Liderii religioşi ai lumii sunt invitaţi la o Zi de Rugăciune pentru Pace
18.11.2001, Vatican (ZENIT) - Papa Ioan Paul al II-lea a convocat astăzi o întâlnire a liderilor religioşi din întreaga lume, extinzând invitaţia şi liderilor musulmani. Suveranul Pontif a făcut acest anunţ credincioşilor veniţi în Piaţa San Pietro pentru rugăciunea Angelus. Întâlnirea internaţională de rugăciune va avea loc la Assisi, Italia, la 24 ianuarie. Un eveniment similar s-a desfăşurat la Assisi în octombrie 1996. Cu acea ocazie, la cererea Papei, mai multe conflicte au încetat pentru 24 de ore.
Episcopul Romei a cerut de asemenea catolicilor din întreaga lume ca 14 decembrie să fie zi de post şi rugăciune pentru pace. „Scena internaţională continuă să fie agitată de tensiuni îngrijorătoare”, a spus Sfântul Părinte de la geamul camerei sale. „Nu putem uita marile suferinţe care au afectat şi continuă să afecteze pe mulţi dintre fraţii noştri din întreaga lume.”
Succesorul lui Petru a trecut în revistă tragediile prin care a trecut lumea în ultimele săptămâni: „miile de victime nevinovate după gravele atacuri din 11 septembrie; valurile de oameni forţaţi să îşi părăsească casele pentru a înfrunta necunoscutul, şi, câteodată, moartea crudă; femeile, bătrânii şi copiii expuşi la riscul de a muri de frig şi foame”.
”Într-o situaţie care este dramatică datorită ameninţării mereu prezente a terorismului, simţim nevoia de a striga către Dumnezeu”, a spus el. “Cu cât sunt mai de neînvins dificultăţile, şi mai întunecate perspectivele, cu atât trebuie să fie mai insistentă rugăciunea noastră, de a implora de la Dumnezeu darul înţelegerii reciproce, al armoniei şi al păcii”, a adăugat Papa.
El a amintit că postul este parte comună a tradiţiilor iudaică, creştină şi musulmană, oferind o mai mare intensitate rugăciunii. Papa a propus 14 decembrie ca zi de post, în luna de post a musulmanilor, Ramadan, care a început săptămâna trecută. El a descris această zi ca o ocazie pentru catolici să postească şi „să se roage cu fervoare la Dumnezeu, pentru ca El să dea lumii o pace stabilă, bazată pe dreptate, şi să facă posibilă găsirea unor soluţii adecvate la numeroasele conflicte care tulbură lumea”. Papa a mai propus ca „ceea ce se economiseşte prin post să fie dat săracilor, în special celor care acum suferă din cauza terorismului şi războiului”.
Papa i-a invitat pe „reprezentanţii religiilor lumii să vină la Assisi la 24 ianuarie 2002, pentru a se ruga pentru depăşirea opoziţiilor şi pentru promovarea unei păci autentice. Dorim în special ca creştinii şi musulmanii să fie împreună, pentru a proclama în faţa lumii faptul că religia nu trebuie să fie niciodată motiv de conflict, de ură sau violenţă. Oricine acceptă cu adevărat cuvântul bunului şi milostivului Dumnezeu nu poate să poarte în inimă răutate sau duşmănie.”
Papa Ioan Paul al II-lea şi-a justificat această iniţiativă spunând că „în acest moment istoric, omenirea are nevoie să vadă gesturi de pace şi să audă cuvinte de speranţă”.
”Este imperios să se înalţe de la pământ la cer o invocare comună, pentru a cere de la Atotputernicul, în mâinile căruia se află destinul lumii, darul păcii, condiţia necesară pentru orice efort serios în serviciul progresului real al omenirii”, a spus Sfântul Părinte. El a încredinţat succesul iniţiativei Preacuratei Fecioare Maria.