Sfinţenia este inima apostolatului
27.11.2000, Vatican (ZENIT) - Chemarea creştinilor la sfinţenie este fundamentul apostolatului laic, s-a spus astăzi la Congresul Catolicilor Laici. Episcopul belgian Andre Mutien Leonard de Namur le-a amintit participanţilor la Congres importanţa cuvintelor Papei Leon cel Mare, „O, suflete creştin, cunoaşteţi demnitatea”. Episcopul a spus că Botezul îi cheamă pe creştini la sfinţenie, una dintre cele mai importante subiecte ale Conciliului Vatican II, şi fundamentul numărul unu al apostolatului laicilor. Cuvintele lui au venit alături de invitaţia Papei adresată duminică laicilor de a redescoperi mesajul Conciliului Vatican II.
Congresul studiază vocaţia laicilor. La el participă peste 550 de reprezentanţi ai Conferinţelor Episcopale, ai mişcărilor eclesiale şi ai altor grupuri din întreaga lume. Congresul se suprapune ca timp de desfăşurare cu Jubileul Apostolatului Laicilor, ţinut duminică.
La congres, Dino Boffo, editorul publicaţiei catolice Avvenire, a subliniat nevoia unei mai profunde conştientizări a identităţii primite prin Botez. Boffo a spus că secularizarea slăbeşte conştientizarea de către om a faptului că el nu este un izolat ci „o parte a unui plan care ne implică pe noi toţi”. Creştinul trebuie să fie conştient de misiunea sa şi să îi ajute pe ceilalţi să fie conştienţi de misiunea lor, a adăugat el.
Chiara Lubich, fondatoarea Mişcării Focolarine, a subliniat că mişcarea ei a început în timpul celui de-al doilea război mondial. În timp ce cădeau bombele, setea oamenilor pentru pace a devenit tot mai mare, a spus ea. Carisma focolarelor, care urmăresc să promoveze unitatea şi frăţia universală, trece peste prejudicii şi inspiră convertiri, a spus ea.
Alexei Ioudine, din Rusia, a amintit de crudele persecuţii religioase desfăşurate în ţara sa, în special de gulagurile sovietice, unde au existat mărturii impresionante de unitate între catolici şi ortodocşi. Exemplul lor, a spus el, dezminte profeţiile lui Nietzsche despre sfârşitul creştinismului, îndemnând liderii creştini să treacă peste scandalul continuu al dezbinării.
Australianul Brian Smith a adus o notă mai sumbră. El a avertizat asupra faptului că creştinii se află în faţa deciziei de a contribui la civilizaţia iubirii sau la abandonarea lumii în mâinile unui barbarism nemaiîntâlnit. Profesorul senegalez Theodore Ndiaye a vorbit despre misiunea de a sluji şi iubi oamenii, precum Dumnezeu îi iubeşte, care este cheia înţelegerii vocaţiei creştine, în Africa de astăzi, aflată în războaie. Congresul, deschis sâmbătă, se va încheia joi.