Istoria Bisericii Universale şi a Bisericii Româneşti de la origini până astăzi
10.07.2003, Cluj-Napoca (Catholica) - Pr. prof. dr. Ioan M. Bota a elaborat o nouă ediţie, revăzută şi îmbunătăţită, a „Istoriei Bisericii Universale şi a Bisericii Româneşti de la origini până astăzi”, care a văzut lumina tiparului la Casa de Editură Viaţa Creştină din Cluj-Napoca.
În Cuvântul arhieresc, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, apreciază lucrarea ca fiind „de bază la pregătirea viitorilor preoţi şi catecheţi, dar şi în folosul şi orientarea clerului şi credincioşilor în problemele desfăşurării vieţii religioase atât pe plan mondial cât şi pe plan naţional”.
În Prefaţa lucrării, pr. Bota face o scurtă trecere în revistă a perioadelor mai mari din istoria Bisericii, arătând faptul că „Lucrarea noastră cuprinde atât istoria Bisericii universale, cât şi cea a Bisericii româneşti, fiindcă apartenenţa poporului român la creştinism coincide cu primele veacuri ale propagării învăţăturii lui Cristos.” Pr. Bota mai explică, în Prefaţa la ediţia a II-a, necesitatea reeditării acestei lucrări, arătând că a întâlnit exemplare şi în bibliotecile Romei şi Vienei, că a fost solicitată şi de credincioşi din SUA, cerându-i-se de mai multe ori reeditarea.
„Şi fiindcă Biserica Românească”, ne spune preotul greco-catolic, „are două ramuri istorice fundamentale, care au îndrumat viaţa religioasă a întregului popor român de-a lungul istoriei sale, Ortodoxă şi Catolică, vom prezenta în paginile lucrării noastre evenimentele şi personalităţile importante în dezvoltarea noastră ca popor creştin, pe ambele versante ale Carpaţilor, căci în viaţa poporului român, ca şi în viaţa altor popoare, Biserica a avut un rol crucial în formarea sa şi în păstrarea identităţii sale naţionale.”