A doua zi a exerciţiilor spirituale de Paşti din Catedrala Schimbarea la Faţă
25.04.2002, Cluj-Napoca (Catholica) - Exerciţiile spirituale de Paşti organizate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla au continuat în data de 25 aprilie 2002, în Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, cu meditaţia pe tema: „Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă?” (Luca 23,40). Pasajul evanghelic pe care s-a bazat meditaţia a fost cel din Evanghelia lui Luca (23,40-41). Credincioşilor li s-au împărţit imagini după o sculptură a lui Marie Bernard, înfăţişându-l pe Isus pe Cruce în momentul în care i se adresează tâlharului care era de-a dreapta sa.
Episcopul Florentin Crihălmeanu i-a invitat pe cei prezenţi să îşi înalţe imaginaţia la înălţimea crucii, împărtăşind alături de Isus starea de tâlhar, recunoscându-se în persoana tâlharului convertit. Acest tâlhar a fost declarat sfânt, patronul răufăcătorilor. „Este greu să ne acceptăm drept tâlhari, dar aceasta este starea noastră de fapt”, a spus Preasfinţitul Florentin. Referitor la tâlharul din stânga, Episcopul a subliniat faptul că acesta este speriat de moarte: Pedeapsa pe care el o suferă este cea pe care o merită. Dar nu îşi recunoaşte această vină şi de aceea nu poate să accepte moartea. Şi astfel nu poate înţelege mântuirea care tocmai se petrece.”
În continuare, PS Florentin a întrebat: „De unde ştie tâlharul din dreapta că Isus este Dumnezeu?” Tâlharul, a explicat Episcopul, a avut ocazia să studieze reacţiile lui Isus la suferinţele şi batjocurile pe care le-a îndurat: nu urăşte, nu se revoltă, îi consolează pe cei care îi plâng de milă, se abandonează fără împotrivirte în mâinile celor care îl răstignesc, se roagă pentru ei… „Nu se putea ca Acesta să fie un simplu om! Această putere îi vine de la Dumnezeu”. Un alt moment important în convertirea lui este acela în care contemplă chipul lui Cristos, „om al durerilor”, care, deşi îi cunoaşte întreaga viaţă, nu îl condamnă, îl primeşte, îl iubeşte. „Şi simte bucuria unei renaşteri… Şcoala crucii este şcoala cunoaşterii lui Cristos şi a noastră. Este şcoala iubirii. Crucea descoperă monstruozitatea păcatelor, dar şi infinitul iubirii”, a subliniat Excelenţa sa.
Ca şi în ziua precedentă, meditaţia s-a încheiat cu oferirea unor puncte pentru examenul de conştiinţă şi pentru meditaţia personală. „În contact cu durerea fizică, cum mă comport? Ştiu să o ofer lui Dumnezeu? Ştiu să fiu răbdător? Ştiu să îi alin pe cei din suferinţe? Ştiu să împărtăşesc altora suferinţele mele şi invers? Examenul de conştiinţă mă ajută să discern binele de rău, să îmi cunosc adevărata identitate?” Subliniind importanţa Sacramentului Spovezii pentru primirea harului lui Dumnezeu, Episcopul a propus apoi contemplarea imaginii lui Cristos, şi un drum personal în toată viaţa noastră, în lumina privirii lui Isus. „Să recităm Psalmul 31, de mulţumire pentru iertarea păcatelor… Să avem încrederea că Dumnezeu doreşte binele fiecăruia , dar nu poate intra în viaţa noastră dacă nu dorim noi. Dumnezeu doreşte şi aşteaptă convertirea fiecăruia dintre noi”. Au urmat apoi din nou câteva minute de reculegere în faţa imaginii.