Tânăra Dieceză de Chişinău
06.12.2001, Iaşi (Lumina Creştinului) - Sfântul Părinte a ridicat Administratura Apostolică din Republica Moldova la rangul de dieceză subordonată direct de Sfântul Scaun, cu numele de Chisinău având aceeasi configuratie teritorială cu cea actuală. Papa Ioan Paul al II-lea a numit episcop de Chisinău (Moldova) pe Mons. Anton Cosa, până acum administrator apostolic. Excelenta sa Mons. Anton Cosa s-a născut la 23 noiembrie 1961 la Valea Mare, judetul Bacău. După încheierea studiilor de filozofie si teologie la Seminarul mic, apoi la cel mare din Iasi (1979-1989), a fost hirotonit preot al Diecezei de Iasi la 25 iunie 1989. A activat ca preot vicar la Roman (1989-1991), apoi paroh la Chisinău (1991-1993). A fost numit administrator apostolic „ad nutum Sanctae Sedis” pentru Administratura Apostolică de Moldova la 28 octombrie 1993, apoi episcop la 30 octombrie 1999. La 6 ianuarie 2000, papa Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop în bazilica din Vatican.
Cu ocazia înfiinţării Diecezei de Chişinău, „Lumina Creştinului” i-a luat un interviu PS Anton Cosa, episcop de Chisinău.
– Preasfintite, cum ati primit vestea despre ridicarea Administraturii Apostolice de Moldova la rang de dieceză si despre numirea Preasfintiei voastre ca episcop de Chisinău?
– Ceea ce m-a impresionat mereu în activitatea mea apostolică a fost actiunea providentei divine care folosindu-se de niste instrumente slabe si neînsemnate a realizat opera sa într-un mod de necrezut. Când am auzit că Biserica noastră a devenit dieceză exact acest lucru mi-a venit în gând. Am zis: „Este opera sa!” Într-adevăr, nimeni dintre noi, cei care am venit în Republica Moldova, nu am urmărit un scop anume. Am mai povestit cu alte ocazii cum a început munca noastră aici. Am încercat să-i spunem lui Dumnezeu „da-ul” nostru si el a realizat ceea ce a voit. Asa că a fost voia lui Dumnezeu ca în cele din urmă, Biserica din Republica Moldova, care de-a lungul istoriei a făcut parte din patru dieceze (Kaminet Podolschi, Tiraspol, Iasi, Riga) în cele din urmă să fie ea însăsi o dieceză. Cât priveste a fi primul episcop de Chisinău, nici nu stiu ce să răspund. Înteleg că este un lucru deosebit! Obligatiile mele morale ce decurg din aceasta, în concret le voi întelege pe parcurs. Se spune în popor că „primul dă si tonul”. Cu sigurantă că viitorul va depinde mult de ceea ce vom realiza noi acum la început.
– Ce aduce această schimbare?
– Administratura apostolică este o portiune a poporului lui Dumnezeu, ca si dieceza, dar este păstorită de administratorul diecezan (care poate sau nu să fie episcop) în numele suveranului pontif. Aceasta are loc atunci când există „motive speciale si deosebit de grave” (cf. can. 372 §2). În practică Sfântul Scaun recurge la această formă de administratie eclezială atunci când într-un anumit teritoriu sunt probleme Biserică-stat sau probleme cu o religie majoritară. În Republica Moldova nu sunt probleme cu statul (există deja de mai mult timp relatii diplomatice) si nici Biserica Ortodoxă nu a exprimat niciodată o pozitie contrară, ci dimpotrivă. Schimbarea înseamnă intrarea în normal, înseamnă că au fost îndepărtate motivele initiale care au făcut ca Biserica noastră să fie administratură si nu dieceză. Pe de altă parte, schimbarea mai înseamnă dobândirea unei certe maturităti, a unei capacităti sporite de organizare si de promovare a activitătilor apostolice; au sporit obligatiile si responsabilitătile.
– Administratura Apostolică de Moldova este prima care devine dieceză în spatiul CSI?
– Nu, este a doua după cea din Karaganda. Aceasta a devenit episcopie în 1999, la reorganizarea Bisericii Catolice din Kazahstan când au fost create alte trei noi administraturi si o dieceză.
– Oferiti-ne câteva date cu privire la Dieceza de Chisinău.
– Dieceza se întinde pe o suprafată de 33.700 km2, cu o populatie de 4.378.000, din care catolici sunt 20.000. Sunt 11 parohii cu 7 filiale păstorite de 8 preoti diecezani si 9 preoti călugări. Avem 5 seminaristi, 17 călugări, 20 de călugărite si 2 institute de binefacere. Anul trecut au fost 98 de botezuri. Catedrala este biserica „Divina Providentă”.
– Vă multumim, Preasfintite, si vă urăm succes!