Un Episcop catolic, mediator în războiul civil din Republica Centrafricană
17.01.2003, Bangui (ZENIT) - În faţa complexei şi delicatei realităţi în care trăieşte Republica Centrafricană, Biserica are un rol fundamental de mediere cu scopul de a evita ca ţara să se prăbuşească într-o spirală a violenţei din ce în ce mai mare.
Ange-Felix Patassé, preşedintele republicii, i-a încredinţat săptămâna trecută speranţa reconcilierii ţării – una dintre cele mai sărace ţări de pe continentul african – monseniorului Paul Pomodino, Episcop de Bossangoa şi preşedinte al Conferinţei Episcopale. Prelatul se află acum la conducerea unei comisii însărcinate să favorizeze dialogul naţional. Se pare că rebelii şi guvernul sunt de acord să negocieze prin medierea Mons. Pomodino.
Republica Centrafricană se află în război civil, situaţie la care s-a ajuns deoarece oamenii fostului şef de Stat Major, François Bozizé, au început în luna octombrie a anului trecut o lovitură de stat pentru a-l înlătura pe preşedintele Patassé.
Într-un document recent, Episcopii republicii au denunţat crimele şi brutalitatea, transmiţând „strigătul populaţiei ţării, care geme, plânge şi îşi îngroapă proprii fii în tăcere”. Numeroase misiuni catolice au fost asaltate de către rebeli, iar viaţa persoanelor consacrate prezente acolo este permanent ameninţată.
Manifestându-şi „sprijinul necondiţionat”, Observatorul Centrafrican pentru Drepturilor Omului vede în numirea Episcopului de Bossangoa ca mediator al dialogului naţional o „garanţie morală şi un act de încredere din partea societăţii civile”.