O nouă zi de „ploaie de trandafiri” pentru Dieceza de Iaşi
22.07.2002, Bacău (Catholica) - Duminică, 21 iulie, a continuat pelerinajul credincioşilor din Dieceza de Iaşi la relicvele Sfintei Tereza de Lisieux. Dimineaţă au trecut prin faţa relicvariului credincioşii din decanatele de Piatra, Trotuş şi Vrancea, iar după-amiază au fost prezenţi cei din Bacău, Traian şi Roman.
La ora 10.30 s-a celebrat o Sfântă Liturghie, prezidată de PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iaşi. Din nou biserica a fost arhiplină, iar la altar erau peste 30 de preoţi. „Vocaţia mea este iubirea”, „După ce voi muri voi face să cadă o ploaie de trandafiri” – aceste cuvinte ale Sfintei Tereza erau scrise cu litere mari în biserica din Bacău. Biserica întreagă a cântat la Liturghie, fiind dirijată de către pr. Iosif Păuleţ, decan de Oneşti.
În predică, Preasfinţitul a subliniat simplitatea Terezei, faptul că ea arată tuturor calea copilăriei spirituale. „Sinodul ne face să căutăm căi pentru a ne apropia de Dumnezeu”, a spus Episcopul. „Sfinţii sunt modele, ne arată calea, ne spun cum să ne convertim, cum să ne sfinţim… Tereza este un model pentru timpurile noastre… Prezenţa relicvelor ei este o binecuvântare pentru Dieceză… Tereza este Sfânta care a cucerit şi cucereşte inimile. Care este secretul sfinţeniei? Ea nu a făcut lucruri extraordinare, ci a ştiut să facă lucrurile mici cu iubire, şi astfel să se sfinţească: este calea copilăriei spirituale… Să-i faci bucurie lui Isus… `Nu vreau ca ceva să-l întristeze pe Isus` – spunea Tereza. Şi noi, împlinind voinţa Tatălui, îi facem bucurie… „.
Seara, la ora 18,00, PS Petru Gherghel a prezidat o altă Liturghie. Pelerinii veniţi din satele din jurul Bacăului nu au mai încăput în biserică. Au fost prezenţi peste 90 de preoţi: printre ei s-au numărat şi PS Ioachim Băcăoanu, Episcopul ortodox de Roman, protopopul ortodox de Oneşti, alţi doi protopopi şi un preot ortodox. Mons. Anton Despinescu a subliniat la începutul Liturghiei faptul că „este pentru prima dată când moaştele unei Sfinte sunt prezente în Dieceza de Iaşi”.
„Prezenţa Terezei în Dieceză, a subliniat Episcopul Petru Gherghel, ne pregăteşte mai bine pentru desfăşurarea Sinodului diecezan. Preocuparea pentru sfinţenie rămâne mai mult ca oricând o urgenţă a pastoraţiei, este notat în Novo Millennio Ineunte (nr. 30), iar Tereza ne arată acest drum spre sfinţenie. Sfinţii ne unesc. Tereza ne cheamă la iubire şi curaj: vrea să ne poarte în Împărăţia Iubirii; lumea are nevoie de iubire”, a adăugat Preasfinţitul.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Ioachim a fost invitat să vorbească: „Am fost la Lisieux, a spus Episcopul ortodox. Mi-a plăcut Sfânta Tereza şi i-am citit viaţa. M-a impresionat o rugăciune a ei. Într-o seară s-a rugat Mariei: `Sfântă Fecioară, n-am ce să-ţi ofer în seara aceasta. Îţi ofer nimicul meu`”.
După Liturghie, a urmat procesiunea prin oraş cu moaştele Sfintei. Pe un traseu cuprinzând străzile din jurul bisericii, Tereza a fost purtată şi însoţită de o mulţime mare de credincioşi, timp de o oră. Tineri jandarmi au purtat racla pe umeri. De altfel, în aceste zile, peste 60 de jandarmi au asigurat ordinea. Din nou fanfara militară a fost prezentă pentru cântări. PS Ioachim Băcăoanu a participat şi el la procesiune, împreună cu preoţii ortodocşi şi cu prefectul judeţului. Cu eşarfe, flori şi lumânări aprinse, credincioşii au făcut din acest eveniment o adevărată sărbătoare.
În zilele de 20 şi 21 iulie mulţi credincioşi s-au spovedit la Bacău, şi s-au împărtăşit în timpul Sfintelor Liturghii. S-au citit texte din Sfânta Scriptură, credincioşii au meditat, au cântat şi s-au rugat. Toţi au avut ocazia să vadă expoziţia de tablouri adusă şi aşezată în biserică de călugării carmelitani, care prezenta viaţa Sfintei Tereza. De la librăriile special amenajate s-au cumpărat cărţi, casete audio, iconiţe şi eşarfe.
Din Bacău, relicvele au plecat luni, 22 iulie, la ora 8.00, spre Bucureşti. Din nou credincioşii de pe traseul care duce spre Bucureşti au avut ocazia să o salute pe Tereza, în special cei din Nicolae Bălcescu şi Gheorghe Doja.
Credincioşii s-au recules în aceste zile în faţa relicvelor Sfintei Tereza aşa cum se reculeg în faţa mormintelor părinţilor şi ale prietenilor care le-au marcat viaţa. Totodată, cei care au participat la acest pelerinaj şi-au hrănit sufletele din spiritualitatea Sfintei: calea cea mică, mereu simplă, care a condus-o la Domnul, constituie o provocare şi pentru creştinii de astăzi, în mod special pentru tineri. Acest eveniment a fost însă în primul rând o întâlnire cu însuşi Domnul, care i-a invitat pe toţi la Bacău.