Laicii sunt chemaţi la o „serioasă examinare a conştiinţei”
26.11.2000, Vatican (ZENIT) - Într-un mesaj adresat Congresului Laicilor Catolici, Papa Ioan Paul al II-lea a chemat catolicii din întreaga lume la o „serioasă examinare a conştiinţei”, date fiind provocările noului mileniu. Mesajul Papei a fost citit sâmbătă de Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat al Vaticanului, în faţa celor 550 de participanţi la Congres.
Sfântul Părinte a formulat întrebările pe care laicii trebuie să şi le pună când îşi fac examinarea conştiinţei: „Ce am făcut cu Botezul şi Mirungerea mea? Este Cristos în mod real centrul vieţii mele? Găsesc eu în viaţa mea timp pentru rugăciune? Îmi trăiesc viaţa ca o vocaţie şi o misiune?”. Mesajul Sfântului Părinte a fost ascultat de reprezentanţi ai Conferinţelor Episcopale din întreaga lume, ai organizaţiilor şi mişcărilor catolice internaţionale, de lideri catolici de diferite profesiuni. Pentru prima dată au participat şi reprezentanţi din Lituania, Estonia, Rusia, Ucraina şi Georgia.
Papa Ioan Paul al II-lea crede că în ultimele decenii ale secolului al XX-lea, Biserica a arătat semnele unei „primăveri spirituale”, care, în mod special, îi are pe laici ca şi protagonişti. „Cum am putea să nu îi mulţumim lui Dumnezeu, de exemplu pentru conştiinţa tot mai clară pe care au câştigat-o laicii referitor la propria lor demnitate ca persoane botezate care au devenit `creaturi noi`, şi la propria lor vocaţie creştină?”
În acelaşi timp, Episcopul Romei a recunoscut că „în atmosfera de secularizare tot mai răspândită, mulţi dintre credincioşi simt tentaţia de a se distanţa de Biserică, şi, din păcate, se lasă contaminaţi de indiferenţă sau fac compromisuri cu cultura dominantă”. El a mai adăugat: „Nu lipsesc între credincioşi atitudinile selective şi critice în relaţie cu magisteriul eclesial”.
Toate acestea justifică o „examinare a conştiinţei”, a spus Sfântul Părinte. „Vocaţia şi misiunea credincioşilor pot fi înţelese doar în lumina unei reînnoite conştientizări a Bisericii ca Sacrament sau semn şi instrument al uniunii intime cu Dumnezeu, a unităţii întregii omeniri, şi a datoriei personale de a adera mai aproape la ea”.