Pastorală Crăciun 2002 – IPS Lucian Mureşan
18.12.2002, Blaj (Catholica) - „Trecut-a umbra Legii, când Darul a venit; că precum rugul cel aprins nu se mistuia, aşa şi tu, Fecioară, ai născut şi fecioară ai rămas. În locul stâlpului de foc, a răsărit Soarele dreptăţii; în locul lui Moise, Cristos, mântuirea sufletelor noastre”. Cu Stihira dogmatica a versului 2 îşi începe Scrisoarea pastorală cu ocazia Crăciunului 2002 IPS Lucian Mureşan, Arhiepiscop de Alba-Iulia şi Făgăraş, Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
„Umbra Legii înseamnă nedesăvârşirea Legii Vechiului Testament”, explică IPS Lucian. „Fără harul lui Cristos, faptele Legii nu se pot justifica în faţa lui Dumnezeu; ele nu au posibilitatea de a dobândi mântuirea veşnică. (…) Legea însă a fost un pedagog care a condus la Cristos. Nedesăvârşită fiind, Legea a fost ca o umbră [care] ascundea în sine, ca pe o nedesluşită promisiune, venirea în lume a harului, întruparea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.”
Mitropolitul greco-catolic se opreşte în continuare asupra unor prefigurări din Vechiul Testament folosite aici de Sfântul Ioan Damaschinul, autorul stihirilor dogmatice ale celor opt versuri: „rugul cel aprins care nu se mistuia”, „stâlpul de foc”, Moise. „Rugul aprins care nu se mistuia este o imagine a Maicii Domnului, cea pururea fecioară”. Din bogata imnologie liturgică, Mitropolitul citează două texte care argumentează învăţătura Bisericii: „Minune i s-a aratat lui Moise, văzătorul de cele sfinte, rug şi foc mistuitor, care, la plinirea timpului, din Fecioara neprihănită se va vedea” (din Utrenia Buneivestiri); „Moise a cunoscut în rug taina cea mare a naşterii tale, Preasfântă curată Fecioară” (Acatistul Buneivestiri, Cânt. 8).
În Vechiul Testament, din „stâlpul de foc” şi din „stâlpul de nor” Domnul privea spre poporul Său, devenind călăuza lui prin deşert, îmbărbătându-l prin prezenţa Sa. „Stâlpul de foc şi de nor o semnifică pe Maica Domnului, cea care a purtat şi-L poartă pe Domnul, `Soarele dreptăţii`, în fruntea poporului care aşteaptă mântuirea”, arată IPS Lucian Mureşan. În evenimentele biblice menţionate aici, Moise, supranumit „Văzătorul de Dumnezeu”, „devine un personaj ce prevesteşte plinirea”; Cristos este „noul Moise, Cel născut în sânurile Tatălui mai înainte de toţi vecii şi din Maria la plinirea timpului”.
Evidenţiind în inima sărbătorii Crăciunului figura Mariei care îl adoră, veghează şi ocroteşte pe Isus Pruncul, Înaltul Ierarh readuce în atenţia credincioşilor rugăciunea Rozariului, căreia Papa Ioan Paul al II-lea i-a dedicat întreg anul cuprins între octombrie 2002 şi octombrie 2003. Împreună cu Sfântul Părinte, Înalt Preasfinţitul îi îndeamnă „pe toţi, copii, tineri, vârstnici, bolnavi şi lipsiţi, preoţi şi persoane consacrate, familii şi comunităţi parohiale: `luaţi din nou în mâini cu încredere şiragul Rozariului, redescoperindu-l la lumina Scripturii, în armonie cu Liturgia, în contextul vieţii de zi cu zi` (Rosarium Virginis Mariae, 43)”.
Făcând un bilanţ al acţiunilor pastorale din anul care a trecut, din Arhidieceza Blajului, Mitropolitul exclamă: „Toate acestea ne susţin speranţa că Dumnezeu, care nu ne-a părăsit în anii cumpliţi de prigoană şi de interzicere a Bisericii noastre, nu ne părăseşte şi nu ne lasă nici acum!” În continuare mai aminteşte în mod special vizita la Roma a Preafericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din prima jumătate a lunii octombrie, în care acesta a participat la Sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte Papa, duminică 13 octombrie. „Cu siguranţă, dragii mei, că aceste vizite vor rodi în timp, spre folosul poporului nostru şi al Bisericii lui Cristos.”
IPS Lucian încheie cu aceste cuvinte: „Cu inimile calde, deschise şi iubitoare, adunaţi cu toţii în jurul ieslei cu Pruncul Răscumpărător, vegheat de Maria şi Iosif, să aflăm desfătarea tainică în lăuntrul grajdului-peşteră, să privim cele din rai unde să ne mutăm cu mintea şi cu dorinţele, cântând plini de nemărginită bucurie: `Cristos se naşte, măriţi-L; Cristos din ceruri, întâmpinaţi-L; Cristos pe pământ, înălţaţi-vă!`”