Interviu cu PS Aurel Percă despre ZMT
11.07.2002, Iaşi (Catholica) - Preasfinţitul Aurel Percă, Episcopul auxiliar al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, va fi prezent la a XVII-a Zi Mondială a Tineretului, din perioada 23-28 iulie 2002, în Toronto, Canada. În perioada 24-26 iulie, Episcopii şi Cardinalii vor susţine un program de cateheze pentru pregătirea spirituală a tinerilor. Sfinţia sa, alături de PS Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, se va adresa tinerilor români care vor participa la ZMT.
În mijlocul pregătirilor pentru Toronto, Catholica i-a luat următorul interviu Preasfinţitului Aurel Percă.
– În ce perioadă veţi fi prezent în Toronto?
– Tinerii vor pleca săptămâna viitoare, deoarece în perioada 15-22 iulie vor fi primiţi în parohii. Eu voi fi prezent acolo între 23-29 iulie. În ziua de 23 iulie, de la orele 17, voi participa la ceremonia şi Liturghia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului, de la Palatul Expoziţional. Pentru grupul de tineri români, voi prezenta în parohia Sf. Ioan din Toronto două cateheze, în zilele de 24 şi 26 iulie. Duminică, 28 iulie, mă voi număra şi eu printre concelebranţii la Sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte.
– Care va fi tema generală a catehezelor?
– Catehezele vor porni bineînţeles de la tema aleasă de Sfântul Părinte pentru ZMT: „Voi sunteţi sarea pământului, voi sunteţi lumina lumii” (Matei 5,13.15). Cateheza din data de 24 iulie se va baza pe pasajul „Voi sunteţi sarea pământului”; cea din 25 iulie, care va fi prezentată de PS Alexandru Mesian, va porni de la a doua parte a motto-ului: „Voi sunteţi sarea pământului”; iar cea din data de 26 iulie va avea ca motto „Împăcaţi-vă cu Dumnezeu”, fiind o pregătire pentru reconcilierea cu Dumnezeu, pentru primirea Sacramentului Spovezii.
– În ce va consta programul propriu-zis de pregătire al tinerilor?
– Catehezele constituie o etapă importantă în cadrul fiecărei Zile Mondiale a Tineretului. Itinerariul catehetic de trei zile le va propune tinerilor care vor participa în acest an fundamentele credinţei, ajutându-i să facă o întâlnire personală cu Cristos şi un drum de convertire, în primul rând prin Sacramentul Reconcilierii. În dimineţile zilelor de 24, 25 şi 26 iulie, tinerii vor participa la un program de 3 ore, constând în cântece şi rugăciuni, celebrarea individuală a Sacramentului Reconcilierii, cuvântul de învăţătură al Episcopului, urmat de un dialog cu tinerii, şi apoi Sfânta Liturghie, a cărei celebrare va reflecta tema catehezei din ziua respectivă, completând prin predică spaţiul dedicat învăţăturii.
– Ne puteţi da câteva amănunte despre fiecare dintre temele pe care le veţi prezenta? Ce veţi încerca să le transmiteţi tinerilor?
– Intervenţia Episcopului catehizator se va baza pe Cuvântul lui Dumnezeu, şi pe două texte de referinţă: Mesajul Sfântului Părinte pentru a XVII-a Zi Mondială a Tineretului (25 iulie 2001), şi Scrisoarea Apostolică „Novo Millenio Ineunte”.
În prima cateheză, accentul va fi pus pe vocaţia fiecărui tânăr primită prin Botezul care ne face creştini, care ne încorporează în Biserică: vocaţia la sfinţenie, la a sfinţi lumea şi la a ne sfinţi în lume. Pornind de la ceea ce reprezintă sarea în viaţa de toate zilele, voi face o paralelă cu viaţa spirituală a tânărului: acesta trebuie să dea gust mediului în care activează, să conserve patrimoniul credinţei, să purifice prin prezenţa sa, eliminând păcatul, tot ceea ce poate fi negativ în viaţa omului. Chemarea la a fi sarea pământului este deci o chemare la sfinţenie; prin har, Botezul a transformat profund natura noastră umană, şi tinerii trebuie să înţeleagă cum pot trăi concret această chemare la sfinţenie. În acea zi se va celebra Liturghia în cinstea Spiritului Sfânt; la începutul celebrării se va desfăşura ritualul binecuvântării apei şi a sării, cu care vor fi stropiţi cei prezenţi. Textele liturgice vor sublinia vocaţia noastră la filiaţia divină prin intermediul Botezului, precum şi legătura dintre Spiritul Sfânt şi viaţa de har din noi.
Cateheza din 26 iulie va avea ca punct de pornire cuvintele Sf. Paul: „În numele lui Cristos, vă rugăm împăcaţi-vă cu Dumnezeu” (2Corinteni 5,20), şi va dezvolta tema reconcilierii, legând-o de căutarea unităţii şi a păcii între oameni. Fiind păcătoşi, suntem chemaţi fiecare să trăim în permanenţă un drum de convertire şi de reconciliere cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. Voi insista în această cateheză pe necesitatea ca fiecare om să îşi recunoască propriile păcate şi să îi ceară iertare lui Cristos, recurgând la forma sacramentală, subliniind condiţiile pentru a face o spovadă bună. Celebrarea liturgică va fi dedicată Ss. Ioachim şi Ana, părinţii Sfintei Fecioare, care sunt foarte îndrăgiţi de canadieni, şi care ne vor permite să vorbim despre depăşirea conflictului inter-generaţional, după exemplul acestei familii. Textele liturgice vor accentua tema unităţii dintre creştini, una dintre priorităţile actualului pontificat, oferind puncte de referinţă pentru descrierea adevăratului ecumenism. O importanţă specială în cadrul Sfintei Liturghii o va avea gestul păcii, care precede împărtăşirea, şi care va deveni un gest de cerere de iertare, un semn al împăcării între toţi oamenii. Astfel, împărtăşirea va deveni o participare la aceeaşi masă, ca fraţi împăcaţi.
– Vă mulţumim şi vă aşteptăm după ZMT, cu impresii din Canada.
– Cu siguranţă voi avea multe de povestit din această experienţă.