Suntem cu Papa în credinţă, spune un Episcop chinez `patriot`
25.04.2001, Shanghai (ZENIT/Avvenire) - Cu ospitalitatea caracteristică chinezilor, Episcopul “patriot” Aloysius Jin Luxian de Shanghai a primit cu bucurie reporterii în cămăruţa sa din Catedrala Sf. Ignaţiu din Xujihaui. Faţa sa reflecta seninătatea unui om de aproape 90 de ani, pe care evenimentele l-au adus în prim-planul istoriei chinezeşti.
Episcopul Jin Luxian a fost educat de către iezuiţi, în Italia, în anii 1940. La doi ani după victoria Partidului Comunist Chinez, el s-a întors în ţară şi a fost imediat arestat. “Autorităţile se întrebau cum era posibil ca atunci când majoritatea căutau să obţină viza pentru a părăsi ţara, eu făceam exact pe dos”, şi-a amintit el în timpul interviului aprobat de către guvern. “De aceea, ei credeau că am misiunea de a submina recent formata conducere”.
Episcopul Jin Luxian a petrecut 27 de ani în închisoare; a fost eliberat în 1978, când a venit la conducere Deng Xiaoping. Poziţia delicată pe care Episcopul Jin Luxian o deţine în Biserica “oficială”, controlată de stat, face ca el să fie foarte îndeaproape controlat de către autorităţile locale.
– Se bucură Biserica din Shanghai de o anumită libertate?
– Da. Cel puţin aici, în Shanghai, avem libertatea de a ne practica credinţa, şi trebuie să spun că în cele mai îndepărtate zone, Biserica este mult mai respectată decât în anii trecuţi.
– Totuşi, China continuă să rămână comunistă.
– Cu siguranţă!
– Aici, în Shanghai, pare să fie mai puţin comunism.
– Este un marxism cu caracteristici chinezeşti; există aici piaţă liberă. Ştiu că este o contradicţie să vorbeşte despre o piaţă liberă într-o ţară comunistă. Avem un sistem comunism fără democraţie, la fel ca şi în Singapore, unde există un sistem capitalist fără democraţie.
– Care sunt relaţiile Dvs cu Vaticanul în domeniul teologic şi politic?
– În credinţă şi morală suntem absolut fideli directivelor Papei. În ceea ce priveşte politica, absenţa relaţiilor diplomatice dintre Vatican şi China crează multe dificultăţi pentru noi. Cu siguranţă, Biserica Chineză nu poate susţine Taiwanul aşa cum o face oficial Sfântul Scaun.
– Care este soluţia pentru a fi în deplină comuniune cu Papa?
– Credinţa. Noi ne rugăm pentru Papa în timpul Liturghiilor; primim cu regularitate Enciclicele şi Scrisorile sale Apostolice. Mai mult, astăzi, prin intermediul televiziunii şi al poştei electronice putem în fiecare zi să intrăm într-un contact mai direct cu Vaticanul.
– Cardinalul Etchegaray a vizitat Shanghai-ul anul trecut. Care au fost rezultatele vizitei lui?
– Etchegaray, o personalitate cu mare carismă, a sosit într-un moment dificil. Tensiunile dintre Beijing şi Vatican erau la nivel maxim datorită canonizării martirilor chinezi. Am avut o discuţie particulară foarte prietenoasă cu Cardinalul, dar atmosfera din jurul nostru era tensionată.
– Vaticanul a afirmat atunci că data pentru canonizarea martirilor chinezi nu a fost aleasă intenţionat.
– Acum acest lucru nu mai are importanţă. Trebuie să ne gândim la viitor. Suntem între ciocan şi nicovală. Dacă adoptăm o poziţie conciliatoare faţă de autorităţi, suntem acuzaţi că suntem Biserică Patriotică, şi, de aceea, departe de linia Papei; şi vice versa, dacă sunt probleme între Beijing şi Vatican, guvernul ne limitează nouă libertatea.