65% dintre martirii creştini au fost în secolul al XX-lea
09.05.2002, Roma (ZENIT) - Secolul al XX-lea se pare că a fost cel mai frapant în analele martiriului creştin, şi o nouă carte arată acest lucru prin numere. În cele două milenii de istorie creştină, în jur de 70 de milioane de credincioşi şi-au dat viaţa pentru credinţă, şi dintre aceştia, 45,5 milioane – 65% – au făcut-o în ultimul secol, se scrie în cartea „I Nuovi Perseguitati” („Noii persecutaţi”).
Jurnalistul italian Antonio Socci şi-a prezentat lucrarea astăzi în timpul unei conferinţe privind „Persecuţia anti-creştină în secolul al XX-lea”, desfăşurate la Ateneumul Pontifical Regina Apostolorum. „Am predat manuscrisul cărţii în luna ianuarie; de atunci martiriul creştinilor nu s-a oprit”, a arătat autorul. „Este suficient să ne gândim la ceea ce se întâmplă în Columbia şi Indonezia.”
În analiza jurnalistului, termenul de „martiri creştini” nu este înţeles în sensul specific al cuvântului (cu recunoaşterea din partea Bisericii în urma unui proces canonic), ci potrivit percepţiei comune pe care o au cei care au alcătuit statistici privind persecuţiile religioase.
Harta lui Socci privind persecuţiile curente evidenţiază ţări în care creştinii mor pentru credinţa lor. Ea include Insulele Molucca din Indonezia, Bangladesh, India, Nigeria, Timorul de Est, Cuba, fostele republici sovietice, Arabia Saudită şi alte ţări musulmane, Vietnam, China şi altele.
Potrivit autorului, cele două curente care alimentează persecuţiile de astăzi ale creştinismului sunt comunismul şi fundamentalismul musulman. Socci a spus că în prezent persecuţia cea mai severă asupra creştinilor are loc în Sudan.