A fost Apostolul Andrei „ortodox” şi fratele său Petru „catolic”?
19.11.2001, Bucureşti (România Liberă) - Saptamana trecuta s-a incheiat sesiunea de toamna a Sfantului Sinod al BOR. Avand in vedere evenimentele neplacute din ultima vreme, petrecute in sanul Bisericii, ne-am fi asteptat la o intalnire furtunoasa, cu decizii ferme, comunicate cu promptitudine in cadrul unei conferinte de presa, care ar fi interesat pe toata lumea. Nimic, insa, din toate acestea! Se dovedeste inca o data ca Biserica majoritara nu este pregatita, la 12 ani de la eliberarea de comunism, sa-si faca ordine in propria ograda, mergand in continuare pe mana fostilor sai securisti, indelung exersati in diversiuni externe pe timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu; tocmai acestia au fost scosi in fata, in toti anii din urma, la cele mai importante si mediatizate prilejuri publice. In plus, faptul ca Sfantul Sinod n-a anuntat nici o masura impotriva „slujitorilor” fundamentalisti care demoleaza biserici greco-catolice in Transilvania dovedeste limpede ca ierarhia BOR este solidara cu demolatorii, executanti docili ai unui scenariu pus la cale, inca din 1990, de cuplul Iliescu-Teoctist. S-a ajuns in situatia aberanta de azi ca numarul lacaselor de cult daramate in deplina libertate (sau in curs de demolare) sa fie egal cu cel al lacaselor distruse de Ceausescu, ceea ce-i compromite definitiv, in ochii strainatatii si ai propriului popor, atat pe presedintele Iliescu, cat si pe patriarhul Teoctist!
In criza evidenta de idei salvatoare pentru imaginea publica a Bisericii, mototolita de recentele scandaluri, Arhiepiscopul Bartolomeu Anania n-a gasit altceva mai bun decat sa propuna ca ziua Sfantului Andrei (30 noiembrie, „Ziua Lupilor”, in vechea mitologie autohtona, precrestina) sa devina „sarbatoare nationala”. Ideea este inoperanta din simplul motiv ca Biserica Ortodoxa Rusa si-l revendica si ea pe Sfantul Apostol Andrei ca patron spiritual si ocrotitor al marelui popor pravoslavnic, care se considera evanghelizat inca din zorii crestinismului de calatoriile misionare ale „celui dintai chemat la apostolie”. Cum „marele frate de la Rasarit” are mereu doar idei agresive in ceea ce priveste romanitatea (vezi cazul agresiunilor asupra Mitropoliei reactivate a Basarabiei), daca vom declara Ziua Sfantului Apostol Andrei ca „sarbatoare nationala”, s-ar putea intampla ca marea Biserica Ortodoxa Rusa sa nu se lase mai prejos si am putea ajunge, astfel, in situatia aberanta sa avem aceleasi sarbatori „nationale” cu traditionalii nostri agresori istorici.
In plus, dupa doua mii de ani de crestinism, este un nonsens sa-l „nationalizam” acum din punct de vedere ortodox pe Sfantul Apostol Andrei, care este – totusi – fratele mai mic al Sfantului Apostol Petru, revendicat de succesiunea episcopilor Romei, ca „piatra de temelie” a Bisericii Romano-Catolice. E greu de inchipuit cu ratiunea noastra buna de azi ca, traind in aceeasi familie apostolica din jurul lui Cristos, Andrei ar fi putut fi „ortodox”, iar Petru, fratele sau mai mare, „catolic”. Toate evenimentele din acesti ultimi ani, de la intrarea in mileniul trei, semnaleaza o schimbare radicala de paradigma a valorilor umanitatii, inclusiv in sensul ca istoria evolueaza spre refacerea unitatii initiale din primul mileniu crestin si nicidecum spre adancirea fisurilor aparute in cel de-al doilea mileniu dupa Cristos. (Ion Zubascu)