Cu trenul, pentru revigorarea credinţei în Rusia
05.09.2001, Moscova (ZENIT) - Un tren cu misionari ortodocşi a efectuat o călătorie de evanghelizare timp de o lună, prin Siberia şi Rusia din Orientul îndepărtat, misionarii folosindu-se în activitatea lor de cântece, scenete şi dezbateri. Trenul a sosit în Moscova sâmbăta trecută, după ce a străbătut 15.000 km pentru apărarea credinţei ortodoxe, ameninţată de secte şi de izolarea geografică.
„Siberia este regiunea care a suferit cel mai mult din cauza ateismului” pe timpul regimului sovietic, a declarat Pr. Popov, care a condus expedinţia. pentru Agenţia France-Presse. „Există puţine biserici în regiuni îndepărtate, iar unii locuitori nu au auzit niciodată cântece religioase şi nu au avut niciodată acces la literatura religioasă”, a subliniat el.
După căderea în 1991 a Uniunii Sovietice şi după proclamarea libertăţii de conştiinţă, „ruşii au dorit să îl găsească din nou pe Dumnezeu, dar au căzut în cursa sectelor”, s-a plâns preotul. „Obiectivul nostru a fost să arătăm oamenilor frumuseţea religiei ortodoxe”, a explicat el, adăugând că misionarii au întreţinut „discuţii aprinse cu penticostalii şi cu membrii sectei ruse a lui Vissarion”, care se declară a fi reîncarnarea lui Cristos.
Trenul misionar, cu patru vagoane, dintre care unul transformat într-o somptuoasă capelă, a părăsit Moscova pe 7 august, legat de un tren obişnuit de pasageri. „Vagonul transformat în capelă în luna octombrie a anului trecut, este un cadou din partea Ministerului Transporturilor, care ne-a ajutat mult în acest proiect”, a explicat Pr. Popov.
La călătoria binecuvântată de Patriarhul rus Alexei al II-lea au participat 30 de misionari, incluzând preoţi, seminarişti, corişti şi actori. Grupul a vizitat spitale, şcoli, orfelinate, aziluri şi închisori. Peste 1.000 de ruşi au fost botezaţi în timpul acestei călătorii. „Peste 100 de persoane au primit botezul în apele lacului Baikal; a fost spectaculos”, a declarat actriţa rusoaică Natalia Piarn, care a participat la călătorie împreună cu alţi trei actori de la Teatrul Dialog. „Am prezentat două spectacole, unul dedicat celui de-al doilea război mondial, şi altul despre viaţa şi activitatea lui Alexander Puşkin”, a declarat actriţa. „Călătoria a fost o îmbinare armonioasă între cultură şi spiritualitate.”
Aceasta a fost a treia călătorie a trenului misionar, dar precedentele două, în regiunile Arkhangelsk şi Karelia, din nord-estul Rusiei, au durat doar zece zile. „În timpul regimului sovietic, prozelitismul religios era interzis prin lege”, a mai spus Pr. Popov. „Trenuri misionare au existat încă dinainte de revoluţia din 1917, iar noi dorim să reînviem această tradiţie.”