Crucea de iubire la Teiuş
24.11.2003, Blaj (Catholica) - Duminică, 23 noiembrie, Înaltpreasfinţia Sa Lucian, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Teiuş, pentru sărbătorirea hramului bisericii din localitate, Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Întâmpinat de pr. canonic Paul Turcu, protopopul de Aiud, de preoţi şi credincioşi, Înaltul Ierarh a pontificat Sfânta Liturghie în biserica parohială, alături de 13 preoţi concelebranţi, printre care pr. Ioan Fărcaş, protopopul Blajului; pr. Alexandru Biriş, protopopul de Ocna Mureş; pr. Florin Gatea, protopopul Sebeşului. În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul a tălmăcit Evanghelia duminicii: „După ce Domnul Dumnezeu aude discursul orgolios al omului căruia i-a rodit ţarina, plin de egoisme: roadele mele, hambarele mele, grâul meu, bunătăţile mele, sufletul meu, îl califică drept „nebun”. „Nebune, în această noapte se va cere de la tine sufletul tău” (Lc 12,20).
Să ne îmbogăţim în Dumnezeu, dragii mei; mai ales că ne găsim în timpul aşteptării venirii Mântuitorului, postul Crăciunului. Dar mai ales pentru că Micuţa Maria, pe care am sărbătorit-o alaltăieri ca prezentată de părinţi în templul din Ierusalim, la o vârstă atât de fragedă, arată că cea mai mare bucurie şi bogăţie este unirea intimă cu Dumnezeu şi abandonarea totală în slujba planurilor Sale cu noi.” La finalul oficiului, Mitropolitul Lucian i-a oferit parohului locului, pr. protopop Turcu, medalia jubiliară a Mitropoliei, ca un semn de preţuire a întregii activităţi depuse.
Întreaga asistenţă s-a deplasat apoi spre casa parohială, în faţa căreia s-a înălţat „Crucea de iubire”, pe care Arhiereul a binecuvântat-o cu apă sfinţită, în cadrul unei scurte ceremonii. Adresându-se celor prezenţi, Ierarhul a spus: „Acest model de cruce, executat după anumite canoane stabilite de considerentele celui ce le face şi le răspândeşte peste tot în lume, este supranumit Crucea de Iubire. Lucrătorul acestor cruci face o statistică referitoare la răspândirea lor pe cele cinci continente. În anul 2001 erau ridicate pe toate continentele aproximativ 2500 de cruci, ca astăzi numărul lor să ajungă la peste 4000. În ţara noastră, în anul 2001 se aflau ridicate 15 asemenea cruci, iar acum sunt peste 40.
Toate Crucile ridicate şi până acum, troiţele noastre de la răspântii de drumuri, din curţile caselor, din cimitire, de oriunde, toate sunt Cruci de iubire. De ce? Pentru că nici un alt mod de a exprima mai convingător iubirea lui Dumnezeu faţă de lumea căzută în păcat nu a fost găsit mai potrivit decât Crucea. Pe Cruce străluceşte cel mai expresiv frumuseţea iubirii Răscumpărătorului, pentru că nu se poate vorbi despre mântuirea lumii fără împărtăşirea durerii.” Corul studenţilor teologi blăjeni, însoţiţi de pr. rector Cristian Barta, a intonat câteva cântece religioase şi colinzi. Este cea de-a patra Cruce de iubire de pe teritoriul Arhidiecezei Blajului, după cele de la Alba Iulia, Blaj şi Odorheiul Secuiesc.