Papa Ioan Paul al II-lea – primul Papă care vizitează Grecia în ultima mie de ani
04.05.2001, Vatican (VIS) - După un zbor de două ore, Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns în dimineaţa aceasta la Atena, la ora 11:30, ora locală, începând astfel cea de 93-a călătorie apostolică în afara Italiei. El a fost primit pe aeroportul Spata de către oficiali ai Bisericilor din Grecia, incluzându-i pe Nunţiul Apostolic, Arhiepiscopul Paul Tabet şi Arhiepiscopul romano-catolic Nikolaos Foscolos al Atenei. Papa a mai fost întâmpinat de către un ministru al guvernului grec, aşa cum cere protocolul de primire la palatul prezidenţial.
Aşa după cum a făcut în fiecare călătorie atunci când vizita pentru prima oară o ţară, Sfântul Părinte a sărutat solul Greciei. Acum, solul grec i-a fost adus într-un vas de către o călugăriţă. Solul provenea de la mănăstirea ortodoxă Timios Stavros.
Atena, odată un oraş-stat şi leagăn al civilizaţiei apusene, este acum capitala Greciei. Populaţia ei se ridică la 4.000.000 de locuitori, incluzând periferiile. Arhidieceza romano-catolică de Atena are 30.000 de credincioşi. Există şi un Exarhat Apostolic pentru greco-catolici, în număr de 2.300 şi un Ordinariat pentru catolicii de rit armean, în număr de 550. În plus, în Atena mai există câteva comunităţi foarte mici de catolici italieni, francezi şi spanioli, fiecare cu capela şi preotul lor. Catolicii nativi greci sunt în număr de 50.000, la care se adaugă catolicii imigranţi în număr de 150.000.
După sosirea la palatul prezidenţial, Papa s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Elene, Constantinos Stephanopoulos, care a fost în vizită la Vatican în luna ianuarie a acestui an, când s-a şi întâlnit cu Sfântul Părinte. Ceremonia de primire s-a desfăşurat în grădinile palatului.
Sfântul Părinte, care este primul Papă ce vizitează Grecia în ultimii 1.000 de ani, a vorbit despre „dorinţa [sa] profundă” de a marca Jubileul Anului 2000 printr-un „pelerinaj la unele locuri legate de istoria mântuirii. Acest vis a devenit realitate începând cu pelerinajele din Sinai şi Ţara Sfântă. Acum mă aflu ca şi pelerin în Grecia, pe urmele Sfântului Pavel.”
El a amintit de asemenea că „în acest oraş a început dialogul dintre mesajul creştin şi cultura elenistă, un dialog care a marcat decisiv civilizaţia Europei”. El a adăugat că „cu siguranţă primele întâlniri între creştinism şi înalta cultură greacă au fost dificile” dar „odată ce îndoiala iniţială a fost depăşită, scriitorii creştini au început să vadă în cultura greacă mai degrabă un aliat decât un inamic, şi astfel au apărut marile centre eleniste creştine din zona mediteraneană… Treptat, lumea elenistă a devenit creştină şi creştinismul a devenit într-o anumită măsură grec.”
Papa Ioan Paul al II-lea a subliniat faptul că „cultura elenistă este caracterizată de atenţia asupra educării tineretului”, ceea ce este foarte important şi pentru societatea de astăzi. În continuare el a mai amintit de „aspectele morale conţinute în Jurământul lui Hippocrate, care subliniază principiul respectării necondiţionate a vieţii umane încă din uterul mamei.”
În încheiere Sfântul Părinte a spus: „Geografia şi istoria au pus ţara Dvs, Domnule Preşedinte, între Răsărit şi Apus, şi aceasta înseamnă că vocaţia naturală a Greciei este de a construi punţi de legătură şi o cultură a dialogului. […] Această misiune de îmbinare reciprocă a Răsăritului şi Apusului este complexă, şi mai sunt încă multe de făcut pentru a aduce armonia între creştinii din Est şi din Vest, pentru ca astfel Biserica să poată respira cu ambii plămâni. Toţi credincioşii trebuie să fie conştienţi de datoria de a conlucra pentru împlinirea acestui obiectiv. Biserica Catolică din Grecia doreşte să acţioneze în spiritul acestei nobile cauze, a cărei împlinire ar aduce efecte pozitive şi în planul social.”