Cardinalul Kasper analizează tranşant relaţiile cu Moscova
14.03.2002, Vatican (CWNews) - Într-un articol care va apărea în ediţia din 16 martie a publicaţiei catolice italiene „Civilta Cattolica”, Cardinalul Walter Kasper, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, răspunde cu duritate la decizia Patriarhiei Ortodoxe a Moscovei de suspendare a relaţiilor cu Roma. Reproşând conducerii ortodoxe ruse faptul că a reacţionat „ideologic”, Cardinalul Kasper le cere catolicilor să aibă răbdare, căci actuala poziţie adoptată de ortodocşi nu poate ţine pentru totdeauna.
După ce luna trecută Vaticanul a ridicat la rang de Dieceze cele patru Administraţii Apostolice din Rusia, Patriarhia Moscovei a anunţat suspendarea relaţiilor oficiale cu Sfântul Scaun, şi a anulat vizita pe care Cardinalul Kasper trebuia să o facă aici la sfârşitul lunii februarie. Conform liderilor ortodocşi, decizia Vaticanului a fost o provocare şi o dovadă de prozelitism catolic.
„A devenit evident că în spatele dezbaterii asupra principiului teritoriului canonic şi a prozelitismului se ascund argumente de o natură ideologică substanţială”, spune Cardinalul Kasper în articolul din Civilta Cattolica. Într-adevăr, afirmă el, Biserica Ortodoxă Rusă „apără nu numai o realitate care nu mai există, ci şi o relaţie între Biserică şi oameni care este discutabilă din punct de vedere teologic”. Mai mult, Cardinalul critică „erezia eclesiologică”, ce constă în „nerecunoaşterea dimensiunii misionare a Bisericii Catolice, în numele unui concept de prozelitism amplificat în mod exagerat ca şi importanţă”.
El a adăugat că reacţia Bisericii Ortodoxe Ruse poate fi explicată prin faptul că aceasta „îşi simte slăbiciunile din punct de vedere pastoral şi evanghelic, şi de aceea se teme de o prezenţă catolică, eficientă la nivel pastoral, deşi cu puţini membri”. El a continuat: „cu siguranţă există unii catolici câteodată prea zeloşi, dar astfel de oameni se pot găsi şi în Biserica Ortodoxă, ca de altfel în toate Bisericile”.
După o lungă perioadă de opresiune comunistă, adaugă Cardinalul în articol, „Biserica Ortodoxă Rusă se găseşte faţă în faţă cu lumea modernă pluralistă. Este de înţeles că îşi caută încă locul”, dar „aceasta cere răbdare din partea noastră”. Recunoscând o anumită „coerenţă” în poziţia ortodoxă, prelatul catolic afirmă totuşi că această poziţie nu îi va permite Bisericii Ortodoxe „să facă faţă viitorului”. „Ar face mai bine să reia dialogul cu Biserica Catolică şi să treacă peste impasul în care se află. Biserica Catolică este disponibilă pentru dialog şi pregătită pentru colaborare”, a încheiat el, cerând „puţină bunăvoinţă”.
Între timp, cotidianul italian Avvenire informează că un deputat din parlamentul rus a declarat: „Depinde de Dumă să îl invite pe Papă”. Declaraţia vine după suspendarea relaţiilor dintre liderii Bisericilor din Moscova şi Roma, suspendându-se în acelaşi timp orice plan pentru o vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în Rusia. Vladimir Semyonov, un membru al partidului liberal, a propus comisiei pentru relaţiile externe ale guvernului rus, să analizeze „posibilitatea ca parlamentul să îl invite pe Papa la Moscova”. Amintind că Mihail Gorbaciov şi Boris Ielţân, predecesorii actualului preşedinte rus, l-au invitat pe Papa Ioan Paul al II-lea în Rusia, politicianul liberal a descris atitudinea Ierarhiei ortodoxe ruse de a se opune constant unei astfel de vizite ca fiind isterică. În ceea ce îl priveşte pe actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, deşi nu l-a invitat niciodată oficial pe Papa, s-a declarat în repetate rânduri în favoarea unei astfel de idei.