preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, şi al Cor Unum, îşi va prezenta cartea la Paris, la 16 noiembrie. Ediţia franceză, cu titlul „Vers les Chretiens en Chine”, este deja disponibilă la editura Cerf; varianta italiană este aşteptată să apară în februarie 2005.
Cardinalul Etchegaray, care a primit numeroase însărcinări diplomatice speciale din partea Papei Ioan Paul al II-lea, afirmă că cele 112 pagini ale cărţii arată „iubirea [sa] pentru un popor şi pentru o cultură veche de secole ce se trezeşte încet la Cristos, şi care acum trebuie să facă faţă imensei provocări a modernismului.” China este una dintre ţările pe care Papa Ioan Paul al II-lea nu a putut-o vizita, dar Cardinalul francez a făcut câteva călătorii aici: în 1980, 1993, 2000, şi cel mai recent în octombrie 2003. În timpul acestor vizite el s-a angajat într-o „diplomaţie paralelă”, mai degrabă ca reprezentant personal al Papei Ioan Paul al II-lea şi nu ca un delegat oficial al Vaticanului – o diferenţiere ce i-a permis accesul prin hăţişul birocraţiei chineze.
El a subliniat în mod repetat că s-a născut în localitatea bască Espelette, de unde a venit şi pr. Armand David, un mare explorator şi naturalist devenit faimos în China în secolul XIX, prin descoperirea marelui panda. Cardinalul francez a avut de îndeplinit în China diverse misiuni delicate, având discuţii nu doar cu oficialităţile guvernamentale ci şi cu cele două aripi ale comunităţii catolice chineze: cu Biserica „oficială”, recunoscută de guvern şi controlată de regim, numită de fapt Asociaţia Catolică Patriotică; şi cu Biserica „clandestină” care a rămas fidelă Sfântului Scaun şi care suferă periodic din cauza arestărilor, raidurilor şi intimidării la care apelează autorităţile.