Relicvele Sfintei Tereza în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti
22.07.2002, Bucureşti (Catholica) - După Cluj, Şumuleu Ciuc şi Bacău, însoţită de călugării din Congregaţia Sf. Ioan, organizatori ai evenimentului la scară naţională, racla cu relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Isus a ajuns la Bucureşti; luni, 22 iulie, ea a fost primită de Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, în Catedrala Sf. Iosif.
În Arhidieceza de Bucureşti, venerarea Sfintei Tereza de Lisieux este veche, fapt dovedit de prezenţa statuii ei în numeroase biserici şi familii, de rugăciunile care se fac în cinstea ei în Catedrala Sf. Iosif în fiecare zi de luni. Sfintei Tereza, patroană a misiunilor, Doctor al Bisericii, îi este încredinţat patronajul spiritual al Institutului Teologic din Bucureşti. În ziua de 1 octombrie, când calendarul catolic o sărbătoreşte pe „Tereza cea mică”, se sfinţesc trandafirii, şi toţi cei care participă la această sărbătoare păstrează cu grijă petalele trandafirilor sfinţiţi, cu gândul la florile pe care Sfânta a promis că le va trimite ca pe o ploaie asupra pământului.
Credincioşii s-au pregătit spiritual pentru a primi relicvele Sfintei Tereza. În toate bisericile Arhidiecezei de Bucureşti, între 13-21 iulie, s-au făcut novene de rugăciuni; au fost puse la dispoziţia credincioşilor pliante conţinând câteva gânduri despre Sfântă şi programul pelerinajului în Catedrală; în această perioadă de pregătire, la Sfintele Liturghii din Catedrală de la orele 17 şi 18,30, părinţii carmelitani din Bucureşti au ţinut predici speciale despre Sfânta Tereza.
Luni, 22 iulie, în jurul orei 10,30, în Catedrala Sf. Iosif credincioşii începeau să se adune deja, pentru a participa la evenimentul care urma să înceapă la ora 14. Pe măsură ce treceau orele, biserica devenea tot mai neîncăpătoare, atmosfera fiind una de aşteptare, de rugăciune şi de pietate. Cu o jumătate de oră înainte de sosirea relicvelor, toţi cei prezenţi s-au rugat împreună Sfântul Rozar. Pereţii laterali ai Catedralei au fost transformaţi în expoziţie, fiind expuse numeroase fotografii care surprind momente importante din viaţa Sfintei Tereza, însoţite şi de fragmente din scrierile ei sau de gânduri despre viaţa ei.
În faţa Catedralei, IPS Ioan Robu a primit relicvele – înconjurat de o mare de credincioşi şi de o prezenţă masivă a reporterilor de radio şi televiziune, a fotoreporterilor şi redactorilor de ziare. După rugăciunea Arhiepiscopului – prin care Sfintei Tereza i-au fost încredinţate ţara, oraşul şi familiile, credincioşii din Arhidieceză – procesiunea a intrat în Catedrală în cântările solemne ale corului. Relicvariul a fost aşezat în faţa altarului central. La Sfânta Liturghie a participat un mare număr de preoţi din întreaga Arhidieceză, călugări şi călugăriţe din România şi din străinătate.
Preasfinţitului Robu, aşa cum a mărturisit la început, a dorit ca prin predica sa să îi apropie pe cei prezenţi de spiritualitatea Sfintei Tereza. De asemenea, el a subliniat faptul că în Biserică cultul sfinţilor este o tradiţie care datează de la începuturile creştinismului. „Venerarea relicvelor Sfintei Tereza este continuarea unei tradiţii a Bisericii, cinstirea sfinţilor, iar prezenţa dumneavoastră aici dovedeşte tocmai acest lucru… În fiecare luni, în Catedrala noastră se fac rugăciuni către Sfânta Tereza, şi mă bucur că tocmai într-o zi de luni am primit relicvele ei”.
Preasfinţitul a amintit câteva date din viaţa Micii Flori a Carmelului, şi a subliniat ceea ce a făcut-o Sfântă fără ca drumul ei să fi fost marcat de fapte extraordinare: „Fidelitatea continuă în cele mai mici lucruri este extraordinarul din viaţa Sfintei Tereza”. „Întreaga viaţă ea şi-a dorit să fie misionar, şi s-a rugat pentru cei care făceau acest lucru. Astăzi, prin prezenţa rămăşiţelor ei pământeşti la noi, această dorinţă s-a împlinit: ea a venit la noi în misiune, pentru a ne arăta că sfinţenia este posibilă şi poate fi trăită în fiecare zi”, a continuat IPS Ioan Robu.
Un alt aspect evidenţiat în predică a fost acela „al încrederii pe care credincioşii din Arhidieceză o au faţă de Sfânta Tereza, încrederea că ea poate mijloci pentru noi, pentru poporul nostru. Şi această încredere o demonstrează prezenţa atât de numeroasă a credincioşilor în Catedrală”. Predica s-a încheiat cu o rugăciune pe care Preasfinţitul Robu a adresat-o Sfintei Tereza în numele tuturor: „Sfântă Tereza, te rugăm să binecuvântezi ţara noastră, oraşul nostru şi pe toţi locuitorii lui, familiile noastre, Biserica noastră, pe toţi cei care te vor ruga în aceste zile şi în viitor, şi trimite ploaia de trandafiri pe care ai făgăduit-o, pentru a îndepărta şi a spăla tot răul din jurul nostru, şi pentru a ne ajuta să rămânem fideli lui Dumnezeu. Binecuvântează-ne în aceste zile în care vom venera relicvele tale în Catedrala noastră, şi în toate zilele vieţii noastre!”
După încheierea Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să venereze relicvele. Prima zi a prezenţei relicvelor în Catedrala Sf. Iosif s-a încheiat cu programul de rugăciune organizat de parohiile din Bucureşti împreună cu credincioşi din decanatele de Constanţa şi Craiova.