A treia zi a exerciţiilor spirituale de Paşti de la Cluj
26.04.2002, Cluj-Napoca (Catholica) - Vineri, 26 aprilie, exerciţiile spirituale organizate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla în pregătirea Paştilor, susţinute de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop auxiliar de Cluj-Gherla, au continuat în cea de a treia zi cu tema „Adevărat îţi grăiesc ţie: astăzi vei fi cu Mine în rai” (Luca 23,43).
După ce a reamintit punctele mari de meditaţie din zilele precedente, Episcopul a arătat că tema zilei de vineri este promisiunea mântuirii, şi a propus ca har de cerut harul fidelităţii şi al tăriei în rugăciune. Rugăciunea tâlharului de la dreapta lui Isus: „Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta” ne arată faptul că el s-a deschis total credinţei, crede că Isus îl va mântui, că Isus este mântuirea.
Răspunsul lui Isus, întărit prin cuvântul „Amin” – „cu adevărat”, „aşa să fie” – este o promisiune prezentă care trece de limitele timpului. „A fi cu Cristos” înseamnă a participa la aceeaşi fericire pe care o trăieşte Cristos în sânul Sfintei Treimi; este o reîntoarcere la origini, când, în Eden, omul putea dialoga direct cu Dumnezeu. Tâlharul intră de fapt în acest dialog şi în Edenul care fusese interzis, el este cel dintâi care a avut accesul în Rai. Este interesant faptul că „Isus nu intră în Rai însoţit de apostoli sau de mama Sa, ci de tâlhar. Acesta este semnul de neînţeles al căilor ascunse ale Domnului” a subliniat PS Florentin.
Dialogul dintre Isus şi tâlhar nu au putut fi auzite de apostoli, ci numai de către Maria, care a stat aproape de cruce şi nu a pierdut nici un cuvânt. Încă de la începutul vieţii lui Isus, Maria s-a pus la şcoala crucii. Ea a fost mereu prezentă alături de Fiul ei, şi pe drumul crucii a suferit şi ea la fel, şi în unire cu El a consimţit cu iubire la sacrificiul crucii. Excelenţa sa a arătat faptul că „Maria nu a căzut pradă disperării, ci chiar dacă i-a fost greu, ea s-a oferit total şi fără răzbunare. Sfânta Fecioară a fost demult pregătită pentru acest moment. Noi am fi sărit cu sabia, ca şi Petru, am fi încercat să-l salvăm pe Isus, împotrivindu-ne planului divin. Sfânta Fecioară a participat întru totul la opera răscumpărării; astfel ea ne este mamă în ordinea harului”.
Ca puncte pentru examinarea conştiinţei Episcopul Florentin a propus: „Participarea noastră la Sfânta Liturghie este formală, ca a soldaţilor romani la evenimentul răstigniri lui Isus, sau exterioară ca a apostolilor? Să îi cerem Mariei să ne înveţe să participăm.” „Importanţa îndrumătorului spiritual în viaţa mea.” „Fidelitatea până la capăt a Mariei faţă de acel `Da` spus la Bunavestire trebuie să fie un exemplu pentru persoanele consacrate, pentru fidelitatea conjugală şi pentru fidelitatea morală.” În momentele de reculegere în faţa crucii, credincioşii au fost invitaţi să mediteze la fidelitatea Mariei.
La finalul meditaţiei, Preasfinţitul Florentin a rezumat cele trei zile de exerciţii spirituale, răspunzând la întrebarea „Ce am învăţat în aceste zile la şcoala crucii?” Arătând aparentul eşec al lui Isus, părăsit şi trădat de cei apropiaţi, Episcopul a subliniat faptul că El a murit având conştiinţa împlinirii misiunii Sale: „Săvârşitu-sa”. Astăzi El este reprezentat pe cruce zâmbind, acel zâmbet al lui Dumnezeu care ştie că a făcut totul, în ciuda oricăror greutăţi sau aparenţe. Pe cruce, moartea a fost înghiţită de biruinţă: „acesta este motivul bucuriei Învierii la Paşti”.